Näin haet avustusta öljylämmityksen vaihtamiseksi kaukolämpöön

Lappeenrannan Energian tekninen myynti auttaa ja neuvoo 4000 euron avustuksen hakemisessa.
Lappeenrannan Energia
|
Lappeenrannan Energian Petra Sulkama neuvoo, miten haet avustusta vaihtoon.
Kaukolämpö on ekologinen ja huoleton energiamuoto, johon Lappeenrannan Energialla voi liittyä helposti avaimet käteen -palveluna. Nyt on erinomainen tilaisuus vaihtaa öljylämmitys kaukolämpöön, sillä voit saada siihen ELY-keskukselta 4000 euron avustuksen. Kysyntä onkin ollut suurta.

Lappeenrannan Energian tekninen myyjä Petra Sulkama on jo neuvonut monia asiakkaita kaukolämmön tilaamisessa ja avustuksen hakemisessa.

– ELY-keskuksen 4000 euron avustus kattaa yleensä lähes puolet kustannuksista, sillä öljylämmöstä kaukolämpöön vaihtaminen maksaa karkeasti arvioiden noin 8500–9000 euroa ilman öljysäiliön poistoa.

Kaukolämpöliittymän hintaan vaikuttaa eniten rakennuksen etäisyys tontin rajalta sekä lämmönjakohuoneen sijainti. Kokonaishintaan sisältyvät laitteet ja niiden asennus, jotka halutessasi kilpailutamme puolestasi, sekä tonttijohdon kaivuutyöt. Lisäksi hintaan kuuluu vanhan öljylämmityslaitteiston purkaminen ja poisvienti muttei öljysäiliön poistamiseen liittyviä kustannuksia.

Aina öljylämmityksen laitteita ei tarvitse poistaa kokonaan, Sulkama tarkentaa.

– Maanalainen öljysäiliö tulee aina poistaa kokonaan, jos talosi sijaitsee pohjavesialueella. Jos öljysäiliön paikalleen jättämiselle ja käytöstä poistolle ei ole esteitä, niin Tukesin hyväksymän urakoitsijan on puhdistettava ja tarkastettava säiliö ja katkaistava sen putket. Tarkasta oman asuinalueesi määräykset etukäteen Lappeenrannan ympäristötoimen ympäristötarkastajalta.

Yksityishenkilöille omakoti- tai paritaloon

Tuen myöntämiselle on muutamia ehtoja, Sulkama korostaa.

– Sitä myönnetään vain yksityishenkilöille tai kuolinpesille omakoti- tai paritaloihin, joissa asutaan ympäri vuoden, ei siis esimerkiksi kesämökkiin tai liikehuoneistoon. Työhuone tai vastaanottotila talossa saa kyllä olla.

Avustusta voi hakea niin kauan kuin määrärahaa riittää – ja hakijoita on ollut paljon, Sulkama muistuttaa.

– Kun avustus on sinulle kerran myönnetty, rahat on varattu käyttöösi, eikä määrärahan loppumisesta tarvitse huolehtia. Joten jos haluat vaihtaa kaukolämpöön mutta kotona on esimerkiksi öljysäiliö täynnä, voidaan työt tehdä mahdollisimman pitkälle valmiiksi ja putket liittää sitten, kun öljy on käytetty.

Hakemuksen käsittelyssä kestää 3–6 kuukautta ja se kannattaa tehdä ennen töiden aloittamista. Avustuksen voi saada myös taannehtivasti 1.6.2020 alkaen syntyneisiin kustannuksiin.

Hae erikseen avustuksen maksatusta

Hakemukseen tarvitset liitteeksi suunnitelman.

– Meiltä saamasi kaukolämpöliittymätarjous sekä urakoitsijalta saatu tarjous toimivat suunnitelmana, jossa kerrotaan, kuinka öljylämmitys poistetaan ja kaukolämpö asennetaan ja lisäksi erotellaan kustannukset. Tarjoukset tulevat sinulle esimerkiksi pdf-tiedostona, jotka on helppo liittää hakemukseen.

Lisäksi hakemuksessa täytyy olla mm. valtakirja kaikilta omistajilta tai kuolinpesän osakkailta. Sulkama muistuttaa vielä, että avustuksen maksatusta pitää hakea erikseen kun urakka on valmis.

– Siihen tarvitset maksetun laskun tai muun dokumentin, joka todistaa, että työ on tehty.

Lue lisää ELY-keskuksen sivuilta.
Lue mahdollisesta lisämäärärahasta Valtioneuvoston sivulla.

Jos haluat vaihtaa öljylämmityksen kaukolämpöön, autamme mielellämme! Ota yhteyttä tekniseen asiakaspalveluun, p. 020 690505 (valinta 3), tekninen.aspa [at] lreoy.fi.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.