Verkkopalvelumaksu laskee, säävarmuus etenee

Säävarmuuden saavuttaminen sai lisää aikaa, joten vuosittain tarvitaan vähemmän investointeja ja verkkopalvelumaksu laskee.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
Verkkopalvelumaksu alenee Lappeenrannan Energiaverkoilla..
Sähkömarkkinalain muutos antoi suurelle osalle sähköverkkoyhtiöitä kahdeksan vuotta lisää aikaa saavuttaa säävarmuus. Osittain siksi Lappeenrannan Energiaverkot pystyy laskemaan verkkopalvelumaksua samalla, kun jatkaa investointeja säävarmaan sähköverkkoon. Suurten taajamien osalta työ alkaa olla valmis, haja-asutusalueilla ne vielä jatkuvat.

Kesäkuun alussa verkkopalvelumaksumme laski keskimäärin 10 % ja vuoden 2022 alussa se laskee noin 10 % lisää. Yhtenä tekijänä hinnanlaskun takana on sähkömarkkinalain muutos, joka siirtää säävarman sähköverkon rakentamisen takarajaa kahdeksalla vuodella vuoteen 2036, kertoo verkostopäällikkö Petri Tikka.

- Lainmuutos tuli voimaan elokuun alusta, mutta ennakoimme muutosta ja aloitimme pitkän tähtäimen suunnitelmamme päivittämisen jo kesäkuussa. Koska nyt meillä on enemmän aikaa rakentaa säävarma sähköverkko, meidän ei tarvitse investoida niin paljon rahaa vuosittain ja tämä osaltaan tekee mahdolliseksi alentaa hintoja.

Säävarmuus tarkoittaa, että asemakaava-alueella myrskyn tai lumikuorman aiheuttamat sähkökatkot saavat kestää enintään 6 tuntia, haja-asutusalueilla 36 tuntia, Tikka tarkentaa.

- Lappeenrannan Energiaverkot saavuttaa tavoitteen mm. siirtämällä ilmajohtoja maan alle tai leventämällä niiden ympärillä olevia johtokatuja, eli raivaamalla puita pois johtojen läheltä. Ilmajohtoja rakennetaan kyllä jatkossakin, mutta ei enää esimerkiksi metsän keskelle vaan teiden varsiin. Lisäämme myös automaatiota, joka lyhentää sähkökatkojen pituutta ja pienentää niiden laajuutta. Valitsemme aina ratkaisun, joka on siinä tilanteessa järkevin ja kustannustehokkain.

Tikka toteaa, että Lappeenrannan Energiaverkkojen alueella suurten taajamien sähköverkot alkavat jo olla säävarmoja.

- Tällä hetkellä Lemin ja Ylämaan keskustaajamat sekä Nuijamaa ovat työn alla. Ensi vuonna teemme valmiiksi yhden pienen alueen Joutsenossa ja viemme työt loppuun Korvenkylässä. Taajamien syöttöjohdot olemme jo saaneet säävarmoiksi.

Säävarmuuden eteen on tehty töitä myös haja-asutusaleilla, Tikka lisää.

- Investoinnit jatkuvat vuoteen 2036 saakka ja työt ovat tällä hetkellä hyvin aikataulussa. Rakentaminen jatkuu vielä takarajan jälkeenkin, sillä vanhenevaa verkkoa pitää koko ajan uusia. Keskimäärin rakennamme haja-asutusalueilla 160 km verkkoa vuodessa.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.