Isännöitsijä luottaa MinunEnergiaan ja säästää sen avulla energiaa

MinunEnergia-palveluun luottava lappeenrantalainen isännöitsijä jakaa parhaat energiansäästövinkkinsä.
Lappeenrannan Energia
|
Isännöitsija Tuisku luottaa MinunEnergiaan.
Energiansäästö on aina järkevää, mutta epävarmoina aikoina säästön hyödyt niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin kasvattavat merkitystään aiempaakin enemmän.

Tulevalla talvikaudella on varauduttava energian hinnan vaihteluiden lisäksi jopa saatavuuden rajoituksiin. Venäjän tuonnin korvaaminen pakottaa nyt kaikki suomalaiset puhaltamaan yhteen hiileen.

Isännöitsijä Risto Tuisku tietää, että ensimmäinen askel kohti tavoitteellista säästöä on suunnitelmallisuus mutuilun sijaan.

Lappeenrannan Energian asiakkaana Risto on jo viiden vuoden ajan käyttänyt MinunEnergia-asiointipalvelua, jonka avulla voi vaivattomasti seurata sähkön, kaukolämmön ja veden kulutustietoja vuorokauden ympäri, juuri silloin kun se käyttäjälle parhaiten sopii.

-    Varsinkin tällaisessa maailmantilanteessa kannattaa kyllä seurata, mihin rahaa ja energiaa kuluu, Tuisku toteaa. 

Tuisku asuu perheineen sähköllä lämpiävässä omakotitalossa Lappeenrannan Sudensalmen alueella. Noin 120 neliömetrin talossa sähkönkulutus oli viime vuonna noin 14 000 kilowattituntia, mitä voi pitää vähintäänkin kohtuullisena. MinunEnergialla vuosittaista kulutusta voi seurata helposti, ja kulutuksen seuranta onnistuu aina tunnin tarkkuuteen asti.

-    Palvelusta saa myös vuosittaiset lämpötilakorjatut taulukot, joissa on otettu mukaan muun muassa lämpötilojen vaihtelut. Taulukoiden avulla vuosikulutuksen saa vertailukelpoisemmaksi, sillä vuodet eivät todellakaan ole veljiä keskenään, Tuisku vinkkaa.


IsännöitsijaTuisku tutkailee MinunEnergiaa netistä

Ryhdy suunnitelmista tekoihin

Vaikka kulutuksen seuraaminen on kätevää, se yksin ei riitä. Tuisku muistuttaakin, että säästöt syntyvät konkreettisista teoista.

Olen aina ollut säästäväinen luonne. Tykkään excelöidä tarkasti kulutusta ja rahanmenoa. Onneksi myös vaimoni on saman luonteinen, joten arki sujuu harmoniassa, Tuisku hymyilee.

Isännöitsijän näkökulmasta Tuisku sanoo, että isossa mittakaavassa esimerkiksi rakennuksen lämmitysjärjestelmän vaihtaminen ja muut energiaremontit, esimerkiksi eristysten parantaminen tai ikkunaremontit, ovat todella oivia keinoja säästää selvää rahaa taloyhtiöissä.

Töiden puolesta teen paljon vuosittaisia budjetteja isännöitävissä kohteissa, joten kulutuksen seuraaminen on tullut tutuksi sitäkin kautta. Vaikka pienistä puroista voikin syntyä suuria säästöjä, Tuiskun mielestä omassa kodissa ei kannata rääkätä itseään liikaa kitsastelemalla. Tänä päivänä esimerkiksi energiatehokkaat lamput vastaavat kotien sähkönkulutuksesta keskimäärin vain noin muutaman prosentin verran.

Kodin lämmitys ja vedenlämmitys maksavat eniten. Lattialämmitystä kannattaa säätää pienemmälle. Lattian ei tarvitse olla kuuma, vaan riittää, että suihkun lattia kuivuu. Samoin Tuiskun perheessä on alettu nipistää suihkussa lotraamisesta, joskaan ei aivan sekuntikellon tarkkuudella.

- Tässäkin voi luottaa maalaisjärkeen, Tuisku ajattelee.

Tuiskujen omakotitalon takka ja leivinuuni lämpenevät nykyisin aiempaa säännöllisemmin ja melkoisena energiasyöppönä tunnettu sähkösauna harvemmin. Huonelämpötilojen pudottaminen asteella tai parilla on Tuiskun laskelmien mukaan tuonut sähkönkulutukseen noin viiden prosentin säästön.

