Uusi lenkkikaveri vauhdittaa Alisan kesää

Juoksijalupauksen tärkeimpänä tavoitteena on kisakunnon ylläpito.
Lappeenrannan Energia
|
Alisa Vainio
Kestävyysjuoksija Alisa Vainion kesän tärkeimpänä tavoitteena on pysyä terveenä ja kiriä huippuvireeseen syksyn Dohan MM-kisojen maratonia varten. Kevään jälkeen Alisan lenkkejä on osaltaan vauhdittanut suloinen sileäkarvainen noutaja Minni. Lappeenrannan Energia on ollut Vainion yhteistyökumppani jo vuodesta 2015 lähtien.

Hyväntuulinen Vainio kertoo kesän kisasuunnitelmista rennosti:

— Jos kaikki menee hyvin, niin ainakin tulen juoksemaan Kalevan kisoissa Lappeenrannan Kimpisessä, missä päämatkana tulee olemaan 10 000 metriä. Muita kisoja ei juurikaan ole vielä lyöty lukkoon, vaan katsomme valmentajan kanssa muutaman viikon syklillä kisakalenterista sopivia kisoja, jotka vievät suorituskykyä eteenpäin juuri siinä kohtaa.

Huimista saavutuksista huolimatta Vainio suhtautuu omaan juoksemiseensa kepeästi, eikä koe olevansa siinä vielä ammattilainen. Hän on opiskellut juoksemisen ohella liikunnanohjaajaksi Vierumäellä, mistä hän valmistuu tulevana jouluna. 

Vahvuutena monipuolinen liikkuminen

Vainio on ehtinyt harrastaa MM-tasolla myös jääpalloa, minkä lisäksi myös jääkiekko, pyöräily, vesijuoksu ja kävelylenkit kuuluvat Vainion arkeen edelleen. 

— On hyvä liikkua monipuolisesti. Eri lajeissa käytetään aina eri lihaksia, jotka loppujen lopuksi tukevat kaikki peruskuntoa ja sitä kautta juoksemista. Ja onhan se ihan päänkin kannalta hyvä ettei koko ajan vaan juokse, Vainio naurahtaa. 

Treenaaminen ei ole jokapäiväistä, eikä Vainiolla ole yhtä vakiomuotoista harjoitusta. Kellon sijaan kestävyysjuoksijalle olennaista on tarkkailla lenkkien pituutta, eli kilometrejä. Harjoitukset rytmittyvät vaihtelevasti riippuen minkälainen juoksujakso on kulloinkin menossa. Dohaa varten tärkeintä on totuttaa jalat kovaan asfalttijuoksuun. 

— En ole vielä löytänyt sitä täydellistä valmistautumistapaa kisoihin. Mutta aina kisojen lähestyessä kevennän treenejä, jotta herkistyn kisaa varten ja energiat ovat kohdallaan itse kisassa, Vainio tähdentää. 

Energiaa ja hyvää mieltä

Vainio kokee hyvin sujuneen yhteistyön Lappeenrannan Energian kanssa kunnia-asiaksi. Yhteistyö on mahdollistanut kisamatkoja, ja talvikaudella esimerkiksi lämpimissä olosuhteissa meren tasolla harjoittelun sekä korkean paikan harjoittelun. 

— Talvella pyritään muutamia kertoja harjoittelemaan todella korkealla, joka edesauttaa hapenottokykyä pienemmän happipitoisuuden vuoksi. Kerralla korkeassa paikassa oleskellaan kolmisen viikkoa, jotta siitä saa kaiken hyödyn irti. Sen jälkeen meren tasolle tultaessa hengittäminen ja juokseminen on helpompaa ja punasolujen määrä nousee veressä, Vainio tarkentaa.

Treenien välissä Vainio rentoutuu kuunnellen äänikirjoja, katsoen sarjoja ja viettäen aikaa kavereiden kanssa. 

— Nukun tosi paljon ja pyrin syömään terveellisesti ja monipuolisesti, Vainio luettelee. 

Lappeenrannan Energia toivottaa Vainiolle roimasti energiaa kesän kisoihin ja pitää peukut pystyssä syksyn MM-kisoissa.


Artikkelin kuva on kuvakaappaus Lappeenrannan Energian Maailman vesipäivä -kampanjan videolta. 

Perjantaina 22.3. vietettiin YK:n vuoden 2019 Maailman vesipäivää. Huippu-urheilijankin hyvinvoinnissa ja ravitsemuksessa vedellä on yhä suuri merkitys. Alisa Vainio kertoo videolla, mitä puhdas ja laadukas vesi merkitsee hänelle. Katso video Lappeenrannan Energian Youtube-kanavalta.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.