Geokätkömme tarina 3

Onnea - löysit kätkömme tarinan ääreen!
Lappeenrannan Energia
|
Kaukaan Voiman voimalaitos
Kaukolämpöä Lappeenrannassa yli 50 vuotta ja Kauvolta jo yli 10 vuotta.

Tiesitkö, että Lappeenranta oli ensimmäisiä kaupunkeja Suomessa, jossa aloitettiin kaukolämmön käyttö. Jo 1960-luvulla aloitettu kaukolämmön rakentaminen on ollut Lappeenrannan merkittävimpiä ympäristötekoja.

Lappeenranta oli Suomen ensimmäisiä kaupunkeja, joka rohkeni käynnistää kaukolämmön rakentamisen. Lappeen­rannan kaupunginvaltuusto teki kesäkuun 29. päivän kokouksessaan vuonna 1965 periaatepäätöksen kaukolämpötoiminnan aloittamisesta. Voisalmen kaupunginosan asemakaavan valmistumisen myötä uuden kerrostaloalueen talojen taloudelliset lämmityslaskelmat puolsivat Voisalmensaarelle oman alueellisen lämpökeskuksen rakentamista.

Sähkölaitos sai kaupungilta tehtäväkseen rakentaa 10,5 MW:n tehoisen lämpölaitoksen seuraavan vuoden aikana. Sen pääpolttoaineeksi tuli raskas polttoöljy ja varapolttoaineeksi hake. Ensimmäinen asunto Voisalmen Kariniementie 6:ssa liitettiin kaukolämpöverkkoon jo saman vuoden elokuussa.

Voisalmesta kaukolämpö lähti etenemään ripeää vauhtia kantakaupunkiin ja muihin kaupunginosiin. Ensimmäisen kymmenen vuoden aikana nokea tupruttavat tuhannet savupiiput hiipuivat Kuusimäessä, Lauritsalassa, Leirissä, Kivisalmessa kuin UusLavolassa ja Skinnarilassakin, kun kaukolämpöverkosto laajeni eri kaupunginosiin.

Keskitetty lämmitys löi itsensä lopullisesti läpi 1970-luvun alun energiakriisin tunnelmissa, kun öljyn hinta nousi kerralla nelinkertaiseksi. Vuonna 1974 kaukolämpöverkkoa asennettiin kaupungissa ennätysmäärä. Lappeenrantalaiset pientalot lämpenivät kaukolämmöllä ensimmäisten joukossa koko Suomessa. Verkostoa oli 1980­-luvun alussa jo sata kilometriä ja noin 27 000 lappeenrantalaista asui kaukolämmitetyissä taloissa. Yhtenäinen kaukolämpöverkko ulottui tuolloin pisimmillään Skinnarilan kampukselta Lauritsalaan ja Kivisalmesta VT 6:lle saakka.

Tänään Lappeenrannan Energiaverkkojen kaukolämmön verkostossa on yli 5 200 kiinteistöä ja Lappeenrannassa on 410 kilometriä kaukolämpöverkostoa. Kaukolämpöä toimitettiin asiakkaille viime vuonna 478 GWh:a. Lämpölaitoksia Lappeenrannan Lämpövoimalla on 12 ja höyrykattilalaitoksia yksi. Kaukolämmön rakentaminen on ollut Lappeenrannan merkittävimpiä ympäristötekoja. Nykyään Lappeenrannan kaupungin kaukolämmön vuositarpeesta noin 85 % tuottaa Kaukaan Voima Oy. Lappeenrannan Energia omistaa biovoimalaitoksen yhdessä Pohjolan Voiman kanssa.

lappeenrannanenergia.fi/120

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.