Geokätkömme tarina 7

Onnea - löysit kätkömme tarinan ääreen!
Lappeenrannan Energia
|
Rauhan hybridilämpölaitos
Tutustu Rauhan hybridilämpölaitoksen tarinaan.

Vipelentiellä hybridilämpöä lähialueelle

Rauhan Vipelentien varrella sijaitseva hybridilämpölaitos tuottaa lämpöenergiaa pääasiassa lämpöpumppujen ja aurinkokeräimien avulla. Lämpöpumpuilla voidaan tuottaa uusiutuvaa energiaa 350 kW teholla Saimaan lämpöä hyödyntäen. Lähivesistöön on asennettu yhteensä 6,4 kilometriä lämmönkeruuputkistoa. Lämpöpumppujen tarvitsema sähköenergia on ympäristösertifioitua.

Lämpölaitoksen katolle ja seinustalle on asennettu yhteensä 40 m2 verran aurinkokeräimiä. Koko lähilämpölaitoksen lämmöntuotannosta jopa 80 % voidaan tuottaa uusiutuvaa energiaa käyttäen. Vara- ja huipputehoa varten lämpölaitos on lisäksi kaksi maakaasukattilaa. Energiatehokkaat kattilat ottavat lämmön talteen myös savukaasuista.

Rauhan hybridilämpölaitos valmistui kesällä 2012 pidetyille loma-asuntomessuille ja se on valtakunnallisesti ensimmäisiä laatuaan. Ratkaisu toteutettiin yhteistyössä Lappeenrannan Energian ja One1:n kanssa. Lämpölaitos vastasi ensin yksin loma-asuntoalueen lämmöntuotannosta muoviputkisen matalalämpöverkoston kautta, mutta vuonna 2019 verkostoalue saneerattiin perinteiseksi teräsputkiverkostoksi ja yhdistettiin kylpyläalueen verkostoon.

lappeenrannanenergia.fi/120

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.