Sähkön toimitusvarmuutta parannetaan jatkuvasti

Lappeenrannan Energiaverkkojen jakelualueen eri osissa sähkön toimitusvarmuutta parannetaan erilaisilla tekniikoilla.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
Säävarma sähköverkko - Lappeenrannan Energia

Säävarmalla sähköverkolla turvataan sähkönsaantia

Vuonna 2013 voimaan tullut sähkömarkkinalaki edellyttää sähkön jakeluverkon toimivan vuoteen 2028 mennessä siten, että verkon vioittumisen myrskyn tai lumikuorman seurauksena jakelukeskeytykset eivät ylitä määriteltyjä rajoja. Nämä rajat ovat asemakaava-alueella 6 tuntia ja asemakaavan ulkopuolella 36 tuntia. Säävarman sähköverkon rakentaminen on käynnissä useissa jakelualueemme osissa jo usean vuoden ajan ja työ jatkuu edelleen Lappeenrannan, Lemin, Taipalsaaren ja Savitaipaleen alueilla..

Lappeenrannan Energiaverkkojen sähkön verkostopäällikkö Jouni Horppu kertoo, että asemakaava-alueilla useimmiten sähköverkko maakaapeloidaan.

- Hankalammissa maastoissa, kuten kallioilla, ilmalinjat kuitenkin säilytetään. Verkostoa jaetaan lisäksi vyöhykkeisiin, joiden ansiosta häiriöalueet saadaan rajattua ja sähköt pystytään palauttamaan häiriöttömän verkon alueelle nopeammin, verkostopäällikkö tarkentaa.

Taajamien ulkopuolella keskitytään edelleen pääosin ilmalinjoihin. Maakaapelointiin verrattuna ilmalinjojen rakentaminen ei ole pelkästään kustannustehokkaampaa.

- Mahdollisten vikojen sattuessa ne ovat myös maakaapeleita nopeammin korjattavissa. Ilmalinjoja siirretään nopeammin huollettaviin paikkoihin eli metsistä aukeille ja teiden varsiin. Johtoaukkoja levennetään, jolloin puuston vaikutus on mahdollisimman vähäinen. Muuntamoita ei myöskään rakenneta enää pylväisiin, vaan ne sijoitetaan suojaisempiin puistomuuntamoihin, Horppu täydentää.

Sähköverkkoa huolletaan ympäri vuoden

Sähköverkkojen tietojärjestelmien äärellä kuin maastossa työskentelevä ylläpitotiimi varmistaa sähköverkon häiriötöntä toimintaa. Energiaverkkojen sähkön käyttömestari Jarno Kähö kertoo, että erityisesti sulan maan aikaan ilmajohtojen kuntoa tarkistetaan ja alustoja raivataan.

- Poistamme puut linjoilta ja samalla varmistamme, ettei yksittäisiä puita ole taipumassa tai vaarassa kaatua linjojen päälle. Huomioimme myös seuraavan talven lumikuorman vaikutuksen. Keskitymme vuosittain yhteen alueeseen viiden vuoden kierrolla. Erityisen ravinnerikkaassa ympäristössä, kuten soiden läheisyydessä, suoritamme raivausta useamminkin. Talvella keskitytään oksien poistoon pienjännitejohtojen läheisyydestä, käyttömestari avaa ylläpidon toimia.

Joka kevät Lappeenrannan Energian verkkopalvelussa julkaistaan tiedote tulevan kesän kuntotarkastusten ja raivausten kohdealueesta. Lue lisää tämän vuoden raivaus- ja kuntotarkastuskohteista.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.