Puistomuuntajilla taidetta kaupunkikuvaan

Lappeenrannan katukuva on saanut syksyn aikana uusia taideteoksia.
Lappeenrannan Energia
|
Puistomuuntamo - Nimetön
Kolme puistomuuntajaa Lappeenrannan keskustassa ovat saaneet syksyn aikana Taiteesta kaupunkikuvaa -hankkeen tuloksena uuden ulkomuodon. Teokset on toteutettu Kaakon taiteen ja Lappeenrannan Energian yhteistyönä. Linnoituksessa, Ainonkadulla ja Myllysaaressa sijaitsevat teokset kuvaavat muun muassa Energian toiminnan ydinlupauksia.

Taiteesta kaupunkikuvaa -hanke tuottaa taidetta ihmisten arjen keskelle paikkoihin, joissa ihmiset liikkuvat. Kyseessä on laaja hanke, jossa ovat mukana Lappeenrannan kaupunki ja sen konserniyritykset, kuten Lappeenrannan Energia. Ajatus puistomuuntajien hyödyntämisestä tuli Energialta.

– Etelä-Karjalan erikoisuus on, että täällä on paljon visuaalisen taiteen ammattitaiteilijoita. Se johtuu suurelta osin LAB-ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmasta. Tarkoituksena on hyödyntää tätä erityisyyttä ja tuottaa taidetta ihmisten ilmoille, Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna kertoo.

Kaakon taide järjestää taiteilijoille avoimia ideahakuja. Ensin kerrotaan teosten ajatus ja aikataulu, minkä jälkeen jäsenet lähettävät ideoitaan. Niin toimittiin tälläkin kertaa. Energialla pohdittiin, millaiset kohteet olisivat sijaintinsa ja näkyvyyden kannalta parhaita taideprojektiin. Pohdinnan lopputuloksena kolme keskeisellä sijainnilla olevaa puistomuuntamoa sai uuden ilmeen.

– Puistomuuntamoiden välimatka on noin kaksi kilometriä ja kohteiden välille muodostuu maisemien osalta ainutlaatuinen kävelylenkki. Reitin varrelle jäävät Lappeenrannan kaupungin hienoimmat alueet eli Linnoitus, satama ja Myllysaari. Kohteet valikoituivat sen ajatuksen perusteella, Lappeenrannan Energian asiakkuusjohtaja Jussi Selenius kertoo.

Puhdasta vettä ja energiaa älykkäillä verkoilla

Puistomuuntaja-teokset valmistuivat elo-syyskuun vaihteessa. Myllysaaressa sijaitseva Veera Metson teos Vihreä lämpö kuvaa Lappeenrannan Energian listaamia ydinlupauksia vuonna 2026. Näitä ovat puhdas vesi, älykkäät verkostot, vihreä lämpö ja aito asiakasymmärrys.

Teoksen sinisävyinen kuvio kuvaa puhdasta ja laadukasta vettä. Vihreä kuvio taas pohjautuu maailman älykkäimpiin verkostoihin eli sienirihmastoihin. Molemmissa kuvioissa näkyvät vihreä lämpö ja luonnon voimavarojen kunnioitus.

Viivojen muodostamissa kauniissa geometrisissa rakenteissa kuvastuu matemaattinen älykkyys. Oksan vihreät lehdet edustavat Energian lupauksia, kuten asiakaslähtöisyyttä ja vihreitä arvoja. Oksa kuvastaa myös virpomista, jolla toivotetaan hyvää terveyttä.

Puistomuuntamo - Vihreä lämpö


Värikkäitä vuodenaikoja ja leikkisyyttä

Ainonkadulla sijaitseva Jouni Viljakaisen teos Nimetön rakentuu vertikaaleista kaistaleista, joissa toistuvat erilaiset väriteemat. Värit kuvaavat Pohjolan vuodenaikojen rytmejä ja visuaalista monimuotoisuutta. Muuntamon seinämateriaali on epätasainen, mikä on ohjannut teoksen suunnittelua.

– Viljakainen on räväkkä koloristi ja suuntautunut visuaalisuudessa katutaiteeseen päin. Teokseen on saatu hienosti ajatus vuodenaikojen vaihtelusta abstraktiin muotoon, Vilkuna kuvailee.

Puistomuuntamo - Nimetön läheltä


Anni-Sofia Knuuttilan teos Pienoismalli on miniatyyriversio taustalla näkyvistä rakennuksista. Linnoituksessa sijaitseva teos nojaa Lappeenrannan Energian ydinlupaukseen aidosta asiakasymmärryksestä: vaikka aika kuluu ja teknologia kehittyy, on tärkeää pitää historiallisen alueen tunnelma samanlaisena.

– Teos on hauskan leikkisä. Kaksi sivua ovat saaneet mallinsa punatiilisistä rakennuksista ja ne näkyvät samaan suuntaan katsottaessa. Toisesta suunnasta katsottaessa muuntamo sulautuu valkoisiin rakennuksiin. Koko idea hahmottuu parhaiten, kun muuntamon kiertää ympäri. Taustalla on aina se rakennus, josta teos on saanut innoituksensa, Vilkuna avaa.

Puistomuuntamo - Pienoismalli


Taide ilahduttaa asukkaita

Eniten palautetta on tähän mennessä tullut Linnoituksen teoksesta, sillä alueella liikkui paljon ihmisiä jo maalausvaiheen aikana. Kommentit ovat olleet Vilkunan mukaan todella positiivisia. Teoksia on kuvailtu hauskoiksi ja ihmiset ovat kokeneet löytämisen iloa niihin törmätessään. Taideteoksien paikkoja kartoitettiin alunperin kyselyllä, johon tuli yli sata vastausta.

– Ihmiset kertoivat haluavansa taidetta erityisesti lähiympäristöönsä. Taidetta toivottiin muun muassa bussipysäkkien läheisyyteen ja paikoille, joista teoksia voi ihailla omasta ikkunasta. Vastauksissa oli yllättävän paljon nimetty muuntamoita, joten ihmiset ovat selkeästi kiinnittäneet niihin huomiota, Vilkuna kertoo.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.