Kohti toimintavarmaa sähköverkkoa

Säävarman sähköverkon rakentaminen on vuosia kestävä projekti.
Lappeenrannan Energia
|
Lappeenrannan Energiaverkot rakentaa säävarmaa sähköverkkoa Etelä-Karjalassa.
Uusi sähkömarkkinalaki tuli voimaan 1.9.2013. Se edellyttää, että sähkön jakeluverkko on suunniteltava, rakennettava ja sitä on ylläpidettävä siten, että jakeluverkon vioittuminen myrskyn tai lumikuorman seurauksena ei aiheuta asemakaava-alueella asiakkaille yli 6 tuntia kestävää sähkönjakelun keskeytystä. Asemakaavan ulkopuolella vastaava aikaraja on 36 tuntia. Nämä vaatimukset tulevat täysimääräisinä voimaan 31.12.2028.

Sähköverkonhaltijat voivat itse päättää, millä keinoilla lain vaatimus täytetään. Asemakaava-alueilla vaatimus edellyttää pääsääntöisesti säävarman sähköverkon rakentamista. Säävarmassa sähköverkossa eivät sääilmiöt aiheuta häiriöitä sähkönjakelulle. Käytännössä säävarma sähköverkko edellyttää maakaapelointia tai ilmajohtojen sijoittamista avoimeen ympäristöön esim. pelloille.

Muita keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi ovat mm. sähköjohtojen rakentaminen teiden varsille, maastokatkaisijoiden, sähköverkkoautomaation ja kauko-ohjattavien erotinasemien lisääminen, varayhteyksien rakentaminen sekä varavoiman käyttö.

Lappeenrannan Energiaverkot Oy:llä on keskijännitejohtoja noin 2000 km, joista noin 22 % on maakaapelia. Pienjännitejohtoja on noin 4000 km, joista noin 53 % on maakaapelia.

Kerromme säännöllisesti säävarman sähköverkon toteuttamisesta mediatiedotteilla ja asiakasviestinnässämme Elämää & Energiaa-sivustolla.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.