Isännöitsijä Tuisku ja lapsi pihalla tutkailemassa tietokonetta

Kodinkone on usein ihmistä ekologisempi

Lämmityskulujen vähentämiseksi pienempiäkään tekoja ei ole unohdettu.

-    Kun ruokaa valmistaa isomman satsin kerralla, ei tarvitse lämmittää hellaa ja uunia niin usein. Mikrossa isokin ateria lämpiää nopeasti. Perusasioilla voi saada paljon aikaiseksi.

Tutkimustulosten mukaan kannattaa myös luottaa hieman vanhempienkin kodinkoneiden energiatehokkuuteen. Esimerkiksi tiskikone peittoaa useimmiten ekologisuudessa käsin tiskaamisen.

-    Ohjelman ei tarvitse välttämättä olla edes eko-ohjelma. Varmasti puhtaaksi pesevä perusohjelma on aivan hyvä, Tuisku sanoo. 
Jos taas vanha kodinkone vetelee viimeisiään, sen vaihtaminen uudempaan ja energiatehokkaampaan voi olla Tuiskun mielestä perusteltua.

Pidemmällä tähtäimellä Tuisku uskoo, että sähkön hinta normalisoituu. Kävi niin tai näin, omasta kulutuksesta säästämällä ei voi kuin voittaa.

-    Kun seuraa omaa kulutusta ja sitä, mihin rahaa menee, on helpompi motivoitua säästämiseen. Lisäksi kannattaa ottaa jokin itselle tärkeä, konkreettinen tavoite, johon osan säästöistä voi laittaa. Se voi olla esimerkiksi uusi televisio tai illallinen ulkona oman puolison kanssa.

Lappeenrannan Energian asiakaspalvelun tiimipäällikkö Sampo Suhonen kertoo, että MinunEnergia-palvelua on alusta asti kehitetty koko ajan kuluttajaa paremmin palvelevaan suuntaan. Taulukot ja kuvaajat yhdessä tarkan ajallisen seurannan kanssa auttavat kuluttajaa ymmärtämään paremmin, mitä konkretiaa energiansäästön hyväksi voi tehdä.

-    Kyllä meilläkin energiayhtiönä on yhteiskuntavastuu, ja kannustamme säästämiseen myös asiakkaitamme. Meistä jokainen voi kantaa oman kortensa kekoon energiansäästötalkoissa, ja samalla huomioimme entistä paremmin myös ympäristönäkökannan.


Isännöitsijä Tuisku keinuttaa lasta puistossa

MinunEnergia

•    Palvelun avulla voit seurata kotisi, kiinteistösi tai mökkisi energian- ja vedenkulutusta sekä tarkastella voimassa olevia ja entisiä sopimuksiasi hintatietoineen ja voimassaoloajankohtineen.
•    Voit ottaa yhteyttä Lappeenrannan Energian asiakaspalveluun sekä vastaanottaa vastauksia.
•    Voit vertailla kulutustasi muihin talouksiin ja tilata maksuttomat Lappeenrannan Energian häiriötiedotteet.
•    Voit erotella sähkö-, vesi- ja kaukolämpölaskut omiin kategorioihin tai seurata niitä yhtä aikaa.
•    Palvelu on Lappeenrannan Energian asiakkaille maksuton.


Vinkkejä

•    Ota sellainen sähkösopimus, joka sopii parhaiten juuri omaan kulutukseesi.
•    Jos käytössäsi on pörssisähkö, voi yrittää ajoittaa sähkön käyttöä aikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Hintoja voi seurata osoitteesta https://www.nordpoolgroup.com/en/
•    Tutki energian kulutukseen liittyviä asioita monipuolisesti ja useammasta eri lähteestä.
•    Selvitä kaukolämpölaitteistosi kunto Lappeenrannan Energian Kaukoviisas Tarkastus -palvelulla. Oikein säädetty ja optimaalisesti toimiva kaukolämmitys lisää samalla asumismukavuutta ja voi tuoda säästöjä lämmityskuluissa. 

Lue lisää energiansäästöstä:

Etelä-Karjalan energianeuvonta (ENNE)
Motiva, kuluttajien energianeuvonta
 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.