Mökki talviteloille

Muistathan ottaa huomioon nämä asiat, kun laitat mökkiä talviteloille.
Lappeenrannan Energia
|
Muistathan ottaa huomioon nämä asiat, kun laitat mökkiä talviteloille.
Näihin aikoihin auton nokka kaartaa ehkä viimeisiä kertoja kesämökin pihaan. Metsistä kerätään viimeiset puolukat ja sienet, mutta pian on aika laittaa kesämökki odottamaan seuraavaa kevättä. Sähköjen katkaisussa on otettava huomioon seikka, jonka harva tietää.

Mökin talvikuntoon laittaminen on jokaisessa kesäpaikassa omanlaisensa rituaali. Vuodevaatteet viedään kotiin pestäväksi, ruoat siivotaan pois kaapeista, vene nostetaan ylös järvestä ja lumelta suojaan – ja tietenkin sähköt ja vedet pistetään poikki. Mutta tiedätkö, miten sähköt katkaistaan mökiltä oikeaoppisesti?

– Tämä on tärkein asia, jota painotamme asiakkaille: Sähköjä ei pidä katkaista talon pääkytkimestä vaan sähkömittarissa olevasta painikkeesta, kertoo Lappeenrannan Energian teknisen asiakaspalvelun tiimipäällikkö Jenni Ahokas

Jos sähköt katkaisee pääkytkimestä, sähkömittariin ei enää saada yhteyttä – tämä taas näyttää sähköyhtiön päässä siltä, että mittarin luentayhteyteen on tullut vika. 

– Kun mittarin luentayhteys katkeaa, luentapalvelun tarjoajamme ilmoittaa kohteesta meille, jolloin asiakasmittauksissa aletaan selvittämään luentayhteyden katkeamisen syytä. Jos asiakasta ei saada kiinni, mittariasentajamme lähtee paikan päälle katsomaan mikä yhteydessä on vikana, Ahokas kertoo.

Kun sähköt katkaisee mittarilta, mittarin toiminta näyttäytyy sähköyhtiöön normaalina, mutta mökki on yhtä sähkötön kuin pääkytkimestä katkaistunakin. 

Suojaa kylmän mökin laitteet kosteudelta

Sähköt kannattaa toki katkaista vain, jos mökin voi jättää täysin kylmäksi talven ajaksi. Tällöin tulee varmistua, ettei mökkiin tai kalusteisiin pääse pesiytymään liikaa kosteutta. Esimerkiksi sähkölaitteiden sisään tiivistyvä kosteus voi rikkoa laitteet.

Myös vedet pitää katkaista ja putket tyhjentää, ettei seisova vesi jäätyessään halkaise vesiputkia. Täysin sähköttömäksi jäävässä mökissä ei ole kuitenkaan tarpeen irrottaa sähkölaitteita erikseen pistokkeista.

Pieni peruslämpö on turvallinen ratkaisu

Jos mökkiin haluaa jättää lämmöt päälle talven ajaksi, tulee kaikki sähkölaitteet irrottaa pistokkeistaan ja tarkistaa huolellisesti, ettei lämpöpattereiden päälle tai lähistölle jää mitään, mikä voisi peittää tai tukkia patterin. Pöly ja roskat siivotaan pois ja tarkistetaan, etteivät esimerkiksi ikkunaverhot peitä pattereita. 

Aurinkosähkö ei tarvitse erityistoimia

Monille mökeille on asennettu joko matalajännitteinen erillinen aurinkosähköjärjestelmä tai suurempi, sähköverkkoon kytketty, ostosähkönkulutusta tasaava järjestelmä. Ahokkaan mukaan järjestelmät eivät tarvitse erityistoimenpiteitä talvea vasten:

– Kennot kestävät lumipeitteen, ja ne alkavat tuottaa sähköä uudestaan keväällä, kun aurinko palaa paistamaan kennoihin.

Kevään tullen, kun mökille palataan ensimmäistä kertaa, kannattaa kaikki sähkölaitteet, johdot ja liitännät tarkistaa huolellisesti ennen sähköjen kytkemistä kosteuden tai jyrsijöiden aiheuttamien vaurioiden varalta.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.