Kaukolämpöä Lappeenrannassa jo 50 vuotta

Lappeenrantalaiset pientalot lämpenivät kaukolämmöllä ensimmäisten joukossa koko Suomessa.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
lappeenrannan-energia-mertaniemi-kaukolampo
Lappeenranta oli ensimmäisiä kaupunkeja Suomessa, jossa aloitettiin kaukolämmön käyttö. Jo 1960-luvulla aloitettu kaukolämmön rakentaminen on ollut Lappeenrannan merkittävimpiä ympäristötekoja.

Lappeenranta oli Suomen ensimmäisiä kaupunkeja, joka rohkeni käynnistää kaukolämmön rakentamisen. Lappeen­rannan kaupunginvaltuusto teki kesäkuun 29. päivän kokouksessaan vuonna 1965 periaatepäätöksen kaukolämpötoiminnan aloittamisesta. Voisalmen kaupunginosan asemakaavan valmistumisen myötä uu­den kerrostaloalueen talojen taloudelliset lämmityslaskelmat puolsivat Voisalmen­ saarelle oman alueellisen lämpökeskuk­sen rakentamista.

Sähkölaitos sai kaupungilta tehtä­väkseen rakentaa 10,5 MW:n tehoisen lämpölaitoksen seuraavan vuoden ai­kana. Sen pääpolttoaineeksi tuli raskas polttoöljy ja varapolttoaineeksi hake. Ensimmäinen asunto Voisalmen Kari­niementie 6:ssa liitettiin kaukolämpö­verkkoon jo saman vuoden elokuussa.

Voisalmesta kaukolämpö lähti ete­nemään ripeää vauhtia kantakaupunkiin ja muihin kaupunginosiin. Ensimmäisen kymmenen vuoden aikana nokea tup­ruttavat tuhannet savupiiput hiipuivat Kuusimäessä, Lauritsalassa, Leirissä, Kivisalmessa kuin Uus­-Lavolassa ja Skinnarilassakin, kun kaukolämpöverkosto laajeni eri kaupunginosiin.

Keskitetty lämmitys löi itsensä lopul­lisesti läpi 1970-­luvun alun energiakriisin tunnelmissa, kun öljyn hinta nousi ker­ralla nelinkertaiseksi. Vuonna 1974 kau­kolämpöverkkoa asennettiin kaupun­gissa ennätysmäärä. Lappeenrantalaiset pientalot lämpenivät kaukolämmöllä ensimmäisten joukossa koko Suomessa. Verkostoa oli 1980­-luvun alussa jo sata kilometriä ja noin 27 000 lappeenranta­laista asui kaukolämmitetyissä taloissa. Yhtenäinen kaukolämpöverkko ulottui tuolloin pisimmillään Skinnarilan kam­pukselta Lauritsalaan ja Kivisalmesta VT 6:lle saakka.

Tänään Lappeenrannan Energiaverkkojen kaukolämmön verkostossa on yli 5 100 kiinteistöä ja Lappeenrannassa on 360 kilometriä kaukolämpöverkostoa. Kaukolämpöä toimitettiin asiakkaille viime vuonna 586 GWh:a ja uusia asiakkaita verkkoon liitettiin 17. Lämpölaitoksia Lappeenrannan Lämpövoima Oy:llä on 14 ja höyrykattilalaitoksia kolme. Kaukolämmön rakentaminen on ollut Lappeenrannan merkittävimpiä ympäristötekoja. Nykyään Lappeenrannan kaupungin kaukolämmön vuositarpeesta noin 85 % tuottaa Kaukaan Voima Oy. Lappeenrannan Energia Oy omistaa biovoimalaitoksen yhdessä Pohjolan Voima Oy:n kanssa.

Historiatietojen lähteenä on käytetty Lappeenrannan Energian arkiston aiempia julkaisuja.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.