Kaukolämpö on älykkäämpää Kaukoviisas Optimoinnilla

Saarenkatu 7:n taloyhtiön kokemukset energiaa säästävästä Kaukoviisas Optimointi -palvelustamme ovat hyvin lupaavia.
Lappeenrannan Energia
|
Kaukoviisas Optimointi
Saarenkatu 7:n taloyhtiö otti ensimmäisenä käyttöön Kaukoviisas Optimointi -palvelumme, joka tasoittaa älykkäästi kiinteistön kulutushuippuja. Samalla taloyhtiö hankki uuden kaukolämpölaitteiston Kaukoviisas Laitteisto -palvelulla. Alustavat kokemukset ovat hyvin lupaavia.

Uusi kaukolämpölaitteisto hankittiin, sillä vanha alkoi olla käyttöikänsä päässä, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Aimo Vuento.

- Kuulin Lappeenrannan Energialta, että he etsivät pilottikohteita näille uusille palveluille. Selvitin asiaa ja tarkastelun perusteella Kaukoviisas Optimointi ja Laitteisto tuntuivat hyvältä valinnalta taloyhtiöllemme.

Anturit seuraavat huoneistojen lämpötilaa

Kaukoviisas Optimointi -palvelumme seuraa kiinteistön lämpötilaa ja ilmankosteutta asuntoihin asennettavilla antureilla. Meidän järjestelmämme osaa säätää lämpötilaa älykkäästi antureiden tietojen, aiemman kulutuksen ja sääennusteen mukaan sekä tasoittaa kulutushuippuja. Vuento piti tästä perusajatuksesta.

- Optimoinnin tavoitteena on saada lämpölaskuun säästöä, ja se kuulosti uskottavalta. Myös Kaukoviisas Laitteiston rahoitusmalli oli hyvä. Saimme uuden kaukolämpöjärjestelmän kuukausihintaan 20 vuoden sopimuksella, jolloin Lappeenrannan Energia huolehtii laitteiden toiminnasta.

Laitteiden asentaminen tapahtui nopeasti avaimet käteen -periaatteella, Vuento kiittelee.

- Järjestelmä saatiin hyvin nopeasti päälle eikä asennuskatkos kerennyt mitenkään vaikuttaa huoneistojen lämpötiloihin, vaikka oli alkutalvi. Kaukoviisas Optimoinnin antureiden asentaminen kuhunkin asuntoon oli vain minuutin juttu ja systeemi otettiin käyttöön kevättalvella.

Optimointi toiminut hyvin ja luotettavasti

Saarenkatu 7:n kokemukset toimittamastamme kaukolämpölaitteistosta ja Kaukoviisas Optimointi -palvelusta ovat Vuennon mukaan olleet hyviä.

- Niillä asukkailla, joilla on kodeissaan paljon kylmiä seiniä, eivät asunnot ole jäähtyneet niin paljon kovilla pakkasilla. Kokonaisuutena järjestelmä on toiminut hyvin ja luotettavasti, tosin vielä on liian aikaista sanoa, kuinka paljon säästöä syntyy.

Vuentoa kiinnostaa myös Kaukoviisas Optimoinnin huoneistokohtainen lämmönseuranta.

- Siitä näkee, jos jossain asunnossa on ongelmia esimerkiksi patteritermostaateissa. Lisäksi lämpötilakäyristä voi päätellä, että kulutuspiikkien leikkaaminen toimii. Kun veden kulutus on ollut suurimmillaan, järjestelmä on vähentänyt pattereihin menevän veden lämmitystä ilman, että se on koskaan näkynyt asunnon lämpötilassa. Kivitalossa lämpötila ei nopeasti muutu. 

Älykäs järjestelmä kehittyy paremmaksi

Myös isännöitsijä Olli Kurhinen pitää Kaukoviisas Optimointia lupaavana palveluna, etenkin mahdollisuutta nähdä reaaliajassa tietoa asuntojen lämpötiloista.

- Meitä kiinnostaa kovasti nähdä, kuinka paljon säästöä tulee ja odotukset ovat kovat. Reaaliaikaisesta datasta näkee esimerkiksi, kuinka järjestelmä vähentää lämpimän veden kiertoa kulutushuippujen aikaan, ja on mielenkiintoista seurata, kuinka se lopulta vaikuttaa energiankulutukseen. Samalla järjestelmä oppii vielä paremmaksi, kun se kehittää toimintaansa seuraamalla lämmön kulutusta pitkällä aikavälillä.

Saarenkatu 7 on ensimmäinen taloyhtiö, jossa Kaukoviisas Optimointi ja Laitteisto -palvelumme otettiin käyttöön, kertoo asiakkuuspäällikkö Petra Sulkama.

- Asennukset menivät hyvin ja laitteisto on toiminut odotetusti. Koska Optimointi on uusi palvelu, olemme alkuvuoden aikana vielä hakeneet parhaita parametrejä ja tehneet palveluntarjoajan kanssa kehitystyötä, jotta asiakkaamme saavat palvelusta suurimman mahdollisen säästön.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.