Öljystä kaukolämpöön avustuksen vauhdittamana

Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen kaukolämpöön hoituu vaivatta Energian kanssa.
Lappeenrannan Energia
|
Lappeenrannan Energia - Kaukolämpö lämmönjakolaite
ELY-keskus teki kesällä päätöksen avustuksen jakamisesta öljylämmityksestä kaukolämpöön vaihtaville kiinteistöille. Moni lämmitysjärjestelmän vaihtamista pidempään pohtinut teki sen jälkeen päätöksen kaukolämpöön siirtymisestä. Lappeenrantalainen Veikko Pauniaho pohti öljystä luopumista jo kevättalvella 2020 ja avustuksesta kuultuaan hän päätti ryhtyä toimeen.

Lappeenrannan Voisalmessa sijaitsevassa pientalossa asuva Veikko Pauniaho sai tiedon myönnetystä avustuksesta kesäkuussa. Tiedon saapumisen jälkeen Pauniaho otti yhteyttä Lappeenrannan Energiaan ja kaukolämpöliittymän suunnittelu aloitettiin.

– Pohdimme muitakin lämmitysmuotoja, mutta kaukolämpö oli vaihtoehdoista huolettomin. Se oli lopulta ratkaiseva tekijä. Urakoitsija kertoi, ettei hänen ole tarvinnut korjata omia kaukolämpölaitteita yli 30 vuoteen, Pauniaho kertoo.

Vaivatonta palvelua

Kaukolämpöön siirtymisen aikataulu sovittiin yhdessä liittymän rakentamisesta vastaavan henkilön kanssa. Pauniahon mukaan lopullinen ajankohta ratkesi putkiurakoitsijan aikataulun perusteella, ja lämmitysjärjestelmän vaihto sovittiin loka-marraskuun vaihteeseen. Kaukolämpö otettiin käyttöön marraskuun alkupuolella ja urakoitsija vei samana päivänä vanhan öljykattilan pois.

– Ensin energiayhtiön kaveri kävi paikan päällä suunnittelemassa, mistä putket viedään seinän läpi entiseen pannuhuoneeseen eli nykyiseen lämmönjakohuoneeseen. Asennuspäivänä he tulivat aamulla seitsemän aikaan ja yhden aikaan oli jo lämmöt päällä. Se oli kivutonta, Pauniaho kuvailee.

Pauniaho kertoo kaivanneensa eläkepäiville liikuntaa, minkä vuoksi hän halusi osallistua kaivutöihin.

– Sanoin, että kaivaisin putkien vaatiman ojan mielelläni itse. Oja oli 40 cm leveä, 60-70 cm syvä ja 20 metriä pitkä. Siinä oli sellainen yhden viikon mukava työrupeama. Ulkoliikuntahan on parasta lääkettä, Pauniaho naurahtaa.

Positiivisia käyttökokemuksia

Pauniaholla on käyttökokemuksia kaukolämmöstä jo vuodelta 1978, kun veneveistämön verstas liitettiin kaukolämpöön. Uuden liittymän rakennustöiden yhteydessä hän huomasi, että vanhat laitteet olivat monimutkaisempia uusiin verrattuna.

– Olen ollut tyytyväinen kaukolämpöön. Sisälämpötila on tasainen ja sähkönkulutus pienenee meillä merkittävästi, sillä öljypoltin kulutti sähköä nykyisiä laitteita enemmän. Sain hyvin apua sekä ELY-keskukselta että Lappeenrannan Energian asiakaspalvelusta, Pauniaho toteaa.

 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.