Suomen parasta kahvia parhaasta vedestä

Hyvän kahvin salaisuus piilee laadukkaissa raaka-aineissa ja oikeanlaisessa vedessä.
Lappeenrannan Energia
|
Lehmus Roastery
Lappeenrannassa sijaitseva Lehmus Roastery valittiin Helsinki Coffee Festivaleilla Suomen parhaaksi paahtimoksi vuosina 2017 ja 2018. Me selvitimme Suomen parhaan kahvin valmistamisen salaisuuden ja kysyimme vinkkejä onnistuneeseen kahvinkeittoon.

Laadukkaat raaka-aineet ovat kahvinkeitossa isossa roolissa. Suurin osa kahvista on vettä, joten veden laadulla on suuri vaikutus kahvin makuun. Esimerkiksi vedessä olevat epäpuhtaudet maistuvat heti kahvissa. Veden lisäksi laadukas kahvi, joka on mieluiten jauhettu pavuista juuri ennen kahvinkeittoa, takaa parhaan mahdollisen kahvielämyksen.

Lehmus Roasteryn johtaja Arttu Muukkonen suosittelee valitsemaan kahvilaaduksi pienpaahtimoiden paahtamaa erikoistasoista kahvia, koska siinä on enemmän makua ja aromeja.

– Erikoiskahvin kahvimarjat on poimittu kypsinä ja pavut ovat todella laadukkaita. Pienpaahtimot huolehtivat jokaisesta paahtoerästä erittäin tarkasti, Muukkonen kertoo.

Tarkkana suodatinpussin valinnassa

Perinteinen kahvinkeiton ohje on, että suodatinpussin reuna taitetaan sivuun, minkä jälkeen suodatinpussi kastellaan. Kastelun avulla filtterin mikroskooppiset reiät kyllästyvät vedellä. Jos suodatinpussia ei kastella ja kahvi laitetaan kuivaan suodatinpussiin, pienen pienet kahvipartikkelit voivat täyttää filtterin reiät. Tällöin kahvi ei uutu oikealla nopeudella. Myös kahvinkeittovälineiden puhtaudesta on hyvä pitää huolta, jotta välineistä ei tule sivumakuja kahviin.

– Suosittelen ehdottomasti valitsemaan happivalkaistun valkoisen suodatinpussin, koska siitä irtoaa kaikkein vähiten sivumakua. Olemme testanneet sen meidän paahtimolla. Ruskeasta pussista irtoaa herkästi märän pahvin makua, jota moni ei halua kahviinsa, Muukkonen tarkentaa.

Veden kovuudella ja happamuudella on väliä

Pohjois-Euroopassa on suhteellisen pehmeää vettä, mikä on hyvä asia suodatinkahvin suhteen. Pehmeässä vedessä on vähemmän mineraaleja vesimolekyylin ympärillä, jolloin kahvi pääsee uuttumaan tehokkaammin veden kanssa. Tällöin filtterikahvista tulee hyvää ja täyteläistä.

– Jos vesi taas on kovaa, eikä vesimolekyylin ympärillä ole paljoa mineraaleja, kahvi ei uutu kunnolla ja se on vetisen makuista. Tämän vuoksi Etelä-Euroopassa, jossa on kovempaa vettä, juodaan paljon espressopohjaisia juomia, koska kova paine auttaa tuuttaamaan kahvin vesimolekyylin sisälle, Muukkonen kuvailee.

Kahvin valmistukseen käytettävä vesi ei saisi olla liian emäksistä mutta ei liian hapantakaan. Lappeenrannan veden ph-arvo 7,5 on hyvin lähellä neutraalia eli se on lähes optimaalista hyvän kahvin keittämistä ajatellen. Vertailuna voidaan käyttää esimerkiksi Helsingin veden ph-arvoa n. 8,4, joka on huomattavasti Lappeenrannan vettä emäksisempää.

– Emäksisempi vesi valuttaa kahvin hieman liian nopeasti läpi eli kahvista tulee aliuuttunutta. Myös kalkin määrä on vähäinen Lappeenrannan vedessä, minkä vuoksi siitä ei tule lisämakua kahviin, Muukkonen kertoo.

Täyteläisiä makuja jouluun

Joulun aikaan on hyvä suosia pehmeän pyöreitä ja täyteläisiä kahvimakuja. Yksi parhaista on Lehmus Roasteryn keskipaahteisena ja tummana saatava Kettu-kahvi, joka tuotetaan Brasiliassa Beneficio Pedra Brancan käsittelyalueella viiden pientuottajan toimesta. Kahvi on korkealaatuista Yellow Bourbon Arabica -papusekoitetta, joka saadaan samasta laaksosta.

Kettukahvista löytyy myös Mausteinen Kettu -versio, jossa on valmiiksi sekoitettuna kardemummaa ja kanelia. Muukkosen mukaan kahvi sopii erinomaisesti myös joulunajan pöytään.

– Mausteinen kettu -kahvi on jo itsessään jälkiruokaherkku. Muut kahvit ovat pehmeitä ja pyöreitä, joten suklaa täydentää mukavasti kahvin makua, Muukkonen vinkkaa.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.