Geokätkömme tarina 4

Onnea - löysit kätkömme tarinan ääreen!
Lappeenrannan Energia
|
Sähköaseman kytkinkenttä
Älykkäillä verkostoilla turvallisuutta ja laatua pitkälle tulevaisuuteen

Lepolan sähköasema on Lappeenrannan keskusta-alueen toiseksi tärkein sähköasema. Alun perin 1960-luvulla valmistunut sähköasema otettiin täydellisen uudistuksen jälkeen käyttöön keväällä 2018.

Nykyiset kattavat ja älykkäät verkostot ovat kustannustehokkaat niin asiakkaalle kuin sähköyhtiölle. Älykkyys luo turvaa ja uusia mahdollisuuksia sähkön käyttöön, pientuotantoon ja varastointiin. Investoinnit älykkääseen sähköverkkoon tuovat säästöjä suoraviivaistaen toimintamalleja ja prosesseja. Erittäin moni asia vaatii tänä päivänä laadukasta ja häiriötöntä sähköä.

Nelisen vuotta sitten tähän Lepolaan valmistuneeseen saneerausprojektiin valmistauduttiin huolella, sillä aseman kautta sähköt tulevat yli 7 200:lle kotitaloudelle, keskussairaalaan, oppilaitoksille sekä Lappeenrannan kisapuistoon. Sähköjen varmistaminen kaikille sitä tarvitseville varmistettiin huolellisella suunnittelulla muuta sähköverkkoa hyödyntäen ja uudistus saatiin toteutettua ilman sähkökatkoja asiakkaille.

Sähköaseman viereinen 110 kV kytkinkenttä säilyi ennallaan, sillä se oli modernisoitu jo 1980-luvulla. Sähköaseman saneeraus maksoi noin miljoona euroa.

Tänään Lappeenrannan Energiaverkoilla on sähköverkkoa Lappeenrannan, Lemin, Savitaipaleen ja Lemin alueilla yli 6 100 km. Keskijännitejohtoja on noin 2 100 km, joista noin 26 % on maakaapelia. Pienjännitejohtoja on noin 4 000 km, joista noin 58 % on maakaapelia. Asiakkaita toimialueen sähköverkossa on 58 000. Lappeenrannan Energiaverkkojen asiakkaat nauttivat luotettavista ja älykkäistä verkostoista, joiden toimintavarmuus ja turvallisuus ovat tulevaisuudessa maailman kärkiluokkaa. Tehokkaat verkostot mahdollistavat kehityksen kohti älykästä yhteiskuntaa ja kohti kestävän kehityksen älykkäitä koteja.

Sähköverkkojen kokonaisinvestoinnit ovat tälle vuodelle 9,5M€. Merkittävimmät kohteet ovat:

  • Mertaniemeen uusi sähköasema -> Voisalmen saaren jännitteen nosto 10kV->20kV
  • Hepokiven suunta Savitaipaleella, toimitusvarmuus hanke
  • Ylämaan taajaman saneeraus. Ylämaan taajaman toimitusvarmuuden viimeinen osahanke, alkoi 2016 Vaalimaan tie raivausprojektilla
  • Lemin keskustaajaman saneeraus. Lemin keskustaajaman saattaminen säävarmaksi, jatkoa edellisvuoden hankkeelle, missä rakennettiin säävarmasyöttö Lemin taajamaan.
  • Nuijamaan taajaman saneeraus, 2020 alkanut projekti missä Nuijamaan taajama saneerataan säävarmaksi.
  • Korvenkylän saneeraus II-vaihe. Kuten kaksi edellistä. Koko korvenkylä saadaan säävarmaksi III-vaiheen jälkeen 2022.

lappeenrannanenergia.fi/120

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.