Etäluettava mittari helpottaa veden laskutusta ja parantaa verkoston valvontaa

Vesijohtoverkostoon lisätään älykkyyttä etäluettavien mittareiden avulla.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
Lappeenrannan Energia - etäluettava vesimittari
Lappeenrannan Energialla on käynnissä vesijohtoverkoston etäluettavien mittareiden projekti, jonka valmistuttua vedenkulutuksen mittaaminen muuttuu lähes reaaliaikaiseksi. Nykyisten mittareiden uusimisen myötä vesilukemia ei tarvitse enää toimittaa Energialle, vaan mittarit lähettävät tiedot automaattisesti.

Kaukolämpö- ja sähkömittarit ovat olleet jo pitkään etäluettavia, minkä ansiosta verkoston muuttuviin tilanteisiin, kuten häiriöihin pystytään reagoimaan nopeasti. Nyt veden puolella ollaan ottamassa käyttöön etäluettavia mittareita, jota tuovat helpotusta niin veden laskutukseen kuin verkoston seurantaan.

Nykyiset mekaaniset vesimittarit mittaavat veden kulutuksen määrän, jonka asiakas ilmoittaa tietyin väliajoin Energialle. Uudet akulla toimivat etäluettavat mittarit puolestaan toimittavat mittaustiedot automaattisesti ja säännöllisesti luentapalveluun, josta tiedot siirtyvät Energialle.

Laskutus ja kulutuksen seuranta helpottuvat

Veden laskutus on tähän mennessä perustunut arviolaskuun. Asiakkaat ovat toimittaneet kerran vuodessa mittarilukeman, minkä jälkeen asiakkaalle on lähetetty tasauslasku. Etäluennan avulla veden arviolaskut jäävät historiaan.

– Uusien mittareiden myötä voidaan laskuttaa todellisen kulutuksen mukaan. Tällöin ei tule yllätyksiä vuosittaisen tasauslaskun muodossa. Kulutustiedot tulevat myös reaaliaikaisemmin asiakkaan tarkasteltavaksi, Lappeenrannan Energiaverkkojen kehityspäällikkö Rami Koivula kertoo.

Asiakas voi seurata omaa vedenkulutusta sähköisen MinunEnergia-palvelun kautta. Tällä hetkellä kulutusta voidaan seurata vuositasolla, mutta tulevaisuudessa asiakas voi tarkastella kulutusta selvästi lyhyemmällä aikavälillä.

Mittareiden vaihdon tarkoitus käynnistyä alkuvuodesta

Etäluettavien vesimittareiden projekti alkoi usean vesilaitoksen yhteishankintaprojektina keväällä 2020. Aluksi järjestettiin toimittajahaastatteluja, joiden jälkeen jatkettiin tarjous- ja kilpailutusvaiheeseen. Viimeisimmäksi on kilpailutettu tiedonsiirto, josta on tehty hankintapäätös.

– Mittareiden asennusten on tarkoitus käynnistyä vuoden 2022 alussa. Mittareita ja tiedonsiirtoa testataan ensin pienemmällä pilottialueella. Näin varmistetaan, että kaikki lähtee toimimaan niin kuin on suunniteltu, Lappeenrannan Energiaverkkojen vesihuoltoinsinööri Päivi Kallio kertoo.

Projektin aikatauluun voi vaikuttaa uutta tekniikkaa olevien mittareiden saatavuus. Yhteishankintaprojektissa tarvittavien mittareiden määrä on suuri, joten mahdollisten saatavuusongelmien varalta on suunniteltu vaihtoehtoisia etenemistapoja.

Kaukolämpö- ja sähköverkostossa etäluettavat mittarit ovat olleet käytössä jo pitkään. Veden puolellakin on ollut saatavilla vastaavia ratkaisuja, mutta ne eivät ole olleet järkeviä ratkaisuja hinnan ja toteutuksen puolesta.

– Varsinkin tiedonsiirtopuolella on teknologiamurros käynnissä, minkä seurauksena nyt on hinnankin puolesta tullut sellaisia ratkaisuja, joita kannattaa ottaa käyttöön ja joihin voi luottaa, Koivula kertoo.

Mittari varoittaa mahdollisista häiriöistä

Nykyiseen mittariin ei pystytä lisäämään etäluentaa, joten tilalle vaihdetaan uusi mittari, jossa on itsessään kaikki tiedonsiirtolaitteet. Tämän jälkeen asiakkaan ei tarvitse enää huolehtia lukemailmoituksista, vaan laite huolehtii niistä automaattisesti.

– Asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään ennakkoon. Kun mittareita aletaan vaihtaa, asennuksesta vastaava toimija on yhteydessä asiakkaaseen ja sopii tarkemman asennusajankohdan, Kallio selventää.

Uusien mittareiden mukana tulee uusia hyödyllisiä toiminnallisuuksia, jotka lisäävät vesiverkoston turvallisuutta. Mittari hälyttää esimerkiksi jäätymisvaaran uhatessa tai vuotoepäilyn kohdalla, jolloin häiriöihin pystytään reagoimaan entistä nopeammin. Mahdolliset häiriötilanteet näkee suoraan myös MinunEnergia-palvelusta.

Etäluennalla uusia mahdollisuuksia verkon valvontaan

Asiakkaiden tiloihin asennettavat etäluettavat mittarit tuovat uutta arvokasta tietoa myös vesi- ja jätevesiverkoston ylläpitoon. Kun kulutustiedot yhdistetään vesijohtoverkoston alueellisiin mittauspisteisiin, saadaan selville mahdolliset vesijohtovuodot. Samaa tietoa voidaan hyödyntää myös jätevesiverkoston valvonnassa.

– Tämä on kohtalaisen iso investointi, joka yltää asiakkaiden kotiin asti. Teemme tavallisesti paljon sellaista työtä, joka ei suoraan näy asiakkaalle. Tämä on siinä mielessä poikkeava projekti, joka palvelee mittariluennan lisäksi verkon valvontaa, Koivula tiivistää.

Tutustu maailman puhtaimpaan veteen.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.