Maalämmön ja kaukolämmön yhdistelmällä varmuutta lämmitykseen

Hybriditalon lämmityksellä saavutetaan monenlaisia hyötyjä.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
LOAS:n Timppa
LOAS rakennutti vuonna 2016 Timppa-talon, jonka lämmitykseen käytetään sekä maalämpöä että kaukolämpöä. Kyseinen lämmitysmuoto on Lappeenrannan alueella vielä harvinainen, sillä moni ei tiedä lämmitysmuodon monista hyödyistä.

Lappeenrannan Energiaverkkojen ja LOASin eli Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiön yhteistyö alkoi, kun LOASin Timppa-nimisen talon suunnittelussa selvitettiin mahdollisuutta kaukolämmön yhdistämiseen maalämmön rinnalle. Taustalla oli diplomityö, jossa tarkasteltiin energiatehokkuuden parantamista LOASin rakennuksissa. Myöhemmin opiskelija-asuntosäätiö alkoi selvittää uuden talon kannalta järkevintä energiaratkaisua. LOASin toiminnanjohtaja Joonas Grönlund avaa lämmitysmuodon valitsemisen syitä:

– Toimipisteemme sijaitsee Green Campuksella, joten haluamme olla ympäristöystävällisiä. Koska asiakkaamme koostuvat opiskelijoista, kustannuspuolen kurissa pitäminen on myös tärkeää. Tämä tuntui olevan hyvä ratkaisu molempia näkökulmia ajatellen, Grönlund kertoo.

Lappeenrannan Energiaverkkojen veden ja lämmön verkostopäällikkö Ami Kylliäisen mukaan kaukolämmön mukaan ottamisella pystyttiin parantamaan lämmityksen hyötysuhdetta:

–  Investoinnin kustannukset olivat tällöin pienemmät. Maalämpö ei ole hyötysuhteeltaan kovin hyvä kuumien lämpötilojen tuottamiseen, joten kaukolämpöä voidaan käyttää kovimmilla pakkasilla ja käyttövesihuipuissa maalämmön apuna, Kylliäinen kommentoi.

Energiatehokkuutta kaukolämmöllä

Maalämmön ja kaukolämmön käyttösuhde muodostuu sen mukaan, kuinka kuumaa vettä tarvitaan kyseisenä hetkenä. Esimerkiksi kesäaikaan kaukolämmön osuus on pienempi kuin talven kovilla pakkasilla.

– Maalämpöä käytetään pääasiassa koko ajan ja kun teho ei enää riitä, otetaan kaukolämpö mukaan käyttöön. Maalämpö on mitoitettu tarkoituksella vajaatehoiseksi ja vain kulutushuipuissa käytetään kaukolämpöä, Lappeenrannan Energiaverkkojen lämmön verkostomestari Eero Toivola ohjeistaa.

Kun kaukolämpöä käytetään maalämmön rinnalla, maalämpölaitteita ei tarvitse mitoittaa niin suureksi ja laitteita voidaan käyttää koko ajan täydellä teholla. Koska kaukolämpöä ei käytetä koko ajan, kaukolämmön käyttökustannukset ovat pienemmät.

– Mikäli kovilla pakkasilla tai käyttövesihuippujen aikana maasta saatavan lämmön määrä ei riitä ja loppulämmitys jouduttaisiin tekemään sähköllä, on tässä tilanteessa kaukolämmön hyödyntäminen järkevä valinta, sillä se on noin 40 prosenttia edullisempaa, Kylliäinen selventää.

Varmuutta lämmitykseen

Hybridilämmitysjärjestelmä tarjoaa turvaa myös silloin, jos maalämpölaitteisiin tulee vika. Kaukolämpöä pystytään tällöin käyttämään koko maalämmön huollon ajan, jolloin lämmöntuotanto ei keskeydy.

– Kun kaukolämpö on maalämmön rinnalla, lämmityksen toimitusvarmuus on paljon parempi. Kaukolämpöputki mitoitetaan tällaisessa kohteessa niin suureksi, että sitä on mahdollista käyttää myös täydellä teholla, Kylliäinen kommentoi.

Kustannustehokkuuden ja keskeytymättömän lämmöntuotannon lisäksi kaukolämmön käyttäminen maalämmön rinnalla auttaa ylläpitämään myös maalämpölaitteiston kuntoa. Kun kuumia lämpötiloja tuotetaan maalämmön sijaan kaukolämmöllä, maalämpöpumpun käyttöikää saadaan pidennettyä.

Hybriditalolla säästöjä

Kun LOAS peruskorjaa tai rakentaa kokonaan uutta taloa, eri lämmitysvaihdoehdot mallinnetaan ja niistä valitaan aina kuhunkin taloon sopiva ratkaisu. Grönlund on ollut todella tyytyväinen Timppa-talon lämmitysmuodon valintaan:

– Kyllä tämä on ollut hyvä ratkaisu meille. Lämmitysmuoto on ympäristöystävällinen, ja olemme saaneet sen avulla selviä kustannussäästöjä, Grönlund kuvailee.

LOASin toteuttaman hybridilämmitysjärjestelmän mahdollistaa Lappeenrannan Energian markkinoille tuoma priimauslämpötuote. Asiakkaan ei tarvitse ottaa täysihintaista kaukolämpöliittymää, kun kaukolämpöä hyödynnetään vain kulutushuipuissa.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.