Pitkänlinjan olutharrastaja ja Panimoyhtiö Tujun toinen yrittäjä Jukka Mononen ojentaa uutuustuotteen maistiaisen ja kertoo lyhyesti:
– Tämä on asiakaskommenttien pohjalta hieman tuunattu versio aiemmasta Berlinerin Munkki -nimisestä oluesta. Tässä on nyt kunnolla marjaisuutta, Mononen kuvailee.
Tujun oluita löytyy sekä kauppojen hyllyiltä, että ravintoloiden hanoista kautta Suomen. Viime keväästä lähtien Tujun oluita voi maistella myös Espanjassa ja CoolHead Brew -panimon kanssa tehdyn yhteistyön kautta myös Baskimaissa ja Siperiassa saakka.

Kuinka iso pienpanimo Tuju on?
Lappeenrannan Harapaisissa pannaan alle 50 000 pullolitraa olutta vuodessa, joten Tuju on vielä kohtalaisen pieni pienpanimo. Kuluneiden neljän vuoden aikana erilaisia oluita on kuitenkin pantu jo 114 kappaletta.
– Ensimmäinen oli “Ei iha sessio IPA”, hetkinen, eipäs vaan “Tuju Saison” oli ihan ensimmäinen olut, mutta molemmat pullotettiin samaan aikaan, Mononen muistelee.
Tujulla on käytössään legendaariset brittiläiset mäskäys- ja keittolaitteet, joiden keittokoko on 500 litraa.
– Meillä on kahdeksan käymistankkia, joissa kaikissa on melkein aina eri tuotteet. Pisimpään tuotannossa on ollut “Lesoilu-Stout”, joka on tehty yhteistyössä lappeenrantalaisen Lehmus Roasteryn kanssa, Mononen tähdentää.
Jatkuvassa tuotannossa tällä hetkellä on noin viisi olutta, joten valikoima elää koko ajan ja uusia kokeiluja tehdään jatkuvasti. Keväällä Tujulla tehtiin kokonaisvaltainen brändiuudistus, missä uudistettiin logosta lähtien kaikki, myös etiketit ovat saaneet aiempaa yhtenäisemmän, omaleimaisen ulkonäön.
Yli 90% oluesta on vettä
Vesi on oluenvalmistuksessa avainasemassa. Yhteen erään olutta, eli 500 litraan, kuluu vettä noin 3000 litraa.
– Pyrimme kierrättämään mahdollisimman paljon, ja pystymme käyttämään jäähdytinvesiä uudelleen esimerkiksi pesuvetenä, Mononen kertoo.
Lappeenrannan alueen vesi on laadukasta, mikä vaikuttaa osaltaan olueen makuun ja säilyvyyteen.
– Mikrobipitoisuudet ovat todella vähäiset, joten emme joudu käyttämään mitään suodattimia, vaan voimme käyttää vettä suoraan hanasta, Mononen tähdentää.
Veden profiilia varten joitain elektrolyyttejä ja ph:ta kuitenkin modifioidaan, myös natriumit ja kalsiumit tulee ottaa huomioon.
– Historiallinen, täydellinen vesiprofiili oluelle löytyy keski-Englannista, Burton-on-Trent -nimisestä kaupungista. Sitä on käytetty alueen oluissa jo vuodesta 1869, Mononen kertoo näyttäen samalla vesiprofiilien kemiallisia kaavoja puhelimeltaan.
Viileiden oluiden valmistukseen tarvitaan lämpöä
Sähköä panimossa kuluu mm. keittämiseen ja jäähdyttämiseen.
– Käymislämpötilaa pidetään kurissa jäähdyttimillä. Optimaalinen käymislämpötila vaihtelee hiivalaadun mukaan: mitä korkeampi lämpötila, sitä enemmän hiivasta irtoaa makuaineita. Esimerkiksi Saisonissa halutaan runsaasti hiivan aromeja, jolloin lämpötila voi olla kovempi, Mononen selventää.
Harapaisen tuotantotiloissa on myös viileävarasto ja hapantynnyrikypsyttämö, missä lämpötilat on pidettävä tasaisena ympäri vuoden, noin 18 asteessa. Hapantynnyrikypsyttämön vieressä toimii myös Tujun panimokauppa, mistä voi ostaa Tujun omien tuotteiden lisäksi myös vaihtuvien vierailevien panimojen tuotteita.
Mikro IPAt ovat nouseva trendi
Pienpanimobuumi ei näyttäisi olevan laantumassa, vaan kuluttajien laatutuntemus ja sitä kautta vaatimustaso ovat edelleen nousussa.
– Nyt trendaavat ihan selkeästi mikro IPAt, eli matala-alkoholiset IPAt sekä muutenkin muutaman promillen vahvuiset ja täysin alkoholittomat oluet, Mononen väläyttää.
Mitä Mononen suosittelisi olueen perehtymättömälle maistelijalle?
– Ehdottomasti suosittelen aina oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä. Sieltä löytyy aina uusia variaatioita ja mielenkiintoisia makumaailmoja. Se on opettavaista ja aina on kuitenkin kokemusta rikkaampi, Mononen naurahtaa ja lisää:
– Jättää omat ja muiden ennakkoluulot narikkaan ja lähtee vaan rohkein mielin maistelemaan.
Lappeenrannan Energia ja Panimoyhtiö Tuju oy ovat Karjalove-yrityksiä - osa paikallista tarinaa. Karjalove kerää eteläkarjalaisia yrityksiä verkostoitumaan ja kehittämään positiivista yrittäjyysilmapiiriä. Karjalove tunnuksen saanut yritys on eteläkarjalaisomisteinen, paikallista osaamista hyödyntävä, luotettava tekijä, joka tunnetaan laadukkaista tuotteista ja hyvästä palvelusta. Karjalove.fi.