Hyvän kahvin alkeet - paahtomestari Visa Tuovisen vinkit

Sähkönkulutuksen kannalta pihein ratkaisu on keittää vesi vedenkeittimellä, ja uuttaa kahvi käsin kaatamalla.
Lappeenrannan Energia
|
lappeenrannan-energia-kahvi-lehmus
Lappeenrantalainen Lehmus Roastery valittiin Helsinki Coffee Festivalilla Vuoden kahvipaahtimoksi 2017. Laadukkaista, kotikaupungin nähtävyyksille kumartavista erikoiskahveistaan kuuluisan pienpaahtimon Visa Tuovinen valottaa kuinka valmistaa hyvää kahvia kotioloissa.

Pour over, aeropress, turbulenssi – kahviammattilaisen puheissa vilahtaa termi jos toinenkin. Laitteiden, kahvilaatujen ja tekniikoiden kirjon ei kuitenkaan kannata antaa uuvuttaa. Keskittymällä muutamaan perusasiaan saa kuka tahansa kahvihetkistään maistuvampia.

"Laadukas, omaa mieltymystä vastaava kahvipapu on tietenkin tärkein. Jos pakkauksesta käy selkeästi ilmi kahvin alkuperä, uskaltaa laadusta ja eettisyydestä tehdä positiivisen oletuksen", aloittaa paahtomestari Tuovinen.

Omia suosikkejaan ei tietenkään löydä kuin maistamalla itse, mutta samasta kahvilaadusta voi saada kymmenenkin erilaista makukokemusta, jos varioi valmistustapaa.

"Jos pitää vahva-aromisesta kahvista, kannattaa lähtökohtaisesti valita tummempia laatuja, eikä lähteä valmistamaan vaaleammasta laadusta vahvaa."

Kahvin aromit ovat parhaimmillaan noin 15 minuuttia jauhamisen jälkeen. Mikäli kotiinsa haluaa tehdä kahviin liittyvän laitehankinnan, suosittelee Tuovinen satsaamista omaan myllyyn.

"Keraamiset kartiojauhimet takaavat parhaimman, tasaisen jauhamistuloksen. Ikävä sanoa, mutta halvat sähkömyllyt metalliterillä muistuttavat usein enemmän tehosekoitinta kuin kahvimyllyä."

Kahvia ei keitetä – se valmistetaan uuttamalla. Veden lämpötila on tärkeä tekijä lopputuloksessa. Monesta kodista löytyvä tavallinen automaattikeitin suodatinkahville on yleensä varsin hyvä ja vesi oikean lämpöistä kahvijauheen kohdatessaan.

"Keittimen puhtaudesta kannattaa kuitenkin pitää huolta. Kaikki vanhan kansan niksit, kuten sooda, eivät välttämättä poista koneistosta kaikkea kertymää, joten suosittelen erikseen siihen suunniteltuja aineita. Enkä malta olla korostamatta, että veden kaataminen itse kahvipannulla on virhe."

lappeerannan-energia-lehmus-roasterySähkönkulutuksen kannalta pihein ratkaisu on keittää vesi vedenkeittimellä, ja uuttaa kahvi käsin kaatamalla.

"Neljän minuutin aikana kolme kaatoa on hyvä nyrkkisääntö. Kovin kiireiseen aamuun tämä ei välttämättä sovi, mutta vaikka lomakaudella tämä voi olla mukava tapa aloittaa päivä."

Visan vinkit jouluiseen kahviin:

Käytä luomumausteita: vanilja, kaneli tai kardemumma
Jauha mauste itse
Mittaa noin 1 tl täyttä pannullista kohden
Sekoita mauste kuivaan kahvijauheeseen

Lehmus Roastery valmistaa tilauksesta yksilöllisiä kahvilaatuja, esimerkiksi liikelahjoiksi. Lappeenrannan Energian kanssa yhteistyönä on valmistettu Energiakahvi etiopialaisesta kahvilaadusta. Perusvalikoiman kahveja on myös mahdollista tilata yksilöllisillä pakkauksilla

Teksti: Jutta Luostarinen, Kuva: Tuomas Jussila

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.