Kaukolämmön hinnan muodostuminen

Lappeenrannan Energia
|
Kaukolämmön hinnan muodostuminen

Perusmaksu ja energiamaksu

Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24 %

Kaukolämmön perusmaksulla varmistetaan kaukolämmön tuotantolaitosten sekä kaukolämpöverkoston ylläpito ja kehittäminen. Perusmaksujen perusteena oleva laskutusvesivirta eli lämmitysteho tarkastetaan vuosittain ja asiakkaille lähetetään tieto voimassa olevasta laskutusvesivirrasta. Tehon tarpeeseen vaikuttavat mm. rakennuksen lämmitettävä tilavuus sekä rakenteiden eristystaso. 
Pientalon vuotuinen perusmaksu määritetään seuraavasti: Laskutusvesivirta x 820 € + 220 €, jossa 820 € on laskutusvesivirran mukaisesti muuttuva perusmaksun osa ja 220 € perusmaksun määrittävä kiinteä osa. Tyypillisesti pientalon perusmaksu on kuukaudessa noin 26–36 euroa.

Kaukolämmön myynnin energiamaksulla katetaan kaukolämmön tuotannosta syntyneet kustannukset, joista suurimman osan muodostavat polttoainekustannukset, polttoaineiden energiaverot sekä päästöoikeusmaksut. Energiamaksu on kaikille samansuuruinen (82,00 €/MWh) ja se laskutetaan kerran kuukaudessa toteutuneen kaukolämpökulutuksen mukaisesti.

Valitsisitko kotiisi mieluummin täysin hiilineutraalisti tuotetun kaukolämmön?

Silloin valintasi on puupohjaisilla polttoaineilla tuotettu Vihreä Kaukolämpö, jonka hinta kotitalouksille on vain 2,50 €/kk normaalin energiamaksun lisäksi. Yrityksille Vihreän Kaukolämmön lisähinta on 1,00 €/MWh.

Esimerkkeinä tyyppitalot tai omat kohteet

Tyyppitalot ovat uudisrakennuksia, jotka vastaavat nykyisten rakentamismääräysten mukaan rakennettavia rakennuksia. Tyyppitalojen energiankulutukset ovat esimerkkejä ja todellisten kohteiden energiankulutukset ovat aina yksilöllisiä.

  asuntojen lukumäärä tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen käytettävä energia MWh/vuosi rakennustilavuus m3
omakotitalo 1 18 600
rivitalo/pienkerrostalo 15 150 5 000
kerrostalo 80 600 20 000

Kaukolämmön hinta eri kiinteistömuodoissa

* kuvatekstiselite tulossa

Sopimusvesivirta ja laskutusvesivirta

Kun liityt kaukolämpöön, perusmaksun määrittää aluksi sopimusvesivirta ja myöhemmin laskutusvesivirta.

Sopimusvesivirralla tarkoitetaan asiakkaan käyttöön varattua kaukolämpöveden suurinta tuntista virtausta. Sopimusvesivirran mittayksikkö on m3/h. Sopimusvesivirta määrittää kaukolämmityskohteen perusmaksun suuruuden ensimmäiseen laskutusvesivirtatarkasteluun asti.

Laskutusvesivirralla tarkoitetaan asiakkaan käytössä ollutta edellisen lämmityskauden mittaustietojen perusteella määritettyä tuntista virtausta m3/h. Laskutusvesivirta määritetään vastaamaan alueen mitoituslämpötilassa -29 °C tarvittavaa vesivirtaa. Laskutusvesivirtatarkastelu tehdään vuosittain, mikäli tarkastelujaksolla on riittävästi alle -15 °C lämpötiloja. Uusien kaukolämpöliittymien laskutusvesivirta määritetään liittymistä seuraavan lämmityskauden mittaustietoihin perustuen.
 


 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.