Tiedäthän, mitä kaukolämmöllesi kuuluu?

Nyt on oikea aika kurkistaa tekniseen tilaan ja varmistaa kaukolämpölaitteiston toimivuus.
Lappeenrannan Energia
|
Kaukoviisas tarkastuskäynti - asiakaskohtaaminen
Huolehdi kotisi sydämestä ja anna ammattilaisen varmistaa kaukolämmityksen paras mahdollinen toimivuus, säädöt ja laitteiston puhdistus säännöllisesti kerran vuodessa. Tutustu, kuinka Jyrki Immonen päätti, ettei ala lämmitysalan ammattilaiseksi, vaan luottaa sen sijaan Kaukoviisas Tarkastukseemme.

Kun Jyrki Immonen alkoi suunnitella paluumuuttoa Itä-Suomeen puolisonsa kanssa, yhtenä kriteerinä oli tulevan kodin lämmitysratkaisu.
-    Haimme Lappeenrannan keskustan alueelta omakotitaloa, joka lämpiää kaukolämmöllä. 

Immosen perheen muutto ajoittui koronapandemian jälkeiseen aikaan. Jo tuolloin energian hintojen heittelystä oli alettu puhua enemmän.
-    Kaukolämmön hinta on vakaampi, ja lisäksi sitä tuotetaan ekologisesti tässä lähellä, Immonen perustelee.

Suurin osa Lappeenrannan Energian tuottamasta kaukolämmöstä tulee Kaukaan Voiman yhteistuotantovoimalaitoksesta. Pääpolttoaineita ovat kuori ja hake.
Kun sopiva kohde nelihenkiselle perheelle löytyi, piti alkaa miettimään talossa jo olevan kaukolämpölaitteiston tulevaisuutta, sillä varautuminen on viisautta. Immonen päätti, että laitteen valvonta ja huolto olisi fiksuinta ulkoistaa osaajille.
-    En huolla itse autoakaan, ja kun kyseessä on oman kodin kannalta noin kriittinen yksikkö, on parempi, että joku katsoo sen perään.

Immosen laskelmien mukaan kaukolämpölaitteiston vuosihuoltosopimuksen hinta kuolettuu yhden IPA-oluen hinnalla kuukaudessa.
-    Oma aika ja kiinnostus ei riitä olemaan asiantuntija jokaisella alalla, joten ammattilaisen kanssa solmittu huoltosopimus tuo mielenrauhaa ja lisäksi todennäköisesti maksaa itsensä takaisin vuosien kuluessa. Jos kohtuuhintaisella vuosittaisella huollolla välttää myöhemmin tuhannen euron laiteremontin, se on aina kotiinpäin, Immonen perustelee ratkaisuaan.
-     Ammattilaiset osaavat myös arvioida, missä vaiheessa laitteistoa olisi hyvä alkaa uusia.

Tällä hetkellä kiirettä uusimiselle ei ole, sillä Immosen nykylaitteistolla on ikää alle kymmenen vuotta. Omakotiasujan on kuitenkin hyvä pohtia oman asumisen kaarta pitkällä tähtäimellä, jotta tulevaisuus ei toisi ikäviä yllätyksiä.

Vaikka Immosesta ei alan ammattilaista tulisikaan, hän pitää tärkeänä osoittaa kiinnostusta lämmitysasioita kohtaan.
-    Kun huoltaja kävi meillä ensimmäisen kerran, minulla oli mahdollisuus kysellä esimerkiksi laitteiston käytön tehostamista. Tämän kokoisessa talossa energiaa voi helposti säästää asiantuntijan ohjeilla, joten se tuo jo lisäarvoa itsessään.

Kaukoviisas Tarkastus meneilläänKuvateksti: Kaukolämpölaitteistossa piilevät mahdolliset viat tulevat helpoiten esille lämmityskauden alettua.

Muista pitää yhteystietosi ajan tasalla

Lämmityskauden käynnistyessä Lappeenrannan Energia suorittaa kaukolämpölaitteistojen tarkastuksia yhteistyössä sopimusurakoitsijansa Elveran kanssa.
-    Ennen kuin tarkastukset alkavat, meiltä lähtee muistutuksena tekstiviesti asiakkaille, että kaukolämpöasentaja tulee olemaan yhteydessä. On siis hyvä pitää omat yhteystiedot ajan tasalla. Ne voi päivittää MinunEnergia-palvelussa, asiakkuuspäällikkö Petra Sulkama Lappeenrannan Energialta muistuttaa.

Kaukoviisas Tarkastus on helppo, kätevä ja luotettava tapa pitää oma kaukolämpölaitteisto kunnossa, säästää lämmityskuluissa ja lisätä omaa asumisen mukavuutta. 
-    Kaukolämpöasentajat vastaavat kaukolämpöverkoston käytöstä ja kunnossapidosta tuotantolaitokselta asiakkaan lämmönjakolaitteille asti. He ovat ammattitaitoisia ja nähneet tolkuttoman määrän erilaisia ja erilaisiin tekniikoihin perustuvia kaukolämpölaitteita vuosien varrella, kertoo Lappeenrannan Energiaverkkojen Janne Kuningas.
-    Mitä vanhempi laite on kyseessä, sitä herkemmin sen toimintaa kannattaa kuulostella.

Kuninkaan mukaan viat kaukolämpölaitteistossa eivät pääsääntöisesti aiheuta suurta vaaraa kiinteistön asukkaille. Kaukolämmössä asiakkaille siirretään lämpöä kuumennetun veden avulla kaksiputkista verkostoa pitkin.
-    Varmistamalla pumppujen ja säätölaitteiden toiminta, voidaan välttyä kiinteistön lämmitykseen liittyviltä ongelmilta tai tilanteilta, joissa lämmintä käyttövettä ei tule hanasta. Havaitsemalla mahdolliset viat ajoissa, korjaustarve voidaan ennakoida ja samalla välttää yllättävät häiriöt esimerkiksi kovimman lämmityskauden ja juhlapyhien aikaan. Ennakkotarkastuksilla tällaisia ongelmia pyritään ennaltaehkäisemään.

Käyttö- ja kunnossapitoinsinööri muistuttaa myös, että asiakkaiden on hyvä pitää huoli siitä, että pääsy vesimittarin ja lämmönjakolaitteiden luo on mahdollista. Lämmönjakohuoneen pitäminen siistinä on sekä asiakkaan että palvelun toimittajan yhteinen etu. 
-    Kaukolämpölaitteiden tarkastuksen yhteydessä pyrimme myös tekemään lämmönsiirtimille niin sanotun vastavirtahuuhtelun, jos se on teknisesti mahdollista. Tämä puhdistaa putkistoon ja lämmönjakolaitteisiin mahdollisesti kertyneen kuonan ja parantaa laitteiston hyötysuhdetta eli energiatehokkuutta, Kuningas kertoo.

Jos oman laitteiston kunto askarruttaa, asiakas voi tilata kotiinsa vuosisopimuksen sijaan myös kertatarkastuksen hintaan 130 euroa. Kaukoviisas Tarkastuksen vuotuinen hinta puolestaan on 85 euroa. Hinnat koskevat omakotitaloja.

Kun tilaat Kaukoviisas Tarkastus -vuosisopimuksen vähintään kahdeksi vuodeksi 31.10.2023 mennessä, saat ensimmäisen tarkastuskäynnin puoleen hintaan.

Lue lisää Kaukoviisas Tarkastuksesta.
 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.