Parempaa toimitusvarmuutta säävarmalla sähköverkolla

Taajamissa on käynnissä säävarmojen sähköverkkojen rakentaminen.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
Säävarman sähköverkon rakentaminen
Säävarman sähköverkon rakentamisella parannetaan asiakkaiden sähkönjakelun luotettavuutta. Projekti vie yleensä useamman vuoden työmaan suunnittelusta toteutukseen asti. Lappeenrannan Energiaverkoilla on tällä hetkellä saneerauskohteita Lemin, Ylämaan, Nuijamaan ja Joutsenon Korvenkylän taajamissa.

Uusin sähkömarkkinalaki velvoittaa verkkoyhtiöitä rakentamaan sähköverkostonsa niin, että taajamissa sähkökatko ei saa ylittää kuutta tuntia ja haja-asutusalueella 36 tuntia. Verkkoyhtiöt ympäri Suomen ovat tämän johdosta aloittaneet sähköverkkojen laajat saneeraustyöt.

Ensimmäisenä tavoitteena on saada sähkömarkkinalain velvoite täyttymään taajamissa. Säävarman sähköverkon rakentaminen tarkoittaa, että sähkönsyöttö kaapeloidaan maahan tai rakennetaan säävarma ilmajohto. Tällöin sähkölinjan normaalin johtokadun ulkopuolelta kaadetaan puita, etteivät ne pääse aiheuttamaan sähkökatkoa.

Maanomistajat tärkeässä roolissa

Säävarman sähköverkon saneerausprojekti alkaa yleensä esi- ja maastosuunnittelulla. Ensin kartoitetaan, missä järjestyksessä taajamien verkostoja aletaan saneerata. Energiaverkkojen toiminta-alueeseen kuuluvat Lappeenrannan alueen lisäksi Lemi, Taipalsaari ja Savitaipale. Järjestyksen jälkeen valitaan sopivin toteutustapa: kaapeloidaanko johdot kokonaan maahan vai rakennetaanko säävarmaa ilmajohtoa.

Maastosuunnittelussa kuljetaan tulevien sähköjohtojen reitit läpi paikan päällä. Tämän jälkeen ollaan yhteydessä kaikkiin maanomistajiin ja tienhoitokuntiin. Heiltä haetaan luvat, jotta uudet johdot saadaan sijoitettua heidän maille tai teille.

– Maastosuunnittelu on usein pitkä prosessi. Jokaiselta maan- ja metsänomistajalta, jonka maiden läpi sähköverkosto rakennetaan, pitää saada hyväksyntä. Maanomistajat saavat esittää toiveita ja ajatuksia siitä, miten heidän maillaan sähköjohto mahdollisesti sijoittuisi. Energiaverkkojen vaatimukset ja maanomistajien toiveet huomioon ottaen yritetään sitten löytää yhteinen ratkaisu, Lappeenrannan Energiaverkkojen rakennuttajapäällikkö Jarno Kähö kertoo.

Suunnittelusta toteutukseen

Suunnittelun jälkeen urakat kilpailutetaan, minkä jälkeen urakoitsija aloittaa verkon rakennustyöt. Kun tietty määrä kaapelia on saatu asennettua maahan, voidaan ottaa pieni osuus sähköjohtoa käyttöön. Saneeraustöiden aikana joudutaan siis ylläpitämään kahta rinnakkaista sähköverkkoa, kunnes uusi on kokonaan valmis ja vanha päästään purkamaan pois.

– Sulan maan aika menee hyvin pitkälti uuden verkoston rakentamisessa ja käyttöönotossa. Vanhan verkoston purkutöitä päästään tekemään vasta seuraavana talvena, mikä lisää usein projektin kestoa, Kähö pohtii.

Yksi asiakkaille näkyvä saneerauskohde on Lemin taajama, jonka säävarman sähköverkon toteutus aloitettiin viime vuoden puolella. Jotta koko taajama-alue saadaan säävarmaksi, verkosto täytyy saneerata 10 kilometrin päässä sijaitsevalta sähköasemalta taajamaan asti.

– Pitkän siirtoyhteyden vuoksi projekti jakautuu useammalle vuodelle. Jos otetaan mukaan suunnittelu, Lemin saneerausprojektin kesto jakautuu kolmelle tai neljälle vuodelle, Kähö kertoo.

Säävarman sähköverkon puistomuuntaja

Kallioisessa maastossa sähköjohdot on peitetty betonilla. Taustalla uusi puistomuuntaja Lemin taajamassa.

Maasto saattaa viivästyttää projektia

Säävarman sähköverkon saneeraukset sujuvat taajamissa usein suunnitelmien mukaan, mutta joskus eteen voi tulla yllätyksiä.

– Ihmiset ovat onneksi olleet hyvin myötämielisiä ja ymmärtävät sähkön toimitusvarmuuden tärkeyden. Kun pystymme rakentamaan kaapelia maiden läpi, asukkaat saavat häiriötöntä sähköä koteihinsa, Kähö tiivistää.

Projektia voivat viivästyttää myös maastolliset esteet, joita ei ole voitu ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa. Tällaisia ovat esimerkiksi laajat kallioalueet, joiden vuoksi reittiä joudutaan muuttamaan. Viivästys on kuitenkin usein laskettavissa vain päivissä tai viikoissa.

Taajamissa säävarma sähköverkko pyritään rakentamaan maakaapeleina. Jos sähköasemalta on pitkä matka taajamaan tai maasto on kivikkoista ja kallioista, tällöin sähköverkko pyritään rakentamaan ilmaan. Uutta ilmalinjaa ei nykyään tehdä metsään, vaan säävarmalle linjalle pyritään löytämään sopiva tienvarsi.

Missä vaiheessa saneeraustyömaa on?

Sähköverkoston saneeraustyön kesto saattaa joskus yllättää asiakkaat, sillä töiden ajatellaan olevan valmiita siinä vaiheessa, kun työkoneet häviävät pois asiakkaan tontilta.

– Vaikka edellisenä vuonna olisi tehty iso määrä kaapelointeja, niillä ei saada vielä säävarmaa sähkönjakelua aikaiseksi koko suunnitellulle alueelle. Seuraavina vuosina verkkoon tehdään lopulliset muutokset ja vanhat ilmajohdot irrotetaan. Kun kaapelointien jälkeen koneet häviävät näkyvistä, joku voi luulla kaiken olevan valmista. Todellisuudessa projekti on meidän kannalta vielä kesken, Kähö kertoo.

 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.