Kinnusen talossa ”huono kääntyy hienoksi”

Komeaa Kinnusen taloa Lappeenrannassa kunnostetaan entiseen loistoonsa ja siihen on valittu lämmitysmuodoksi Vihreä Kaukolämpö.
Lappeenrannan Energia
|
Kinnusen talo Vihreä Kaukolämpö
Lappeenrannan keskustassa seisoo Kinnusen talona tunnettu komea, yli satavuotias talo, jota jotkut pitävät kaupungin kauneimpana. Talon omistaa ja sitä kunnostaa Jaana Kinnunen. Työ on vaatinut paljon aikaa ja vaivaa, mutta tulokset alkavat näkyä. Kinnusen talo lämpenee jatkossa Lappeenrannan Energian Vihreällä Kaukolämmöllä.

Jaana Kinnunen kertoo, että viime aikoina Kinnusen talossa on korjattu paljon sellaista, mikä ei näy ulospäin.

- Ensin teimme perustan kuntoon, viemärit sekä vesi- ja sähköjohdot, ja sitten kunnostimme suurimman osan asunnoista vanhaa kunnioittaen. Ikkunoiden kunnostamisessa on paljon tehty ja paljon vielä jäljellä. Se on iso ja kallis urakka, mutta vanhat ikkunat ovat kauniita ja valo taittuu niiden läpi pehmeästi. Tunnelma vanhan ikkunan takana on aivan erilainen kuin uuden, tehdaspuristetun ikkunan. Siksi haluan säästää vanhat ikkunat, vaikka uudet tulisivat moni verroin halvemmiksi.

Talosta löytyi todellinen harvinaisuus

Kinnunen iloitsee siitä, kuinka hyvässä kunnossa talo oli.

- Tässä talossa huono kääntyy hienoksi, kun se on ollut koko ajan ison suvun hallinnassa eikä aiemmin ole tehty isoja remontteja, joissa olisi asennettu muovia. Vesi ei ole päässyt missään muhimaan eikä hometta ole tullut vastaan. Asuintiloissa olemme ottaneet esiin alkuperäisiä lautalattioita ja alakerran kahvilatilasta löytyi laminaatin alta klinkkerilattia, joka on Museoviraston mukaan todellinen harvinaisuus.

Jäljellä olevaa työmäärää Kinnunen ei osaa suoraan arvioida.

- Se riippuu siitä, mitä tahtoo. Yksi porraskäytävä on saanut uudet jugend-maalaukset yhteistyössä Saimaan Ammattioppilaitoksen kanssa, jonka erikoismaalariopiskelijat toteuttivat työn. Pienemmät käytävät ovat vielä työn alla samoin kuin loput ikkunat. Ja ehkä ne asunnot, joita ei ole vielä päästy korjaamaan, korjataan sitä mukaa kun ne sattuvat tyhjenemään.

Kinnusen talo on suojeltu Kinnusen omasta tahdosta. Talossa on sekä asuntoja, joiden asukkaat Kinnunen kaikki tuntee, että liikehuoneistoja, esimerkiksi kampaamo, kahvila, valokuvaamo ja Begemot-divari, jota Kinnunen kutsuu ”talon sieluksi”. Yksi liiketila on nyt vapaana ja sitä kunnostetaan.

Vihreä Kaukolämpö oli kunnia-asia

Kinnunen on taannoin valinnut talon lämmitysmuodoksi Vihreän Kaukolämmön. Hän kiittelee, kuinka Lappeenrannan Energia oli projektissa selkeästi sydämellä mukana.

- Koska talo ei ole pelkkä asuintalo tai liikehuoneisto, en ole onnistunut saamaan avustuksia energiamuodon vaihtamiseen. Lappeenrannan Energian työntekijät olivat tästä aivan yhtä hämmästyneitä kuin minäkin, ja ottivat asiasta vielä selvää puolestani.

Tätä kirjoitettaessa taloa ollaan liittämässä Vihreään Kaukolämpöön, jonka saaminen oli Kinnuselle kunnia-asia.

- Haluan saada päästöjä vähemmäksi. Aiemmin talossa oli öljylämmitys ja minusta tuntui aina pahalta, kun piti tilata lisää öljyä. On hienoa, että talo lämpenee vihreällä energialla. Valitsin Lappeenrannan Energian Kaukoviisas Laitteisto -palvelun, jolla saan kaukolämpölaitteiston, asennuksen ja ylläpidon hyvään hintaan kuukausimaksulla.

Hiilineutraali Vihreä Kaukolämpö

Lappeenrannan Energian Vihreä Kaukolämpö tuotetaan Kaukaan Voiman yhteistuotantovoimalaitoksessa hiilineutraalisti uusiutuvilla, puuperäisillä polttoaineilla, kuten tähdepuulla ja metsähakkeella.

Lue lisää vihreästä kaukolämmöstä.

Huoleton Kaukoviisas Laitteisto

Kaukoviisas Laitteisto on Lappeenrannan Energian palvelu, jolla hankit täysin uudet kaukolämmön jakolaitteet helposti kiinteään kuukausihintaan. Palvelu on huoleton, sillä se toimii avaimet käteen -periaatteella: kuukausihinta sisältää mm. vanhan laitteiston purun, uuden asentamisen sekä vuosittaiset tarkastukset.

Lue lisää Kaukoviisas Laitteistosta.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.