Energinen Yrityskylä

Kuudesluokkalaiset oppimassa sähköstä ja vedestä
Lappeenrannan Energia
|
lappeenrannan-energia-yrityskyla
Maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu Yrityskylä on Suomessa kehitetty oppimiskokonaisuus, jossa kuudesluokkalaiset oppivat taloudesta, yhteiskunnasta, työelämästä ja yrittäjyydestä.

Kunnan rahoituksen ja yhteistyökumppaneiden tuen ansiosta oppilaitoksille ilmainen Yrityskylä-paketti sisältää oppimismateriaalit 10:lle opintosuunnitelman mukaiselle oppitunnille sekä yhden koulupäivän mittaisen vierailun Yrityskylään.

Aluekoordinaattori Jaakko Joki selventää, kuinka Yrityskylä toimii: ”Yhtenä oppitunnin tehtävänä oppilaat tekevät työhakemuksen, jonka perusteella jokaiselle osoitetaan työtehtävä vierailupäivän ajaksi. Kaikille jaetaan kortti, josta löytyy oikeita työtehtäviä ja konkreettisia asioita, mitä päivän aikana tehdään. Päivä koostuu kokouksista, työvuoroista ja vapaavuoroista.”

Yrityskylän Lappeenrannan Energian pisteellä oli haastattelupäivänä töissä Heinolan Niemelän koulusta viisi oppilasta. Päivän alussa jokainen Yrityskylän yrittäjä teki heidän kanssaan sähkösopimuksen. ”Ei ole vielä läheskään kaikki maksaneet sähkölaskuaan”, kertoo tänään laskutusta hoitava Henna Tontti, jonka työtehtävänä on käyttömestari. Energian pisteellä reaaliaikaisesti päivittyvä yrityksen budjetti näyttääkin roimasti miinusta, mutta energia- ja turvallisuuspäällikkönä toimiva Patrik Heinonen kommentoi: ”Ei se huolestuta, koska ollaan niin paljon näitä sopimuksia kuitenkin tehty päivän aikana.”

lappeenrannan-energia-yrityskyla-yhteistyo

Patrik piti aiemmin päivällä esityksen energian säästämisestä muutamille hänelle ennestään tuntemattomille oppilaille: ”Vähän se aluksi jännitti, mutta hyvin se meni.” Yhteistyössä Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen kanssa tehdyssä sähkön käytöstä ja säästämisestä kertovassa esityksessä kerrottiin myös sähköturvallisuudesta. Hennalla on iltapäivän aikana vuorossa samankaltainen vesivarttikoulutus, jossa kerrotaan veden järkevästä käytöstä sekä veden kiertokulusta.

Päivän aikana oppilaat tutustuvat oppituntien oppeihin käytännön kautta ja samalla Lappeenrannan Energian toimintaan. Patrik kehuu, että on mukava olla Energialla töissä ja kokeilla, miltä työnteko oikeasti tuntuu.

Se ehkä vähän yllätti, että laskuja ja sopimuksia on niin paljon. Aikaa on mennyt paljon pelkästään paperihommiin. Niin ja että tää on aika kiireistä tää työn tekeminen.

Kuulutus vuoronvaihdosta kajahtaa torilta ja Patrik livahtaa viettämään vapaa-aikaa Yrityskylän muiden yritysten tarjoamien palveluiden pariin.

lappeenrannan-energia-yrityskyla-upm

 

UPM:n pääkonttorin tiloihin Kaukaan Mutteriin valmistui marraskuussa 2015 Kaakkois-Suomen Yrityskylä. Siellä vierailee kolmen vuoden aikana 15 000 Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen kuudesluokkalaista. Lappeenrannan Energia oli yksi Yrityskylän 17 yrityksestä ja samalla sen rahoittajista.

Päivityslisäys 5.9.2019: Kaakkois-Suomen Yrityskylä muutti Lappeenrannan Family Centerin tiloihin syksyllä 2018. Lappeenrannan Energia on ollut Yrityskylässä mukana sen pilottikokeilusta vuodesta 2013 lähtien.

Teksti: Kaisu Kärri, Kuvat: Tuomas Jussila

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.