Aurinko voi maksaa autoilusi

Lappeenrannan Energia
|
Aurinko voi maksaa autoilusi
Oma aurinkovoimala on askel kohti omavaraisempaa ja ekologisempaa elämäntapaa. Miltä kuulostaisi, jos pystyisit hyödyntämään itse tuottamaasi sähköä esimerkiksi autosi käyttövoimana? Yli oman tarpeen tuotetun energian voi myydä takaisin sähköyhtiölle naapureidenkin hyödynnettäväksi.

Nykyaikainen, niin kutsuttu älykäs sähköverkko tarjoaa mahdollisuuden kahdensuuntaiseen sähkönsiirtoon. Myös jokaisella Lappeenrannan Energiaverkkojen asiakkaalla on etäluettava sähkömittari. Se mittaa taloudessa kulutetun sähkön lisäksi myös tuotetun sähkön, mikäli se ylittää talouden omat tarpeet.

Aurinkosähköön sijoittaminen maksaa itsensä takaisin. 

- Itse tuotettua sähköä voi hyödyntää esimerkiksi sähköautoiluun. Keskivertopienvoimalassa auringosta päivän aikana ladatun energian määrä riittää hyvin kattamaan esimerkiksi kauppareissuja, Väreen johtava asiantuntija Petri Valtonen kertoo.

- Yleisesti aurinkovoimalan mitoituksessa lähdemme siitä, että kesällä parhaan tuotantokauden aikana jo 60-90 % voimalan tuottamasta sähköstä kattaa koko talouden sähkönkulutuksen. Loput siirtyy myyntiin. Tällä mitoituksella myös syksyisin ja keväisin tuotanto pysyy hyvällä tasolla, ja kokonaishyöty maksimoituu, Valtonen jatkaa.

Miten aurinkosähkön tuottajaksi?

- Mikäli aurinkosähkön pientuotanto kiinnostaa, kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä. Ei tarvitse itse jäädä pohtimaan yksityiskohtia. Prosessi on meillä mietitty mahdollisimman vaivattomaksi. Kartoituksen voi varata vaivatta verkossa, jonka jälkeen saat tarjouksen avaimet käteen -toimituksesta, Väreen markkinointipäällikkö Mikko Tiilikainen kertoo.

Aurinkosähkön kysyntä näkyy erityisesti kesäisin. Asennuksia toteutetaan nyt jatkuvalla syötöllä. 

- Aurinkovoimala on mahdollista hankkia edullisesti myös esimerkiksi viiden vuoden osamaksulla, jolloin hankinta ei rasita taloutta kertamaksuna. Lopulliseen hintaan vaikuttavat kiinteistön koko, sijainti sekä katon ominaisuudet, Tiilikainen huomauttaa.

- Käymme samalla läpi sähkön ostamiseen liittyvät sopimukset, mikäli haluat myydä tuotannosta yli oman tarpeesi syntyvän sähkön Väreelle, Tiilikainen jatkaa.

Jäljelle jää tuotannon liittymissopimuksen tekeminen sähköverkkoyhtiön kanssa. Lappeenrannan Energiaverkkojen tekninen asiakaspalvelu auttaa kaikissa käytännön kysymyksissä – paikan päällä, puhelimitse tai sähköpostilla.

Sähköauton kotilatauspiste avaimet käteen -toimituksena

Oman aurinkoenergian hyödyntäminen sähköauton käyttövoimaksi yleistyy sähköautojen suosion kasvaessa. Oman latauslaitteen hankkiminen kotiin onnistuu samalla avaimet käteen -periaatteella kuin aurinkosähköjärjestelmänkin.

- Latauslaitteen valinnassa hyödynnetään standardoituja latauspisteitä. Kartoitamme aina ensin kiinteistön sähköjärjestelmien soveltuvuuden sähköauton lataukseen. Joskus sähkökeskusta joudutaan päivittämään, jotta asennus on mahdollista. Mikäli mahdollisuus sähköauton lataamiseen tulevaisuudessa kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti kysyä lisää jo nyt. Kartoitamme järjestelmän mielellämme myös aurinkovoimalan asennuksen yhteydessä, jolloin latauspisteen asennukseen voidaan varautua jo ennalta, Valtonen kannustaa.

Kuva: Kari Vesterinen

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.