Selkäharjun alueverkon asiakkaiden lämpö vihreäksi lämpöakun avulla

Lämpöakkuteknologian on kehittänyt paikallinen Elstor Oy.
Lappeenrannan Energia
|
Selkäharjun lämpöakku ja lämpölaitos
Lappeenrannan kaupunki pilotoi vuonna 2018 lämpöakkuteknologian hyödyntämistä Mustolan alueelta ja sen taustalta Lappeenrannan Energialle muodostui mahdollisuus hyödyntää lämpöakkua toisessa kohteessa tämän vuoden aikana. Lappeenrannan Energiaverkkojen kehityspäällikkö Rami Koivula kertoo Selkäharjun ja Rutolan alueen kiinteistöjen lämpiävän nyt myös hiilineutraalisti, kun lämpöakku on otettu alueella käyttöön.

Lappeenrantalainen Elstor pääsi 2018 toteuttamaan ensimmäisen teollisen mittakaavan lämpöakun ja testaamaan sekä jatkokehittämään teknologiaansa nopealla aikataululla kaupungin pilottihankkeen myötä. Viime kuussa julkaistun Greenreality Networkin tiedotteen mukaan teknologia on alkanut kiinnostaa myös muualla Suomessa.

Lämpöakun pilotin kehittäminen kiinnitti myös energialaisten huomion, kun yhtiössä kuultiin tulevasta päivityksestä, jonka avulla Elstor oli muuttamassa akkua kaupallista versiota vastaavaksi.

- Aloimme tässä yhteydessä tarkastella akulle uutta sijaintia. Ajurina toimi myös suoraan kotiseutumme energia- ja vesiyhtiön tavoite olla Suomen ensimmäisten hiilineutraalien yhtiöiden joukossa.

Nyt lokakuun lopulla Selkäharjun alueverkko on alkanut lämmetä hiilineutraalisti Mustolasta siirretyn ja teknologialtaan uudistetun lämpöakun avulla.

- Hyödyntämällä lämpöakkuteknologiaa kaukolämmön tuotannossa parhaimmillaan vältymme Selkäharjun alueverkossa fossiilisten polttoaineiden eli öljyn ja maakaasun käytöltä kokonaan. Toki ne ovat siellä edelleenkin käytettävissä, mutta vain tarvittaessa varapolttoaineina, kehityspäällikkö Koivula toteaa.

Lappeenrannan Energiaverkoille lämpöakun hyödyntäminen on myös Koivulan mukaan kustannustehokas ratkaisu, sillä näin irrallaan kantakaupungin verkosta olevalle alueelle ei tarvinnut investoida kallista verkostoyhteyttä kaupungin suuntaan tai uutta ympäristötavoitteet täyttävää lämpölaitosta Lappeenrannan Lämpövoimalle.

- Kun lämpöakun pilotointi Mustolan alueverkossa päättyi 2021, alue liitettiin kaukolämmön verkostoyhteydellä kaupungin kantaverkkoon, koska välimatka oli lyhyempi ja se oli kustannustehokkaampi ratkaisu sillä alueella. Lämpöakun teho oli mitoitukseltaan sopiva myös Selkäharjun alueelle, joten aloimme tutkia heti sen siirron ja teknisen ratkaisun muokkaamisen mahdollisuutta.

- Meidän tarvitsi rakentaa akulle suojarakennus, putkiyhteys siellä jo olleeseen kaukolämmön aluekeskukseen sekä muuntaja sähkönsyöttöä varten. Pilotin teknologian muokkaaminen sujui hyvässä yhteistyössä paikallisen Elstorin kanssa.

Alueen yritykset ja asukkaat voivat lämmittää kiinteistöjään hyvillä mielin häiriöttömällä ja ympäristöystävällisellä kaukolämmöllämme uuden ja nykyaikaisen teknologian myötä.

- Elstorin lämpöakun tarjoaman varastokapasiteetin ansiosta lämpö voidaan tuottaa silloin, kun sähköstä on ylitarjontaa ja purkaa juuri silloin, kun kaukolämpöverkko vaatii. Näin pystytään tasaamaan sähköverkon toimintaa. Elstorin laite mahdollistaa Selkäharjun kaukolämpöverkon laajentamisen uuden nykyaikaisen ja kustannustehokkaan tuotantolaitoksen myötä, tiivisti Lämpövoiman toimitusjohtaja Jarkko Kovanen Elstorin uutisessa syyskuussa.

Elstor lämpöakku

Mikä on Elstorin lämpöakku?
Elstorin kehittämä lämpöakkuratkaisu on power-to-heat lämpövarastojärjestelmä, joka mahdollistaa lämmön ja höyryn tuotannon kustannustehokkaasti uusiutuvalla sähköenergialla. Ratkaisu poistaa CO2- ja hiukkaspäästöt lämmön ja höyryn tuotannossa sekä luo lisää kysyntäjoustokapasiteettia sähköverkoille. Tutustu kotiseudultamme maailmalle ponnistavaan päästöttömän tulevaisuuden ratkaisijaan lisää: elstor.fi

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.