Yrityskylä-yhteistyömme jatkuu vuosina 2021-2024

Kaakkois-Suomen yrityskylän toiminta laajentuu syksyllä ysiluokkaisille.
Lappeenrannan Energia
|
Kaakkois-Suomen yrityskylässä opiskellaan energia- ja vesiasioita.
Yrityskylä Alakoulu on toiminut Lappeenrannassa vuodesta 2015 ja ensi lukuvuonna Lappeenrantaan avataan myös Yrityskylä Yläkoulu. Lappeenrannan Energia on ollut mahdollistamassa Yrityskylän toimintaa Lappeenrannassa alusta asti ja yhteistyösopimusta on jatkettu vuosille 2021-2024.

Yrityskylä Kaakkois-Suomi tarjoaa yrittäjyyskasvatusta ja maistiaisen työelämästä Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Etelä-Savon kuntien kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille. Yrityskylä Kaakkois-Suomessa vierailee lukuvuoden aikana yhteensä noin 6 000 oppilasta.

Talous ja nuoret TATin kehittämä Yrityskylä on kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattu oppimiskokonaisuus työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta. Yrityskylä Alakoulussa kuudesluokkalaiset simuloivat yhteiskunnan ja yritysten toimintaa pienoiskaupungiksi rakennetussa oppimisympäristössä. Yrityskylä Yläkoulussa yhdeksäsluokkalaiset johtavat tiimeinä yritystä kansainvälisten markkinoiden pyörteissä.  

- On hienoa, että Yrityskylä Yläkoulu aukeaa Lappeenrantaan ja mahdollistaa näin lappeenrantalaisten sekä lähialueiden yhdeksäsluokkalaisten Yrityskylä-vierailut omalla alueella. Yrityskylä syntyy alueen kuntien yhteistyöllä, ja lisäksi on hienoa, että alueen yritykset ovat laajasti edustettuna Yrityskylässä, sanoo Lappeenrannan kaupungin opetustoimenjohtaja Mari Routti.  

- Uuden TATin Yrityskylä Yläkoulun avaaminen Lappeenrantaan kertoo kuntien valinnasta panostaa lasten ja nuorten työelämä-, talous- ja yrittäjyystaitoihin. Yrityskylän Yläkoulun kautta peruskoulun päättävät nuoret saavat mahdollisuuden tutustua erilaisiin aloihin. Innostus ja myönteiset kokemukset työelämästä kantavat pitkälle. Yhdeksäsluokkalaisten Yrityskylän kautta nuoret ymmärtävät myös yritysten roolin osana globaalia taloutta, sanoo Talous ja nuoret TATin toimitusjohtaja Jenni Järvelä.

Yrityskyläläisten kommentteja Energiasta

Yhdeksäsluokkalaiset simuloivat kansainvälistä kauppaa oikean yrityksen johtoryhmäläisinä

Yrityskylän oppimiskokonaisuus perustuu opetussuunnitelmaan ja koostuu opettajien koulutuksesta, oppimateriaalista sekä toiminnallisesta päivästä Yrityskylän oppimisympäristössä. Vaasan yliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan Yrityskylä Yläkoulu kehittää nuorten talousosaamista.  

Yrityskylä Yläkoulu on nopeatempoinen pelillistetty oppimisympäristö, jossa simuloidaan yrityksen kansainvälistä toimintaa. Yhdeksäsluokkalaiset tuottavat ja myyvät yhden yrityksen tuotetta kansainvälisille markkinoille digitaalisen pelin avulla, joka ohjaa aktiivisesti myös kasvotusten käytäviin neuvotteluihin.  

Kuudesluokkalaisten Yrityskylä jatkaa toimintaansa Lappeenrannassa. Kaakkois-Suomen Yrityskylä sijaitsee Myllymäessä, kauppakeskus Family Centerissä.  

Alueelliset työnantajat mukana Kaakkois-Suomen Yrityskylässä

Yrityskylä Kaakkois-Suomen toimintaa tukevat kuntien ja kaupunkien lisäksi yritykset sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Mukana Yrityskylä Kaakkois-Suomen toiminnassa ovat Etelä-Karjalan Jätehuolto, Greenreality Network, Lappeenrannan Energia, LAB-ammattikorkeakoulu, Lehmus Roastery, Lidl, LUT-yliopisto, Martela, MTK yhdessä Helsingin Myllyn kanssa, Oma Säästöpankki, Stora Enso, Terveystalo, UPM, Yle, EkspSäätiö, Suomen Metsäsäätiö ja Yksityisyrittäjäin Säätiö. Yrityskumppanien avulla oppilaat pääsevät simuloimaan yhteiskunnan ja yritysten toimintaa aitojen esimerkkien kautta.   

Yrityskylä Kaakkois-Suomen toimintaan osallistuvat oppilaat Lappeenrannasta, Lemistä, Luumäeltä, Parikkalasta, Ruokolahdelta, Savitaipaleelta, Taipalsaaresta, Haminasta, Kotkasta, Kouvolasta, Miehikkälästä, Pyhtäältä, Virolahdelta, Puumalasta, Sulkavalta ja Mäntyharjulta. 

Yrityskylä Yläkoulu Kaakkois-Suomen avautumisen myötä oppimiskokonaisuuden suorittaa lukuvuonna 2021–2022 85 % kuudesluokkalaisista ja 70 % yhdeksäsluokkalaisista Suomessa. Yrityskylä Kaakkois-Suomen toimintaan voivat osallistua kaikki sellaiset kuudennet ja yhdeksännet luokat, joiden kotikunnat ovat tehneet sopimuksen Yrityskylän kanssa. 

Tiedotteen lähde: tat.fi

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.