Osallistu sinäkin Kinkkutemppuun

Haastamme sinut mukaan joulun hauskimpaan kiertotaloustekoon. Kierrätä joulun paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi.
Lappeenrannan Energia
|
Kierrätä joulun paistinrasvat energiaksi.
Tiesitkö, että Kinkkutempun keräyspisteitä löytyy peräti 220 eri puolilta Suomea. Kierrätykseen kelpaavat myös kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat. Keräysaika on 21.12.2019-7.1.2020. Olethan sinä mukana?

Kinkkutemppu kierrättää tänäkin jouluna joulukinkkujen paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Ota joulukinkun, kalkkunan, kalan tai vaikkapa juuressipsien paistinrasvat talteen, pakkaa ne tölkkiin ja kiikuta keräyspisteeseen. Ja tadaa! Olet mukana tekemässä joulun kiertotalousihmettä.

Suomalaisten jouluruokien paistinrasvat kierrätetään jo neljättä perättäistä kertaa uusiutuvaksi dieseliksi. Yhden joulukinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä. Ja kinkkuahan Suomessa syödään – 7 miljoonaa kiloa kinkkua joka joulu, jos tarkkoja ollaan.

 Varmistetaan yhdessä, että tippaakaan paistinrasvaa ei päädy viemärin tukkeeksi!

Toimi näin:

  1. Avaa ja huuhtele tyhjä pahvitölkki. Ei lasia, muovia tai metallia!

  2. Kaada paistinrasva varovasti tölkkiin.

  3. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.

  4. Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se lähimpään keräyspisteeseen 21.12.2019–7.1.2020.

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Kuluttajia pyydetään palauttamaan kinkunpaistosta ja muista jouluruokien valmistamisesta ylijääneet rasvat kierrätyspisteille. Tämän jälkeen rasvasta valmistetaan uusiutuvaa polttoainetta Nesteen Porvoon jalostamolla. Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Suomen Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus- ja palvelut YTP.

 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.