Veden etäluenta tuo säästöjä

Maailman parhaan veden verkosto saa samalla myös parempaa valvontaa.
Lappeenrannan Energia
|
Etäluettava vesimittari asentumassa - Lappeenrannan Energia
Jos kaikki sujuu nykyisten suunnitelmien mukaan, vuoden 2026 loppuun mennessä kaikilla Lappeenrannan Energian asiakkailla on käytössään etäluettavat vesimittarit, joiden avulla vedenkulutusta voidaan laskuttaa todellisen kulutuksen mukaan.

- Etäluettavan mittarin asennuksen jälkeen meille ei tarvitse ilmoittaa mittarin lukemia, hymyilee Lappeenrannan Energiaverkkojen vesihuoltoinsinööri Päivi Kallio.

Asunto Oy Lappeenrannan Poimukujan Helmen lämmönjakohuoneeseen laitettiin hiljattain etäluettava mittari. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Atte Mehtonen kehui asennusta nopeaksi. Taloyhtiön kuusi asuntoa ovat aiemmin tasanneet vesilaskujaan kerran vuodessa, mutta uuden mittarin ansiosta on tarkoitus siirtyä neljästi vuodessa tapahtuvaan tasaukseen.

- Jatkossa asukkaat pystyvät seuraamaan vedenkulutustaan aiempaa paremmin, kun laskutus muuttuu reaaliaikaisemmaksi, Mehtonen kiittelee.

Kuluttajan arjen helpottamisen lisäksi uudet laitteet helpottavat vesiverkon kunnon valvontaa ja auttavat paikantamaan mahdollisia vikoja. Tämä tuottaa pitkällä aikavälillä säästöjä verkon ylläpidolle.

Vesiverkon on tarkoitus palvella kaupunkilaisia vielä hyvin pitkään, joten tieto verkon tilasta auttaa meitä myös suunnittelemaan paremmin tulevaisuutta, kertoo puolestaan Lappeenrannan Energiaverkkojen kehityspäällikkö Rami Koivula.

Etäluenta tuottaa tarkempaa tuntitason tietoa kiinteistön vedenkulutuksesta. Tällöin esimerkiksi yksittäisessä kiinteistössä tapahtunut vesivuoto on mahdollista havaita. Asiakkaan on kuitenkin hyvä muistaa, että etävalvonta ei kokonaan poista oman valvonnan vastuuta kiinteistön putkijärjestelmistä.

Jos huomaamme, että jonkin kiinteistön vedenkulutus alkaa yllättäen merkittävästi lisääntyä, olemme yhteydessä asiakkaaseen siltä varalta, että kiinteistössä on sattunut vuoto, Kallio sanoo.

Suomen suurimpiin verkosto- ja infrapalvelualan toimijoihin lukeutuva Elvera vastaa uusien vesimittareiden asentamisesta. Asiakkaiden ei tarvitse olla itse yhteydessä mihinkään, vaan Elvera sopii asennuksesta kunkin kiinteistön kanssa.

Etäluettavien vesimittareiden asentaminen lappeenrantalaiskoteihin on tänä vuonna jo alkanut, vaikka aikataulua onkin sotkenut maailmalla vallitseva komponenttipula. Tavoitteena kuitenkin on, että seuraavan neljän vuoden aikana kaikki asiakkaat, 13 tuhatta veden asiakasta saavat mittarinsa.

- Urakka aloitetaan Ruoholampi-Rutola-alueelta, ja vaihto etenee suunnitelman mukaisesti kaupunginosittain, Koivula ja Kallio kertovat.

Tulevaisuudessa vedenkulutusta voi tarkastella jopa tuntitasolla


Nykyisellään Lappeenrannan Energian MinunEnergia -onlinepalveluun listautuvat kaikki tallennetut vesimittarilukemat, joita vasten tehdään tasauslaskutusta. Mittarilukemia tulisi olla vähintään yksi vuotta kohden.

Etäluennan pariin siirtymisen jälkeen MinunEnergiaan on odotettavissa kerran kuukaudessa tieto kiinteistön kuukausikulutuksesta, eli sama mittarin lukema, jonka perusteella myös laskutus määräytyy. 

Toistaiseksi kuukausilukemat päivittyvät laskulle aina seuraavan kuun alkupäivinä. Tulevaisuudessa on vielä tarkoitus tuoda MinunEnergia-palveluun ja siten myös vesiasiakkaan tarkasteltavaksi jokaisen tunnin kulutustieto. Tämä helpottaa entisestään asiakkaan oman vedenkulutuksen seurantaa, mikä myös motivoi säästämään omaa kulutusta. 

Etäluettava vesimittari asennettuna - Lappeenrannan Energia

Vaihto on tehty asiakkaalle helpoksi

  • Kun vesimittarin vaihto on ajankohtaista, Elvera on yhteydessä kiinteistön edustajaan ja sopii ajankohdan vesimittarin vaihdolle. 
  • Kiinteistön omistajan ei tarvitse tehdä muuta kuin järjestää pääsy vesimittarille sovittuna aikana. Vaihtotyö kestää keskimäärin vain 20 minuuttia. 
  • Vaihtotyö dokumentoidaan valokuvin, ja mittarin lukema on siten varmistettavissa. Vanhan mittarin toiminta tarkistetaan testilaitteistolla, jotta voidaan vahvistaa vanhaa mittaria vasten toteutunut laskutus. 
  • Lappeenrannan Energiaverkot ei missään tapauksessa laskuta vaihtokäynnistä asiakasta.
  • Asentaja tekee käynnin yhteydessä silmämääräisen kuntoarvion kiinteistön vesiliittymälle. Mikäli liittymä on kunnossa, voidaan mittari vaihtaa. Mikäli mittarivaihto jää tekemättä, on liittymässä tarve kunnostustöille.
     

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.