Diplomi-insinööriksi töiden ohessa

Rohkaisemme työntekijöitä kehittämään itseään opiskelemalla. Verkostopäällikkö Petri Tikka luki itsensä diplomi-insinööriksi.
Lappeenrannan Energia
|
Opiskelua töiden ohella Lappeenrannan Energialla
Työnantajana meille on tärkeää, että työntekijämme hankkivat lisää koulutusta, joten tuemme ja rohkaisemme heitä siinä monin tavoin. Kun työntekijämme kehittyvät, pysymme myös yrityksenä kehityksen kärjessä.

Verkostopäällikkö Petri Tikka luki itsensä töiden ohessa diplomi-insinööriksi LUT:ssa.

- Valmistuin vuonna -98 sähkövoimatekniikan AMK-insinööriksi ja jo silloin jäi tunne, että enemmänkin voisi opiskella. Mutta töitä riitti, elämä vei ja vanha tutkintoni riitti, joten akuuttia tarvetta lisäopinnoille ei ollut.

Tehtävät kehittyivät tekniikasta talouteen

Tikka on nyt tehnyt parikymmentä vuotta töitä sähkönjakelualalla. Hän työskentelee jonkin verran alan opiskelijoiden ja harjoittelijoiden kanssa ja siitä jäi tunne, että omaakin osaamista voisi päivittää.

- LUT on hyvin vahva sähkönjakelualalla ja heillä on hyvä aikuismaisteriohjelma. Lopulta elämässä koitti sellainen hetki, että opiskelut olivat mahdollisia, joten hain opiskelemaan ja pääsin. Aloitin opinnot syksyllä 2017.

Tikan tehtävät Lappeenrannan Energiassa ovat kehittyneet tekniikasta kohti taloutta, joten hän opiskeli sähkötekniikan lisäksi myös taloutta ja liiketoimintaosaamista.

- Talous liittyy vahvasti sähkömarkkinoihin, joten lisäsin talousosaamistani lukemalla kauppatieteitä niin paljon kuin opinto-ohjelmassa vain pystyi.

Koulutettu henkilökunta tukee yrityksen toimintaa

Henkilöstöpalveluista vastaava palvelujohtaja Sari Luukkonen kertoo, että meillä Lappeenrannan Energiassa kannustetaan työntekijöitä opiskelemaan aloja, jotka tukevat ja kehittävät toimintaamme.

- Henkilöstön kouluttaminen auttaa meitä pysymään kehityksen eturintamassa. Siksi esimerkiksi työaikoja voidaan tarpeen mukaan järjestellä niin, että työt ja opiskelut onnistuvat.

Luukkonen lisää, että työntekijän osaaminen vaikuttaa myös omaan tehtävään.

Palvelujohtaja Sari Luukkonen

- Meillekin on tärkeää, että työntekijä pystyy hyödyntämään oppimaansa. Pyrimme järjestämään tilaisuuksia edetä koulutuksen mukaisiin tehtäviin esimerkiksi sisäisillä rekrytoinneilla.

Verkostopäällikkö Petri Tikka opiskeli ensisijaisesti omalla ajallaan iltaisin ja viikonloppuisin.

- Työnantaja tuki ja kannusti, joten pystyin opiskelemaan aika vapaalla aikataululla. Käytännössä kaikki luennot oli nauhoitettu, joten seurasin niitä minulle sopiviin aikoihin.

Opiskellessa meni kolme talvea ja Tikka valmistui juhannuksen alla 2020. Hän kertoo opinnoista olleen paljon hyötyä töissä.

- Opinnoissa oli tuttua asiaa mutta myös uutta tietoa, joka tuki ja vahvisti osaamistani. Jo ennen diplomi-insinööriksi valmistumista sain lisää vastuuta, kun minusta tuli verkostopäällikkö.

Ole varma motivaatiostasi

Kaikille työn ohessa opiskelua suunnitteleville Tikalla on pari neuvoa.

- Kannattaa selvittää itselleen, onko motivaatio kohdillaan. Elämän pitää olla siinä tilanteessa, että opintoihin on aikaa. Matka on pitkä ja hyytyminen voi uhata. Kun piti tehdä diplomityö, minulla alkoi olla kaikenlaista muuta tekemistä. Sitten tuli korona, ja kun tein kotona 21 vuotta kesken olleet listoituksetkin valmiiksi, oli aloitettava diplomityön tekeminen. Aika nopeasti se sitten valmistuikin.

Toinen Tikan neuvo diplomi-insinööriksi opiskeleville on hyvin yksinkertainen.

- Hanki uusi taskulaskin. Matematiikka on opinnoissa keskeisessä roolissa ja sitä tarvitaan paljon enemmän kuin työelämässä. Aluksi mietin, miten sen kanssa pärjään, mutta se ei ollut niin vaikeaa, kuin aluksi tuntui.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.