Osuustien kotien lämmitys kohti hiilineutraalia huomista

Joutsenon Pulpin kerrostalokiinteistöt siirtyivät ympäristöystävälliseen pellettilämmitykseen.
Lappeenrannan Energia
|
Pulpin pellettilämpölaitos lämmittää hiilineutraalisti Joutsenossa.
Lappeenrannan Asuntopalvelu tilasi Pulpin Osuustien kiinteistöjen lämmöntoimituksen Lappeenrannan Lämpövoimalta. Sopimus tehtiin keväällä ja Lämpövoima rakennutti kesän ja syksyn aikana alueelle uuden lämpölaitoksen. Nyt Pulpin kodit lämpiävät hiilineutraalisti pellettikäyttöisellä lämpölaitoksella. Maakaasukäyttöinen vanha laitos päivitettiin samalla varalämmityslaitokseksi.

Lappeenrannan Lämpövoiman tuotantopäällikkö Tiia Kiuru kertoo, että Lappeenrannan Asuntopalvelu halusi ratkaista päivitystarpeessa olleen Pulpin vuokrakiinteistöjensä lämmityksen kustannustehokkaasti ja nykyistä ympäristöystävällisemmin.  
- Tavoitteena oli, että lämmön hinta ei nouse ja että kiinteistöjen lämmitys pystytään tuottamaan uusiutuvilla energialähteillä. Ratkaisuna päädyttiin rakentamaan alueelle uusi pellettikäyttöinen lämpölaitos.  

Kiuru kertoo, että samassa uusittiin myös vanhaa maakaasukäyttöistä lämpölaitosta niin, että se auttaa tarvittaessa talvipakkasten kulutushuipuissa ja pellettilaitoksen huoltotilanteissa: 
- Tarvittaessa lämpö voidaan tuottaa kodeille edelleen myös vanhalla laitoksella. Vanhaa laitosta päivitettiin muun muassa lisäämällä siihen etävalvontaan tulevia mittauksia ja turvalaitteita. 
 

Pulpin uuden lämpölaitoksen toimitti BioMobitek. Pellettikäyttöinen lämpölaitos valmistui nopeasti ja se luovutettiin Lappeenrannan Lämpövoiman käyttöön jo lokakuun alkupuolella.

Sivuvirrasta puhdasta lähilämpöä 

Laitos on hyvä askel kohti täysin vihreää kaukolämpöä ja sopii erinomaisesti niin Lappeenrannan Energian kuin Lappeenrannan kaupungin vihreän ja hiilineutraalin lähitulevaisuuden tavoitteisiin.  

Uuden laitoksen myötä saadaan myös hyödyllistä kokemusta pellettipolttoaineesta.  
- Pellettilämpölaitoksen nimellisteho on 500 kW ja se tuottaa vuosittain noin 2600 MWh lämpöä Osuustien kiinteistöjen käyttöön.  

Pelletit laitokselle toimittaa Stora Enso. Lämpölaitoksessa käytettävät puupelletit valmistetaan sahojen sivuvirroista kuten kutterinlastuista, kuivasta hakkeesta ja sahanpuruista. 

Biomassasta valmistetut puupelletit ovat luotettava, taloudellinen ja ympäristöystävällinen lämmityspolttoaine. Kun pelletit palavat, niistä vapautuu sama määrä hiilidioksidia, jonka puun biomassa imee kasvunsa aikana. Siksi ne ovat hiilineutraaleja.
 - Laitos toimii hyvin itsenäisesti ja sen toimintaa seurataan Lämpövoiman Mertaniemen valvomosta. Paikan päällä käydään useana päivänä viikossa tarkistamassa, että kaikki toimii moitteettomasti, Lämpövoiman tuotantopäällikkö varmistaa. 

 Ensimmäiset kokemukset laitoksen käytöstä ovat lupaavia. Pelletti palaa hyvin ja hiilineutraalia lämpöä uudesta lämpölaitoksesta tulee tasaisesti. 

Lappeenrannan Asuntopalvelujen toimitusjohtaja Martti Mäkelä on myös tyytyväinen uuteen Lämpövoiman pellettilämpölaitokseen, joka lämmittää Pulpin asukkaiden kodit luotettavasti ja nyt myös ympäristöystävällisemmin.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.