Vaikuttaako sähkön markkinahinnan nousu lämmön hintaan?

Sähkön markkinahinnan viimeaikainen voimakas nousu ei vaikuta kaukolämpöön, mutta nostaa sähkölämmittäjän kustannuksia.
Lappeenrannan Energia
|
Vaikuttaako sähkön hinnan nouseminen lämmön hintaan?
Kuiva kesä ja raaka-aineiden sekä päästöoikeuksien hintojen kohoaminen on johtanut sähkön markkinahinnan kovaan nousuun viime kuukausina. Lappeenrannan Energian kaukolämmön asiakkaiden lämmityskustannuksiin sähkön hinnan nousu ei käytännössä vaikuta, mutta maalämmön ja lämpöpumppujen käyttäjille sekä sähkölämmittäjille vaikutukset näkyvät suoraan, viimeistään sähkösopimuksia uusittaessa.

Viimeaikainen sähkön hintojen voimakas nousu on monen tekijän summa, toteaa energiahankinnan asiantuntija Risto Karjalainen Lappeenrannan Energia -konsernista.

- Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet voimakkaasti ja samaan aikaan päästöoikeuksienkin hinnat ovat historiallisen korkealla. Pohjoismaiden yhteismarkkinoilla hintoihin vaikuttaa myös kuiva kesä, jonka jäljiltä Ruotsissa ja Norjassa on vesivoimassa hyvin vähän kapasiteettia tarjolla Skandien vuoristossa. Lisäksi viime aikoina käyttöönotetut uudet sähkönsiirtoyhteydet ovat nostaneet Pohjoismaista sähkön hintaa entistä lähemmäksi Euroopan hintatasoa.

Kaukolämmön asiakkaat hyvässä asemassa

Asiakkaillemme sähkön hintojen nousu näkyy vain epäsuorasti, sillä Lappeenrannan Energia ei myy sähköä suoraan kuluttaja-asiakkaille, Karjalainen muistuttaa.

- Sen sijaan sähkönmyyjille, kuten Lappeenrannan Energian osittain omistamalle Väreelle, tilanne on hankalampi. Heidän on hinnoiteltava riskit ja uudet sopimukset markkinatilanteen mukaan, joten heillä on painetta nostaa hintoja.

Karjalainen arvioi, että sähkön hintojen noustessa Lappeenrannan Energian kaukolämmön asiakkaat ovat hyvässä asemassa.

- Kaukolämmön hinta on hyvin vakaa ja sen toimitusvarmuus erittäin hyvä. Kaukolämpöämme ei tehdä sähköllä, vaan ensisijaisesti biopohjaisilla uusiutuvilla energiamuodoilla, joiden hinnat eivät ole nousseet samalla tavalla. Polttoaine on suhteellisen edullista ja päästötöntä. Kaukolämpöverkkomme on myös varmennettu. Vaikka suurin voimalaitos olisi jostain syystä poissa toiminnasta, korvaavaa kapasiteettia on valmiina.

Tarkasta luvut, ennen kuin päätät lämmitystapasi

Sähkön hinnan nousu voi sen sijaan näkyä enemmän ilmalämpöpumpun ja maalämmön käyttäjille. Niiden toiminta perustuu sähköön ja hinnan nousu näkyy suoraan kustannuksissa, Karjalainen korostaa.

- Siksi ilmalämpöpumppuun tai maalämpöön investoidessa kannattaa tarkistaa kaikki luvut, joiden pohjalta tekee päätökset, etenkin kun ottaa huomioon investointikustannukset. Kuinka realistisia ovat esimerkiksi ne 10–20 vuoden laskelmat hintakehityksestä, joihin pumpputarjoukset perustuvat? Kuten nyt on nähty, hinnat voivat heilua yllättävästi.

Luonnollisesti myös sähkölämmittäjillä hintojen nousu näkyy kukkarossa, viimeistään uutta määräaikaista sopimusta tehdessä.

Karjalainen myös muistuttaa, että hinnan nousuja seuraa useimmiten korjausliike alaspäin.

- Kuivia aikoja seuraavat sateisemmat ajat, jolloin Ruotsin ja Norjan vesivoiman kapasiteetti paranee ja sähkön hinta Pohjoismaissa laskee. Suomessa sähkön kuluttajahinnat ovat sitä paitsi nytkin Euroopan maltillista keskitasoa, jopa sen alapuolella.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.