Geokätkömme tarina 11

Onnea - löysit kätkömme tarinan ääreen!
Lappeenrannan Energia
|
Vierimetsien hoidolla turvataan sähkönsaantia maaseudulle.
Tutustu vierimetsien hoidon tarinaan sähköverkon näkökulmasta. Miksi sähköverkon alta ja reunalta kaadetaan niin paljon puita?

Tiesitkö, että yli puolet Suomen sähköjohdoista on metsissä. Ilmajohdon päälle kaatuvat tai taipuvat puut ovat yleisin sähkökatkoihin Suomessa?

Reunusmetsien asianmukainen hoito - vaikka metsästä nauttivan silmien näkymää puuton ilmalinja hieman rikkookin - on sekä metsän omistajan, että sähkön verkonhaltijan etu. Myös sähköä tarvitseva asukas metsän takana tarvitsee luotettavaa sähköntoimitusta. Siksi rakennamme alueellamme säävarmaa sähköverkkoa. Oikein hoidetut reunusmetsät lisäävät olennaisesti sähkötoimituksen luotettavuutta ilman, että siitä aiheutuu kustannuksia tai menetyksiä metsänomistajalle. Hoidettu metsä tuottaa omistajalleen parhaiten.
 
Varsinainen johtoalue, johon Lappeenrannan Energiaverkoilla on käyttöoikeus, pidetään kunnossa säännöllisillä raivauksilla, mutta se ei kokemuksen mukaan estä häiriöitä riittävästi. Valtaosa sähkökatkoista aiheutuu johtoalueen ulkopuolelta linjalle kaatuneista tai taipuneista puista. Selvästi linjoille päin kallellaan olevat sähkönjakelua vaarantavat yksittäiset puut on sähköyhtiöllä lupa poistaa, mutta muuten vierimetsään ei sähköyhtiöllä ole asiaa. Johtoalueen leveydestä sovitaan aina metsänomistajan kanssa johtoaluesopimuksessa.
 
Oletko muuten huomannut, että johtokatujen vierimetsät ovat useimmiten uudistettu kuusi-puulle? Kokemusten mukaan lehtipuiden taipuminen tai katkeaminen sähkölinjan päälle on suurempi riski sähkönjakelun kannalta kuin havupuiden aiheuttamat sähkökatkokset. Johtoalueen reunalla metsän uudistamiseen liittyvä maanpinnan muokkaus suositellaan tehtäväksi johtoalueen suuntaisena johtoaluetta kuitenkaan muokkaamatta.

Vinkki kaikille metsässä liikkujille! 

Havaitessasi sähkölinjojen läheisyydessä selkeästi lahon puun, sähkölinjojen suuntaan kallistuneen tai jo sähkölinjoille kaatuneen puun, voit ilmoittaa siitä päivystävään vikailmoitusnumeroon: 020 690 401. Näin voit auttaa lähialueen asukkaita selviytymään seuraavasta tuulimyräkästä sähkökatkotta!

lappeenrannanenergia.fi/120

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.