Lappeenrannan Nuijamaan taajama-alueen juomavettä ei tarvitse enää keittää ennen käyttöä. Perjantaina 22.9. ja maanantaina 25.9. vesijohtoverkostosta otetuissa näytteissä ei enää todettu indikaattoribakteereita, joten varotoimena annettu juomaveden keittokehotus voidaan purkaa.
Tehtyjen selvitysten ja näytteenoton tulosten perusteella ei ole syytä epäillä juomavedestä aiheutuvan terveyshaittaa.
Nuijanmaan vedenottamolta 18.9. otetuissa rutiininäytteissä raakavedessä todettiin yksittäinen ulosteperäistä saastumista osoittava Escherichia coli –bakteeri ja lähtevässä vedestä kolimuotoinen bakteeri. Näytetulosten valmistuttua alueelle annettiin juomaveden keittokehotus keskiviikkona 20.9.2023.
Likaantumisen on arvioitu johtuneen pintavesien pääsystä kaivoon. Lappeenrannan Energia otti perjantaina 22.9. Nuijamaan vedenottamollaan käyttöön UV-desinfiointilaitteiston ja verkostoa on huuhdeltu.
Lisätietoja:
Lappeenrannan kaupunki: Katariina Hallikainen, terveystarkastaja, p: 040 522 9375, katariina.hallikainen [at] lappeenranta.fi (katariina[dot]hallikainen[at]lappeenranta[dot]fi)
Tiedotepäivitys 25.9.2023 kello 13.05:
Juomavesi on edelleen keitettävä Lappeenrannan Nuijamaan taajama-alueella. Perjantaina 22.9. otetut vesinäytteet olivat puhtaat, mutta verkoston puhdistuminen varmistetaan uusintanäytteillä ennen kuin keittokehotus voidaan purkaa. Tutkimusten tuloksista tiedotetaan seuraavan kerran keskiviikkona 27.9.
Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä vähintään 5 minuutin ajan Nuijamaan taajaman alueella (ks. karttakuva) Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi. Keittokehotus ei koske omaa kaivoa käyttäviä kiinteistöjä.
Viime viikolla maanantaina 18.9. ja torstaina 21.9. otetuissa raakavesi- ja verkostovesinäytteissä todettiin indikaattoribakteereita, jotka osoittivat, että verkostovesi oli likaantunut. Likaantumisen on arvioitu johtuvan pintavesien pääsystä kaivoon. Lappeenrannan Energia otti perjantaina 22.9. Nuijamaan vedenottamollaan käyttöön UV-desinfiointilaitteiston ja verkostoa on huuhdeltu viikonlopun aikana. Maanantaina 25.9. on otettu uusi näytekierros, jolla varmistetaan, että vesijohtoverkosto on puhdistunut.
Veden käytön ohjeita
• Juomavetenä ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on syytä keittää. Mikäli vesi ruuanlaiton yhteydessä kiehuu vähintään mainitun 5 minuuttia, esim. perunoita keitettäessä, voi vettä käyttää sellaisenaan tähän tarkoitukseen.
• Kahvinkeittimeen on syytä käyttää keitettyä vettä
• Vedenkeittimessä kiehauttaminen ei riitä, vedenkeitintä käytettäessä vesi on kiehautettava siinä kahteen kertaan niin, että vesi ehtii jäähtyä välillä.
• Myös sellaisenaan syötävien kasvisten, esim. salaatin, pesuun suositellaan käytettävän keitettyä vettä.
• Astioiden pesuun vettä voi käyttää, kun huolehditaan siitä, että astiat kuivuvat hyvin ennen käyttöä.
• Vettä voi käyttää peseytymiseen, saunavetenä, siivoamiseen ja vastaaviin tarkoituksiin normaalisti.
Lisätietoja antaa
Lappeenrannan kaupunki:: Virpi Laamanen, Terveysvalvonnan johtaja vs. p: 040 7620 510, virpi.laamanen [at] lappeenranta.fi (virpi[dot]laamanen[at]lappeenranta[dot]fi)
Tiedotepäivitys 22.9.2023 kello 14.30:
Juomavesi on edelleen keitettävä Lappeenrannan Nuijamaan taajama-alueella. Torstaina 21.9. otetuista vesinäytteistä on edelleen löytynyt yksittäisiä kolimuotoisia bakteereita raakavedestä ja verkostovesinäytteestä. Osa näytteen tutkimuksista on kuitenkin kesken ja näytteitä on otettu lisää perjantaina 22.9. Tutkimusten tuloksista tiedotetaan seuraavan kerran maanantaina 25.9.
Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä vähintään 5 minuutin ajan Nuijamaan taajaman alueella (katso karttakuva). Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi
Likaantuneen verkostoveden syytä selvitetään parhaillaan
Torstaina 21.9. otetuissa verkostovesinäytteissä todettiin raakaveden ja yhdessä verkostopisteen näytteissä kolimuotoisia bakteereja 1 kpl/100 ml. Ulostesaastutusta osoittavia Escherichia coli –bakteereita ei todettu. Enterokokkien osalta tutkimukset ovat vielä kesken. Näytteitä otettiin raakavedestä, lähtevästä vedestä ja verkostopisteestä. Tutkittavat bakteerit ovat niin sanottuja indikaattoribakteereita, jotka osoittavat, että verkostovesi on likaantunut. Tutkittavat bakteerit eivät sinällään ole taudin aiheuttajia.
Kolimuotoisten bakteerien esiintyminen verkostossa voi kertoa pintavesien pääsemisestä vedenottamon kaivoon. Bakteerien ilmenemisen syytä selvitetään parhaillaan. Mahdolliset viat korjataan välittömästi. Vedenottamolla valmistellaan UV-desinfiointilaitteen käyttöönottoa.
Veden käytön ohjeita:
- Juomavetenä ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on syytä keittää. Mikäli vesi ruuanlaiton yhteydessä kiehuu vähintään mainitun 5 minuuttia, esim. perunoita keitettäessä, voi vettä käyttää sellaisenaan tähän tarkoitukseen.
- Kahvinkeittimeen on syytä käyttää keitettyä vettä
- Vedenkeittimessä kiehauttaminen ei riitä, vedenkeitintä käytettäessä vesi on kiehautettava siinä kahteen kertaan niin, että vesi ehtii jäähtyä välillä.
- Myös sellaisenaan syötävien kasvisten, esim. salaatin, pesuun suositellaan käytettävän keitettyä vettä.
- Astioiden pesuun vettä voi käyttää, kun huolehditaan siitä, että astiat kuivuvat hyvin ennen käyttöä.
- Vettä voi käyttää peseytymiseen, saunavetenä, siivoamiseen ja vastaaviin tarkoituksiin normaalisti.
Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi.
Lisätietoja antaa
Lappeenrannan kaupunki: Virpi Laamanen, Terveysvalvonnan johtaja vs, p: 040 7620 510, virpi.laamanen [at] lappeenranta.fi (virpi[dot]laamanen[at]lappeenranta[dot]fi)
Ensitiedote julkaistu 20.9. kello 17.04
Nuijanmaan vedenottamon raakavedestä ja lähtevästä vedestä maanantaina 18.9.2023 otetuista vesinäytteistä on löytynyt yksittäisiä bakteereita, ja vesi ei täytä juotavaksi tarkoitetun veden laatuvaatimuksia eikä suosituksia. Raakavedessä todettiin yksittäinen ulosteperäistä saastumista osoittavaa Escherichia coli –bakteeri ja lähtevässä vedessä kolimuotoinen bakteeri.
Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä vähintään 5 minuutin ajan Nuijamaan taajaman alueella - katso karttakuva:
Veden käytön ohjeita:
- Juomavetenä ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on syytä keittää. Mikäli vesi ruuanlaiton yhteydessä kiehuu vähintään mainitun 5 minuuttia, esim. perunoita keitettäessä, voi vettä käyttää sellaisenaan tähän tarkoitukseen.
- Kahvinkeittimeen on syytä käyttää keitettyä vettä
- Vedenkeittimessä kiehauttaminen ei riitä, vedenkeitintä käytettäessä vesi on kiehautettava siinä kahteen kertaan niin, että vesi ehtii jäähtyä välillä.
- Myös sellaisenaan syötävien kasvisten, esim. salaatin, pesuun suositellaan käytettävän keitettyä vettä.
- Astioiden pesuun vettä voi käyttää, kun huolehditaan siitä, että astiat kuivuvat hyvin ennen käyttöä.
- Vettä voi käyttää peseytymiseen, saunavetenä, siivoamiseen ja vastaaviin tarkoituksiin normaalisti.
Tilanteen kartoittamiseksi torstaina 21.9. otetaan lisää näytteitä. Tutkimusten tuloksista tiedotetaan perjantaina 22.9. klo: 15 seuraavien näytetulosten valmistuttua.
Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi.
Lisätietoja:
Virpi Laamanen, Terveysvalvonnan johtaja vs
Puh: 040 7620 510, virpi.laamanen [at] lappeenranta.fi (virpi[dot]laamanen[at]lappeenranta[dot]fi)