Tuhansien neliöiden kiinteistöissä pienillä energiateoilla on iso merkitys

Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä valitsi Kaukoviisas Laitteisto -palvelun.
Lappeenrannan Energia
|
Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä valitsi Kaukoviisas Laitteisto -palvelun.
Energiakriisi usuttaa kiinteistönhoitajat säästötoimiin. Pienilläkin teoilla voi saada aikaan suuren säästön, ja se vaatii myös astumista oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

Koulutuskuntayhtymän Pohjolankatu 12 C:n kiinteistössä Lappeenrannassa kehräävät nyt uudet lämmönjakolaitteet huolettomalla sopimuksella. Lappeenrannan Energian Kaukoviisas Laitteiston hankkijat saavat 20 vuoden sopimuksen, johon kuuluu paitsi asennus, myös laitteiston huolto ja jatkuva valvonta.

- Tämä oli helpoin projekti mitä tässä talossa on koskaan ollut. Ei tarvinnut kuin allekirjoittaa sopimus, tuumaa kiinteistöpäällikkö Pauli Lipponen Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymästä.

Tuleva talvi askarruttaa

Myös Suomessa pitää nyt varautua siihen, että polttoaineen lisäksi sähkö ja lämmitys on ensi talvena aiempaa kalliimpaa meneillään olevan energiakriisin vuoksi.

Energiakriisin tarkkoja seurauksia on mahdotonta ennustaa, mutta tilanteen tiedostaminen ja siihen reagointi niin omakotitaloissa, taloyhtiöissä kuin muissakin kiinteistöissä on tarpeen, jotta talvi ei yllättäisi kustannuksineen.

Varsinkin isoissa kiinteistöissä pienet teot, kuten lämmönjakolaitteiston päivittäminen, voivat merkitä isojakin säästöjä.

Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymälle lämmönjakolaitteiston uusiminen tuli ajankohtaiseksi reilu vuosi sitten, kun vanha laitteisto oli jo 30 vuotta vanha. Alkamassa oli myös koulutuskuntayhtymän historian suurin uudisrakennushanke Porak.

- Vanhasta, 50-luvulla rakennetusta päärakennuksestamme purettiin vanhaa osaa pois 7 000 neliömetriä ja tällä hetkellä rakennetaan tilalle uutta 5 000 neliömetriä, Lipponen kertoo.

- Vanhassa osassa oli sisäilmaongelmia ja epäkäytännöllistä tilaa. AB-osan vanha lämmönjakolaitteisto oli uusittu vuonna 2011. Se jätettiin uudisrakennuksen rakennustyön ajaksi palvelemaan jäljelle jäänyttä kiinteistön osaa, noin 6 000 neliötä, joka puretaan pois hankkeen valmistuttua.

Etävalvonnalla ja huoltotakuulla varustetun Kaukoviisas Laitteiston tärkein valintaperuste koulutuskuntayhtymälle oli kiinteistöpäällikkö Lipposen mukaan sopimuksen kätevyys ja huolettomuus.

Suorahankinnalla laitteisto olisi voinut tulla halvemmaksi, mutta ylläpito, valvonta ja säätö olisivat jääneet omaksi työksi.
Kiinteistöpäällikön mukaan Kaukoviisas Laitteisto otetaan pian käyttöön myös Pohjolankatu 12:n remontoitavaan AB-osaan.

Kaukoviisas Laitteisto tuo uutta älykkyyttä ja energiansäästöä lämmitykseen

Vastuullisempaa kaukolämpöä

Lämmönjakolaitteiston vaihtamisen yhteydessä Lappeenrannan Energian kanssa sovittiin myös siirtymisestä Vihreään Kaukolämpöön kaikissa Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän kiinteistöissä. Vihreä Kaukolämpö tuotetaan hiilineutraalisti kotimaisten, puuperäisten polttoaineiden avulla.

- Vihreät arvot, ekologisuus ja kestävä kehitys ovat osa strategiaamme. Olemme ostaneet vihreää sähköenergiaa jo vuosikaudet. Kun Lappeenrannan Energia tarjosi Vihreää Kaukolämpöä, otimme sen ilman muuta, Lipponen kertoo.

Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymällä on Lappeenrannassa ja Imatralla käytössään kiinteistöpinta-alaa yhteensä vajaat 62 tuhatta neliötä, kuutiometreinä noin 241 tuhatta. Siksi esimerkiksi ilmanvaihtokoneiden käyntiaikojen optimoinnilla ja hyvin toimivalla, modernilla lämmönjakolaitteistolla voi saavuttaa suuria säästöjä.

- Ensi talvena energian säästämiseksi tarvitaan myös ratkaisuja, jotka eivät välttämättä miellytä kaikkia, kuten sisälämpötilojen laskemista.

Varsinkin toimistotyötä tehdessä 21 asteenkin lämpötila voi tuntua joistakin liian viileältä. Toisaalta on tutkimuksia, joiden mukaan ihmiset sairastelevat herkemmin, jos tiloissa on turhan lämmin, Lipponen tuumaa.

Energiakustannuksia pienennetään myös korvaamalla vanhaa loisteputkivalaistusta LED-valaistuksella.

Vanhan järjestelmän uudistaminen kannattaa hoitaa ajoissa

- Energiankulutus kiinteistöissämme on todennäköisesti pienempi kuin monella muulla vastaavankokoisella kiinteistöllä, uskoo Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän talotekniikan lehtori Veijo Lairi.

Ammattinsakin puolesta asiasta kiinnostunut Lairi sanoo, että energiankulutus on koulutuskuntayhtymän kiinteistöissä tarkassa seurannassa. Uuden rakennusosan lämmönjakokeskuksen alhaisempi mitoituslämpötila parantaa järjestelmän energiatehokkuutta.

Energian hinnan noustessa on otollinen aika hoitaa kuntoon vanhat lämmönjakojärjestelmät. Mitä suurempi kiinteistö, sitä isompi hyöty päivityksellä saavutetaan.

- Kaukoviisas Laitteisto on erityisen helppo tapa uudistaa kiinteistön lämmönjakolaitteisto ja lisätä samalla lämmönjakojärjestelmän energiatehokkuutta. Lisäksi kun valitsee Vihreän Kaukolämmön, on kaukolämpö ehdottomasti sitä vähäpäästöisintä, paikallista lämpöä, toteaa Lappeenrannan Energian asiakkuuspäällikkö Petra Sulkama.

Kaukoviisas Laitteisto

    Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

    Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.