Katastrofigastronomi loihti Energian aurinkoisen nimikkokakun

Energiakakun lisäksi Katastrofigastronomi on kehitellyt Lappeenrannan Energian asiakkaille reseptin jouluiseen herkkuun.
Lappeenrannan Energia
|
lappeenrannan-energia-energiakakku
Nuori lappeenrantalainen Annika Ikonen perusti oman yrityksen ja sai rakkaasta harrastuksestaan itselleen työn. Energiakakun luoja opiskelee nykyisin elintarviketieteitä Helsingissä, mutta leipoo edelleen halukkaille ostajille herkkuja aina kun opinnoiltaan ehtii.

Asiakkaamme pääsivät viime kesänä maistelemaan Katastrofigastronomi Annika Ikosen suunnittelemia ja leipomia kakkuja, joista äänestettiin Lappeenrannan Energian nimikkokakku. Voittajaksi selviytyi pirtsakan hedelmäinen appelsiini-mangokakku, johon Ikonen sai inspiraation aurinkoenergiasta. Energialle kehitellyistä nimikkokakkuvaihtoehdoista Ikosen oma suosikki oli kakku, jossa hän käytti ensimmäistä kertaa popcornia sekä koristeena että itse pohjassa: ”Popcorn itsessään kuvastaa mielestäni hyvin räjähtävää energiaa ja tulen varmasti kehittämään ja varioimaan reseptiä vielä jatkossa”, Ikonen kertoo innostuneena.

Itseoppineesta harrastajasta yrittäjäksi

Lappeenrannasta kotoisin olevan, vasta 19-vuotiaan Ikosen innostus leipomiseen syntyi jo lapsena: mustikkapiirakan leipominen yhdessä isän kanssa oli mukavaa puuhaa ja lopputulos äärimmäisen herkullista. Idea yrittäjyyteen lähti kesätöiden hausta: ”En päässyt edes hampurilaisravintolaan työhaastatteluun, joten päätin perustaa oman yrityksen”, Ikonen naurahtaa. Itseoppinut leipuri osallistui Lappeenrannassa järjestetylle 4H-yrittäjyyskurssille ja perusti oman Katastrofigastronomi nimeä kantavan, leivonnaisia myyvän yrityksen. ”Olin saanut erittäin positiivista palautetta ystäviltä ja ihan tuntemattomiltakin ihmisiltä ravintolapäivissä myymistäni leivonnaisista”, Ikonen perustelee päätöstään.

Gastronomiaa ilman katastrofeja

Yrityksen mieleenpainuvan nimen Ikonen keksi osallistuessaan ensimmäistä kertaa ravintolapäivään lähes kaksi vuotta sitten: ”Ajattelin, että kun nimessä mainitaan katastrofi, se manaa kaikki katastrofaaliset epäonnistumiset minimiin. Gastronomi-sanaan tykästyin koulun molekyyligastronomian kurssilla, joka oli myös sisällöltään todella mielenkiintoinen”, Ikonen lisää. Ravintolapäivien lisäksi Katastrofigastronomin luomuksia on voinut päästä maistelemaan mm. Lappeenrannan Punnitse&Säästä-myymälässä. ”Myymälän pojat maistoivat raakakakkujani ja pyysivät niitä myyntiin myymäläänsä. Enää en voi niitä Helsingistä käsin heille toimittaa, mutta he ovat sittemmin jatkaneet aloittamaamme raakakakku-buumia ja saaneet toisen kakkutoimittajan”, Ikonen iloitsee.

Edessä herkullinen tulevaisuus

Tänä syksynä alkaneet elintarviketieteen opinnot Helsingin yliopistossa ovat vahvistaneet Ikosen tulevaisuuden haaveita entisestään. ”Haluan ehdottomasti tulevaisuudessakin olla jollain tapaa ruoan ja elintarvikkeiden kanssa tekemisissä, mutta kenties enemmän akateemisesta näkökulmasta”, Ikonen pohtii. Leipominen pysyy varmasti rakkaana harrastuksena, mutta nuori yrittäjä näkee itsensä tulevaisuudessa esimerkiksi uusien elintarvikeinnovaatioiden kehittäjänä. ”Tietenkin haluan parantaa maailmaa”, hän naurahtaa ja vitsailee: ”Jospa kehittäisin esimerkiksi jonkin nyhtöruis-tyylisen uuden ruokatuotteen.”

Katastrofigastronomi suunnitteli Elämää&Energiaa -lehden lukijoille jouluisen punaviini-suklaakakun. Kokeile reseptiä!

PUNAVIINI-SUKLAAKAKKU
Maidoton, munaton, n. 18 cm:n irtopohjavuokaanlappeenrannan-energia-kakku

 • 3 dl vehnäjauhoja
 • 2 dl sokeria
 • 1 dl kaakaojauhetta
 • 1 tl soodaa
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 1⁄4 tl suolaa
 • 1,5 dl punaviiniä
 • 1 dl vettä
 • 1 dl öljyä
 • 1 rkl valkoviinietikkaa

Kahvikreemi

 • 100 g maidotonta margariinia
 • 50 g sokeria
 • n. 0,5 dl vahvaa kahvia
 • ripaus suolaa
 • 0,5-1 dl tomusokeria

Sekoita kuivat aineet yhdessä kulhossa ja nesteet toisessa. Lisää nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohja­ vuokaan ja paista 175­-asteisessa uunissa n. 50 minuuttia.

Ota margariini kreemiä varten ajoissa huoneenlämpöön peh­menemään. Keitä kahvi ja sokeri siirapiksi, ja anna jäähtyä kun­nolla. Kun margariini ja siirappi ovat huoneenlämpöisiä, vatkaa voi kuohkeaksi ja lisää vähitellen kahvisiirappi. Vatkaa joukkoon suola ja lisää tarvittaessa tomusokeria makeutukseksi. Halkaise jäähtynyt pohja kolmeen osaan ja levitä väleihin ohut kerros kreemiä. Koristele mielesi mukaan ja nauti!

Tää on se kakku, mitä haetaan jouluyönä salaa jääkaapista, kun kaikki muut nukkuu.

Lue lisää, tykkää ja seuraa!
katastrofigastronomi.wordpress.com
facebook.com/katastrofigastronomi/
instagram.com/katastrofigastronomi/

Teksti: Kaisu Kärri, Kuvat: Tuomas Jussila

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.