Pitkäaikaisen toimitusjohtajan mietteitä eläkkeen kynnyksellä

Toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen kääntää kellonsa eläkeaikaan vuoden alussa.
Lappeenrannan Energia
|
Lappeenrannan Energia - Reijo Kolehmainen
Lappeenrannan Energialla vuodesta 2002 työskennellyt Reijo Kolehmainen jää eläkkeelle helmikuussa. Kolehmainen odottaa mielenkiinnolla uuden elämänvaiheen alkamista. Luvassa on uudenlainen päivärytmi sekä yhteistä aikaa lapsenlapsien ja urheilun parissa.

Reijo Kolehmaisen opiskelutaival alkoi Oulun yliopistossa matematiikan opiskelulla. Ensimmäisen opintovuoden aikana mieleen nousi kuitenkin ajatus teknilliselle alalle siirtymisestä. Tie vei Tampereen teknilliseen korkeakouluun opiskelemaan sähkön jakelutekniikkaa ja hän valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1982.

Uransa aikana Kolehmainen on ehtinyt työskennellä hyvin monenlaisissa tehtävissä. Ensimmäinen työpaikka oli Vaasassa ABB Strömbergillä tutkimusinsinöörinä, jonka jälkeen hän toimi Kajaanin Energialaitoksen sähkölaitospäällikkönä sekä Mikkelin Energialaitoksen käyttöpäällikkönä. Tämän jälkeen hän siirtyi Seinäjoen Energialle toimitusjohtajaksi.

– Energia-alalla on ollut tehtäviä laidasta laitaan. Olen urani aikana muun muassa kunnostanut sähköverkostoja, huolehtinut energian hankinnasta sekä vastannut toimitusjohtajana hallinnollisista tehtävistä, Kolehmainen kertoo.

Lappeenranta toi uusia tuulia

Kolehmainen siirtyi vuoden 2002 syksyllä Lappeenrantaan, jolloin Lappeenrannan Energia oli vielä kunnallinen liikelaitos. Liikelaitos yhtiöitettiin vuoden 2003 alussa ja Kolehmainen aloitti yhtiön toimitusjohtajana. 2000-luvun alku oli Lappeenrannan Energialla muutosvaihetta, sillä yrityksen toimintaa alettiin muuttaa hiljalleen kohti yhtiömäisempää toimintaa.

– Aloittaessani Lappeenrannassa uutena tuotteena minulle oli maakaasu. Matkan varrella on ollut fuusioita, joiden myötä muun muassa Joutsenon Energia ja Lappeenrannan Vesi liitettiin osaksi Lappeenrannan Energiaa. Erityisesti veden yhdistyminen erottaa Energian monista muista kaupunkienergiayhtiöstä, Kolehmainen pohtii.

Repullinen muistoja merkittävistä hetkistä

Kolehmaisen pitkälle uralle on mahtunut mielenkiintoisia tehtäviä, jotka ovat tarjonneet sekä onnistumisen kokemuksia että haasteita. Yksi poikkeuksellisimmista ajanjaksoista oli vajaat kymmenen vuotta sitten. Lappeenrannassa jouduttiin nopealla tahdilla säästötalkoisiin, minkä seurauksena koko henkilöstö lomautettiin. Tapahtuma oli ainutkertainen Kolehmaisen uralla.

Mieleen ovat jääneet myös monet isot päätökset, joita Kolehmainen on ollut valmistelemassa:

– Vuosien varrella Energialla on tehty isojakin investointipäätöksiä, joiden tekemisessä olen saanut olla mukana. Yksi merkittävimmistä vaiheista on ollut sähkömarkkinoiden vapautuminen ja sitä kautta kilpailun mukaan tuleminen sähkönmyyntiin, Kolehmainen kuvailee.

Ison osan hyvistä muistoista muodostavat hetket työkavereiden kanssa. Kolehmainen kuvailee kollegoitaan insinöörimäisiksi ja mukaviksi kavereiksi, joiden kanssa on helppo työskennellä.

– Eniten jään kaipaamaan työkavereita ja yhteisöä. Olen kuitenkin ajatellut siltä kantilta, että eläkkeelle jääminen on vain seuraava elämänvaihe. Nyt on aika keskittyä siihen, Kolehmainen hymyilee.

Enemmän aikaa perheelle ja harrastuksille

Uuden elämänvaiheen myötä oman päivärytmin voi muokata uudelleen. Urheilu on lähellä Kolehmaisen sydäntä. Vapaa-aika kuluu ulkoilun, hiihdon ja tenniksen pelaamisen parissa. Jatkossa on enemmän aikaa myös lapsille ja lapsenlapsille.

– Meillä on neljä lasta, jotka ovat hajaantuneet eri puolelle Suomea. Lapsenlapsia on seitsemän, heistä nuorin on 3-vuotias ja kaksi vanhinta aloittavat koulun. Kun kaikki kokoontuvat yhteen, niin vipinää riittää, Kolehmainen nauraa.

Kolehmainen haluaa lähettää terveisiä kaikille työtovereille ja asiakkaille:

– Työkaverit muodostavat hyviä tiimejä, joiden avulla asiat kehittyvät jatkossa entisestään. Asiakkaat voivat hyvillä mielin luottaa siihen, että työt hoidetaan ammattitaidolla ja luotettavasti myös tulevaisuudessa, Kolehmainen tiivistää.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.