Toimitusjohtaja yhtiön kehityksen suunnannäyttäjänä

Energian tulevan toimitusjohtajan tavoitteena on kehittää yhtiötä ihmisiä johtamalla.
Lappeenrannan Energia
|
Lappeenrannan Energia - Arto Nikkanen
Lappeenrannan Energialla työnsä pian aloittava toimitusjohtaja Arto Nikkanen on kasvanut energia-alalle lapsesta asti. Tuleva toimitusjohtaja odottaa innolla yhtiön kehittämistä ja henkilöstöön tutustumista. Nikkanen tiesi etukäteen karjalaisten olevan puheliaita, mutta mikä yllätti tulevan toimitusjohtajan? Me otimme selvää.

Lahdesta kotoisin oleva Arto Nikkanen aloittaa Lappeenrannan Energian toimitusjohtajana lokakuussa. Viime viikkojen aikana Nikkanen on perehtynyt tuleviin työtehtäviinsä nykyisen toimitusjohtajan Reijo Kolehmaisen johdolla. Syksyllä edessä on uuden työn aloittamisen lisäksi myös muutto Lappeenrantaan.

Nikkanen on ehtinyt vuosien varrella opiskella ja työskennellä monipuolisesti energia-alalla. Hän opiskeli Helsingin teknillisessä korkeakoulussa elektroniikan ja sähkötekniikan osastolla diplomi-insinööriksi. Vuonna 2017 hän suoritti Aalto EE:ssä Executive MBA -tutkinnon, joka on liikkeenjohdon koulutus työelämässä ja johtotehtävissä oleville henkilöille.

Nikkanen toimii energia-alalla jo toisessa polvessa, sillä myös Nikkasen isä työskenteli samalla alalla. Nuoruudessa kesätyöt kuluivat Lahti Energian palveluksessa. Niinpä Nikkaselle oli alusta asti selvää, että hän lähtee opiskelemaan sähkötekniikkaa.

– Opiskeluaikoina työskentelin Siemensillä sähkönjakelupuolella. Myöhemmin aloin pohtia, pitäisikö kokeilla toisella toimialalla työskentelyä. Tein diplomityön ja työskentelin nelisen vuotta Planmecalla, joka valmistaa hammashoitokoneita ja röntgenlaitteita. Lahteen muuton jälkeen päädyin työskentelemään valaisimia valmistavalle Teknowarelle. Vuodesta 2009 olen ollut Lahti Energialla töissä, Nikkanen kuvailee urapolkuaan.

– Paluu tuntui siltä kuin olisin tullut kotiin. Energia-ala on se minun alani. Isä on ollut koko työuransa energia-alalla, joten tuntui luontevalta valinnalta kulkea samaa polkua. Ja olen ollut valintaan erittäin tyytyväinen, Nikkanen kertoo.

Tavoitteena tarjota kokonaisvaltaista palvelua

Lappeenrannan Energia on Nikkasen mukaan edennyt yhtiönä jatkuvasti eteenpäin ja kehitys tulee jatkumaan tulevaisuudessakin. Isoja strategisia valintoja on edessä energia-alan murroksen ja ilmastonmuutoksen edetessä. Energia- ja infra-alan ratkaisut ovat Nikkasen mukaan monesti pitkävaikutteisia, jolloin onnistuneet valinnat näkyvät usein vasta vuosien päästä. Tällaisia ovat esimerkiksi Hyötytuulen perustaminen vuonna 1998 ja Kaukaan Voiman rakentaminen vuonna 2009.

– Ammatillinen tulevaisuuden toiveeni on, että pysymme yhtiönä kehityksessä mukana. Seuraava iso hanke lähitulevaisuudessa on jätevedenpuhdistamon investointi, jonka on tarkoitus palvella Lappeenrannan seutua vuosikymmenien ajan. Pyrimme tekemään perusteellista työtä, jotta onnistumme tekemään järkeviä valintoja oikeissa paikoissa, Nikkanen kertoo.

