Sähköriksapyörillä kesäiloa vanhuksille ja liikuntarajoitteisille

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva avasi riksakyytipalvelun Marianaukiolla 26.6.2018.
Lappeenrannan Energia
|
Kuva riksapyöräajelusta, kuvaaja Minna Kivistö/Lappeenrannan kaupunki
Lappeenrannan kaupunki, Lappeenrannan Energia Oy ja Asuntopalvelut Oy ovat yhteistyössä mahdollistaneet Lappeenrannan SPR:n piristäjäpalvelulle käyttöön kaksi sähköriksapyörää.

Lappeenrannan kaupungin hyvinvointipalvelujen kehittämispäällikkö Sanna Natusen mukaan kahdella riksalla on tarkoitus kuljettaa ikäihmisiä ja liikuntarajoitteisia ajelulle kesän ja alkusyksyn aikana.

Tarkoitus on tarjota liikkumisen iloa sellaisille ihmisille, jotka eivät enää itse pysty pyöräilemään. Noin 30 minuutin mittainen riksakyyti on täysin maksuton kyyditettävälle. Toiminta jatkuu alkusyksylle niin pitkään kuin hyviä pyöräilykelejä riittää.

 Natunen on iloinen, että hyvän idean toteuttamiseen tartuttiin sujuvasti ja ripeästi yhteistyössä.

– Idea on ollut esillä jo edellisenä kesänä, mutta silloin puuttui toimija, joka olisi ottanut käytännön toteutuksesta koppia. Palvelu tukee hyvin kaupungin strategisia tavoitteita.

 SPR:n Lappeenrannan osaston piristäjäpalvelu on toiminut vuodesta 2014 lähtien. Vuoden 2017 aikana palvelu piristi yli 1600 ihmistä. Piristäjäpalvelun vetäjä Kyösti Heikkonen kertoo, että sähköriksapyörien ja muun toiminnan tavoitteena on saada ikäihmiset ja liikuntarajoitteiset nauttimaan Lappeenrannan kulttuuritarjonnasta.

– Olemme innolla mukana meille uudessa riksakyytipalvelussa. Ikäihmiset ja liikuntarajoitteiset voivat tilata piristäjäpalvelun kautta kyytejä esimerkiksi torille, satama-ajelulle tai vaikkapa luontoretkelle.

 Riksakyytejä voit tilata SPR:n piristäjäpalvelun yhdyshenkilöltä puhelinnumerosta 044 366 4145 tai sähköpostilla lappeenrannanpiristajat [at] gmail.com .

 Riksakyytiin mahtuu kerrallaan kaksi kyyditettävää. Pyöriä ajavat SPR:n piristäjäpalvelujen kouluttamat kuljettajat.

– Ajoturvallisuudesta huolehditaan, sillä matkustajien tulee kuskien tapaan käyttää pyöräilykypärää matkan ajan. Riksoissa on myös turvavyöt, joita pitää käyttää. Omaa pyöräilykypärää ei tarvitse tuoda, vaan niitä on tarjolla riksoissa, Heikkonen sanoo.

 Sähköpyöräriksojen idea on lähtöisin Kööpenhaminasta, jossa yli 90-vuotiasta ikäihmistä kyyditettiin pyöräkisassa vanhainkodin pihamaalla. Riksakyyti on sittemmin levinnyt 22 maahan ja se on myös rantautunut useisiin Suomen kaupunkeihin.

Kuva: Minna Kivistö, Lappeenrannan kaupunki

 

 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.