Toimitusjohtajana muuttuvassa maailmassa

Energia- ja vesiala tarjoaa monipuolisen ja kehittävän työpaikan.
Lappeenrannan Energia
|
Toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen
Lappeenrannan Energian pitkäaikainen toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen on varsinainen energia-alan konkari, sillä hänelle tulee kesällä 2020 täyteen 37 vuotta alalla. Energia on käynnistänyt uuden toimitusjohtajan rekrytoinnin Kolehmaisen jäädessä eläkkeelle. Kyselimme Kolehmaisen ajatuksia pitkästä urasta ja toimitusjohtajana toimimisesta.

Reijo Kolehmainen on ennen Lappeenrannan Energialle tuloa ehtinyt toimia monenlaisissa tehtävissä. Hän opiskeli Tampereen teknillisessä korkeakoulussa sähkön jakelutekniikkaa ja valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1982. Ensimmäinen työpaikka oli Vaasassa ABB Strömbergillä tutkimusinsinöörinä, jonka jälkeen hän toimi Kajaanin Energialaitoksen sähkölaitospäällikkönä sekä Mikkelin Energialaitoksen käyttöpäällikkönä. Tämän jälkeen hän siirtyi Seinäjoen Energialle toimitusjohtajaksi.

Kolehmainen kaipasi kuitenkin jotain uutta työhönsä, ja syksyllä 2002 hänestä tuli Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja:

– Olin ollut Seinäjoen Energialla 13 vuotta, joten siinä vaiheessa heräsi ajatus, että voisiko olla vielä joku muu paikka tai paikkakunta, jonne haluaisin mennä. Lappeenrannan Energialla oli silloin toimitusjohtajan paikka auki, joten päätin hakea sitä. Olin sitä ennen käynyt Lappeenrannassa vain kerran, Kolehmainen kertoo.

Huimaa kehitystä ja suuria muutoksia

Lappeenrannan Energian toiminta on kehittynyt valtavasti Kolehmaisen toimitusjohtajuuden aikana. Yrityksestä tehtiin osakeyhtiö heti vuoden 2003 alussa. Sähkömarkkinalain muuttuessa sähköverkko piti erottaa muista liiketoiminnoista, joten yhtiö jaettiin osiin vuonna 2007. Näin syntyi Energia-konserni, johon kuuluvat nykyisin Lappeenrannan Energia Oy, Lappeenrannan Energiaverkot Oy sekä Lappeenrannan Lämpövoima Oy.

Muita suuria muutoksia ovat olleet Joutsenon Energian liittyminen 11 vuotta sitten sekä vesiliiketoiminnan liittyminen samaan Energia-konserniin vuonna 2011. Viimeisen viiden vuoden aikana tekemiseen on haettu uusia toimintamalleja ja yhdistetty voimia. Lappeenrannan Energia on osakkaana esimerkiksi Elvera Oy:ssä ja Väre Oy:ssä, joiden avulla on saatu lisää voimaa liiketoimintaan.

Kolehmainen on ollut Lappeenrannan Energialla työskentelyyn todella tyytyväinen:

– Työ on ollut erittäin mielenkiintoista ja monipuolista. Tänä aikana energia- ja vesiliiketoiminta ovat kehittyneet voimakkaasti. On ollut mukava olla mukana muuttuvassa toimintaympäristössä, Kolehmainen kertoo.

Oikeita ratkaisuja

Kolehmaisen työn parhaat muistot liittyvät erilaisiin tilanteisiin, joissa on ratkottu, miten muutostilanteissa mennään eteenpäin. Tällaisissa tilanteissa on pystytty löytämään ratkaisu, joka on ollut yritykselle hyväksi. Esimerkiksi silloin, kun sähköverkot piti saada erilleen muista liiketoiminnoista:

– Päädyimme lopulta siihen, että kaikki verkot yhdistetään omaan yhtiöön. Tämä on ainutkertainen tapa Suomessa, ja meidän mielestämme se on ollut toimiva. Verkko-omaisuus on meillä siis keskitetty Energiaverkkoihin, Kolehmainen kuvailee.

Muutosjohtajuus lähtökohtana

Kolehmaisen eläkkeelle jäämisen lähestyessä Lappeenrannan Energia on aloittanut rekrykampanjan uuden toimitusjohtajan löytämiseksi. Nykyisen toimitusjohtajan mukaan kyseessä on mielenkiintoinen ja monipuolinen tehtävä, jossa korostuu muutosjohtajuus:

– Alan muutos ei ole vielä valmis, joten tarvitaan avointa suhtautumista tuleviin muutoksiin ja niiden johtamiseen. Tarvitaan muutosjohtamista eli pitää osata viedä asioita eteenpäin, Kolehmainen kommentoi.

Työ sopii Kolehmaisen mukaan sekä pidemmän työkokemuksen omaavalle että uusia kokemuksia hakevalle. Tärkeää on myös halu sitoutua paikkakuntaan ja alueeseen:

– Se on aika suuri edellytys, että menestyy tässä tehtävässä, Kolehmainen pohtii.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.