– Yhtiön johtamisessa keskeisiä teemoja ovat talous, tehokas ja ketterä toiminta sekä ihmiset. Olen aina lähtenyt liikkeelle ihmisten johtamisesta. Vaikka tekniset ihmiset johtavat yleensä koneita ja asioita, ihmiset tekevät lopulta sen työn. Viemme yhdessä yhtiötä eteenpäin, Nikkanen kuvailee.

Tuleva toimitusjohtaja toteaa, että tarkoituksena on tarjota jatkossakin asiakkaille laadukasta ja kustannustehokasta palvelua. Tavoitteena on täyttää asiakkaiden toiveet ja jopa ylittää ne. Asiakkaille halutaan tarjota yhä kokonaisvaltaisempia palveluita, jolloin tuotteen toimittamisen lisäksi huolehditaan esimerkiksi asiakkaan laitteista.

– Vesilaitostoiminta eli vesi- ja viemäriverkkojen rakentaminen, käyttäminen ja toiminnan johtaminen ovat itselle uusi aluevaltaus, joten siinä pääsen oppimaan uutta. Talosta löytyy onneksi paljon osaamista eri osa-alueisiin. Odotan innolla, että pääsen tutustumaan henkilöstöön entistä paremmin, sillä yhtiön johtaminen on aina helpompaa, mitä paremmin tuntee ihmiset, Nikkanen tiivistää.

Liikunnasta nauttiva perheenisä

Toimitusjohtajana toimimisen lisäksi Nikkasella on tärkeä rooli perheenisänä. Nikkasen perheeseen kuuluvat vaimo ja neljä tytärtä. Kaksoset ovat 11-vuotiaita ja perheen nuorimmat 3- ja 1-vuotiaita. Perheeseen kuuluu myös Bella-koira. Vaimo työskentelee Lahdessa ja vanhimmat tytöt aloittivat syyslukukauden tutussa kaupungissa. Syksyn aikana valmistellaan kuitenkin jo perheen muuttoa Lappeenrantaan.

– Asun tällä hetkellä vuokra-asunnossa Lappeenrannassa ja olen viikot täällä. On vielä selvitettävä muutamia käytännön asioita, mutta ajatuksena on, että muu perhe muuttaisi tänne vuodenvaihteen jälkeen, Nikkanen kertoo.

Lapsiperheen vapaa-aika pyörii perheen arjen ja lasten harrastusten ympärillä. Nikkasen omat harrastukset painottuvat vahvasti liikunnan puolelle. Suunnistus, polkujuoksu ja metsästys ovat lähellä hänen sydäntään. Myös mökkeily ja luontoretkeily kuuluvat perheen suosikkiharrastuksiin.

Avuliaat ja puheliaat lappeenrantalaiset

Lappeenranta on tähän mennessä vakuuttanut Nikkasen niin asuinympäristön kuin mukavien ihmisten puolesta. Yleiskäsityksen mukaan lappeenrantalaiset ovat avoimia ja uudet ihmiset pääsevät heidän kanssaan helposti juttusille. Nikkanen kertoo näiden käsitysten vahvistuneen Lappeenrantaan tutustumisen aikana. Yksi asia kuitenkin yllätti Nikkasen suuresti heti toimitusjohtajan julkistamisen jälkeen.

– Kun lehtijuttu julkaistiin, ihmiset alkoivat soitella, että heillä olisi tällaiselle isolle perheelle sopiva talo myynnissä. Ei tulisi heti mieleen, että Lahdessa tapahtuisi sellaista. Hämäläinen ei kehtaisi välttämättä ottaa puhelinta käteen ja soittaa. Niitä yhteydenottoja tuli nimittäin paljon, Nikkanen nauraa.

– Pitää varmasti paikkansa, että täällä on sellaista karjalaista meininkiä. Minulla on sukujuuret Karjalassa ja varsinkin äitini on karjalainen perikuva – vieraanvarainen ja kova puhumaan. Itsekin olen avoin ja sosiaalinen, joten sovin porukkaan varmasti ihan hyvin, Nikkanen hymyilee.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.