Tämä Joni pitää laitokset pystyssä

Lappeenrannan Energia
|
Lappeenrannan Lämpövoima - Joni Rahikainen
Joni Rahikainen on työskennellyt sähköautomaatioasentajanamme Lappeenrannan Lämpövoimalla vuodesta 2006. Hänen työnsä on ongelmien ratkomista, ennakointia ja laitoksilla "silmät auki kulkemista".

Jonin vastuulla on sähköautomaation kunnossapito Lappeenrannan Lämpövoiman lämpölaitoksilla, vedenottamoissa ja jätevedenpuhdistamoilla.

- Käytännössä pidän tiimini kanssa huolta siitä, että nämä laitokset pyörivät kuten pitää ja että katkoja on mahdollisimman vähän” Joni sanoo.

Tietokoneella istumista ei Jonin ammatissa juuri ole, vaan työ on enemmän kentällä liikkumista ja laitoksilla käyntiä, missä hän ratkoo ongelmia laidasta laitaan. Iso osa Jonin työstä on ennakointia.

- Ennaltaehkäisevällä työllä pyritään varmistamaan, että ongelmat tunnistetaan ja ratkotaan jo ennen kuin niistä tulee ongelmia. Jos esimerkiksi joku koneen osa näyttää kuluneelta, se vaihdetaan ennen kuin se ehtii vikaantua.

Sähköautomaatioasentajan työhön kuuluu päivystäminen, jota tehdään viikko kerrallaan. Päivystysvuorossa ollessaan Joni on puhelimen päässä tavoitettavissa ja valmiina reagoimaan mahdollisiin ongelmatilanteisiin 24/7.

Sähköautomaatioasentajaksi kouluttaudutaan työn ohessa

Energia- ja vesialalle Joni päätyi sattumalta.

- Valmistuin ammattikoulusta ja olin töissä Kaukaan vaneritehtaalla, kunnes lähdin armeijaan. Sieltä päästyäni huomasin ilmoituksen, että tänne oli paikka auki ja päätin sitä hakea”, Joni kertoo.

Sähköautomaatioasentajaksi ei valmistuta suoraan koulun penkiltä, vaan ammatti opitaan koulutusten ja käytännön työssäoppimisen kautta. Vuosien varrella Joni on tehnyt työn ohessa kaksi kahden vuoden mittaista kunnossapidon erikoisammattitutkintoa ja suorittanut lisäksi kaikki ammatissa vaadittavat korttikoulutukset. Joni on myös käynyt laitetoimittajien koulutuksissa silloin, kun laitoksiin on tullut uusia laitteita, joiden käyttö on pitänyt opetella.

Tärkeimmät Jonin ammatissa tarvittavat taidot ovat ongelmanratkaisutaito ja prosessien tuntemus.

- Sähköalan koulutuksen kautta tulee tärkein osaaminen, Joni sanoo.

- Pitää tietää, miten prosessit ja laitteet toimivat, jotta pystyy ratkomaan niihin liittyviä ongelmia. Myös vuorovaikutustaitoja tarvitaan, sillä iso osa työstä tehdään parityönä työkaverin kanssa.

Työtä, jolla on oikeasti merkitystä

Jonille sähköautomaatioasentajan ammatista tekee merkityksellistä se, että sen ansiosta yhteiskunnan pyörät pyörivät.

- Kun teen työni hyvin, kaikki perusasiat ihmisten arjessa toimivat, Joni tiivistää.

Kestävä kehitys näkyy Jonin arjessa uudessa teknologiassa, jota yhtiössä on otettu käyttöön.

- Esimerkiksi valaistuksessa olemme siirtyneet täysin led-lamppuihin. Myös lämmöntuotantoon käytetyissä polttoaineissa siirrymme koko ajan enemmän ja enemmän ympäristöystävällisempiin energiamuotoihin, kuten pellettien ja muiden puupohjaisten polttoaineiden käyttöön.

Parasta sähköautomaatioasentajan ammatissa on sen monipuolisuus.

- Tässä työssä päivät vaihtelevat todella paljon, sillä jokainen eteen tuleva haaste ja ongelmatilanne on aina erilainen, Joni sanoo.

Työpaikkana Lappeenrannan Lämpövoima saa Jonilta pelkkiä kehuja.

- Hyvä työpaikka tämä on ollut. En minä muuten olisi täällä kuuttatoista vuotta töitä tehnyt. Ilmapiiri on hyvä ja työkaverit mukavia.

”Kun teen työni hyvin, kaikki perusasiat ihmisten arjessa toimivat.”

 

 Lue lisää kotiseudun tekijöistämme

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.