Vesijohtoja tarkistetaan myös pintaa syvemmältä

Vesihuoltoverkoston tarkistussukellukset ovat jälleen ajankohtaisia.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
Vesihuoltoverkoston tarkistussukellukset
Sukelluspalvelu Stella Maria on saapunut jälleen Lappeenrantaan suorittamaan jokakesäisiä vesistöissä sijaitsevien johtojen tarkastussukelluksia. Stella Marian sukeltajat tarkastavat kaikki Lappeenrannan Energiaverkkojen vedenalaiset vesi- ja viemärijohdot kesä-elokuun aikana. Kokonaisvaltaiset tarkistussukellukset tehdään nyt jo seitsemäntenä vuonna peräjälkeen samalla kokoonpanolla.

Kuivapuku päälle ja varusteet niskaan: kypärän mikrofonilla ja kameralla pidetään jatkuvaa yhteyttä pinnalla olevaan henkilöstöön, jolle raportoidaan tehdyistä havainnoista.

— Enää vesijohtojen sijainteja ei tarvitse niin pitkään etsiä, kun ovat tehneet jo useampana vuonna saman homman samalla porukalla, kertoo Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n verkostopäällikkö Sami Väisänen. Työtä tehdään kohde kerrallaan sukellussyvyydestä riippuen joko parin tunnin tai vain kymmenien minuuttien pätkissä. Päivässä pystytään kuitenkin tekemään useita sukelluksia.

— Syvin kohta meillä taitaa olla noin kymmenessä metrissä, missä pystytään vielä turvallisesti työskentelemään tunninkin verran, mutta siitä syvemmälle mentäessä sukellusajat lyhenevät huomattavasti, Väisänen tähdentää. Reitti suunnitellaan tarkkaan jo etukäteen, sillä tarkistettavia vesijohtoja on yhteensä noin 15 kilometrin verran. 

Sammakkomiehillä riittää työsarkaa

Sammakkomiehillä riittää työsarkaa

Vesijohtojen tarkistussukelluksien lisäksi ammattisukeltajan työhön kuuluu olennaisesti varusteista huolehtiminen ja aikaa vie myös kaluston siirtäminen paikasta toiseen. Pinnan alla etsitään vuotokohtia, vaurioita sekä putkia pohjassa pitävien painojen paikaltaan siirtymisiä. 

— Olosuhteet ovat haastavat, koska meillä Suomessa syvissä vesissä on aina kylmää ja pimeää. Painavat varusteet, heikko näkyvyys ja painoton tila tuovat työhön sen verran vaikeusastetta, ettei sinne sovi tavallista insinööriä laittaa räpiköimään, Väisänen naurahtaa.

Sukellukset ovat osa huoltosuunnitelmaa

Havaitut viat korjataan heti ja vähemmän akuutit puutteet kirjataan seuraavan vuoden työlistalle. Samat sukeltajat hoitavat myös kaikki tarvittavat huoltotoimenpiteet. Käytössä ovat kaikki samat työkalut kuin kuivalla maallakin: mm. saha, puukko, kiintoavain ja paineilmatyökalujakin löytyy. Tarvittaessa myös hitsaukset onnistuvat veden alla. 

Huoltotoimenpiteet kirjataan ylös

Oma aikansa on varattava myös erilaisten varaosien tilaukselle, sillä esimerkiksi johtoja pidättelevät betonipainot eivät ole hyllytavaraa. 

— Jos johto pääsee irti pohjasta ja nousee pintaan, se aiheuttaa huomattavan turvallisuusriskin veneilijöille. Nämä tarkistukset ovat ennen kaikkea ennakoivaa kunnossapitoa, jonka lisäksi ennaltaehkäistään vahinkoja. Myös ympäristöriskit pienenevät ja toimitusvarmuus kasvaa kun katkoja ei pääse syntymään, Väisänen kertoo. 

Muistutus veneilijöille 

Tarkistukset suoritetaan aina kesäisin, mutta myös talvella on mahdollista tehdä sukelluksia mikäli vikatilanne pääsee muodostumaan.

Tarkastussukellukset ovat parhaillaan käynnissä ja kesän aikana sinivalkoisella lipulla varustetun veneen voi nähdä Voisalmessa, Pallonlahdella, Sunisenselällä, Lapatonniemessä, Honkalahdessa sekä Nuijamaalla. Vesillä liikkujien on hyvä huomioida etenkin sukeltajien merkkinä toimiva vene ja mahdolliset tarkastussukelluksien poijut. 

Sukeltajien merkkinä toimii vene


Sukelluspalvelu Stella Maria on Varkauteen vuonna 2006 perustettu sukellus- ja vesistökuljetus yritys, jonka toimialaan kuuluu kaikki ammatti- ja tarkastussukellustyöt, vesistökuljetukset, pienimuotoiset räjäytys- ja louhintatyöt sekä teollisuuden puhdistus- ja huoltotyöt. https://www.stellamaria.fi/fi/

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.