Sana “älyverkko" kuulostaa etäiseltä, mutta käytäntö on jo lähellä joka päiväistä toimintaamme. Monessa kodissa oli jo 80-luvulla käytössä systeemi, jossa sähkökiukaan lämmityksen päälle napsauttaminen saa aikaan sen, että osa lämmityspattereista menee automaattisesti pois päältä. Tämä on sähkön käytön hallinnointia yksinkertaisimmillaan.
Digitalisaatio ja 4G-verkko avaavat uusia optimoinnin mahdollisuuksia, jotka tekevät toiminnasta aiempaa monipuolisempaa ja joustavampaa.
Älyverkko on digitaalisuuteen perustuva järjestelmä, jolla voidaan hallinnoida kotitalouksien energiankulutusta, sähkönjakelun vakautta sekä kotitalouksien ja yhteisöjen tuottaman energian ylijäämän hyödyntämistä. Samalla ekologista kuluttajakäyttäytymistä tuetaan tekemällä siitä teknologian avulla helppoa.
Yksi tärkeimmistä tavoitteista on energiatehokas toiminta sekä energian pientuottajien hiilineutraalin sähkön tarkempi hyödyntäminen. Koko laajuudessaan älyverkko koskee paitsi kuluttajia, sähkön tuottajia, jakeluverkkoa myös teollisuutta.
Energiankäytön tehokasta seurantaa
Oman talouden sähkökuormituksen sekä kulutuksen säätäminen ja kustannusten optimointi lienee kuluttajaa ensimmäiseksi kiinnostava asia.
Digitaalisuus tarkoittaa kuluttajalle uudenlaista ohjattavuutta, joustavuutta, tarkkuutta sekä optimoinnin mahdollisuutta. Yksi saavutetuista eduista on seurannan reaaliaikaisuus.
Etäluettavat sähkömittarit ovat osa älyverkkoa. Etäluettavat sähkömittarit auttavat energian säästämisessä, mutta myös mahdollistavat paremman asiakaspalvelun. Energiankulutusta voidaan seurata jopa tuntitasolla, joten talouden omaa sähkönkäyttöä on helppo hallita. Laskutus perustuu toteutuneeseen kulutukseen, ei aiemman käytännön mukaiseen arviolaskuun.
Mittari voi olla yhdistettynä esimerkiksi aurinkopaneeliin, jonka tuottamaa ylijäämäenergiaa sähköyhtiö pystyy ohjaamaan eteenpäin. Mittari mittaa siis paitsi taloudessa kulutetun, myös itse tuotetun sähkön, jos itse tuotetun sähkön määrä ylittää talouden omat tarpeet.
Kulutuksen ohjaaminen edullisiin ajankohtiin
Koska sähkön hinnoittelu on tarvelähtöistä, on jokainen käyttötunti eri hintainen. Kalleimmat tunnit ovat yleensä ne, jolloin kysyntä ja sähköverkon kuormitus on suurinta.
Älyverkko mahdollistaa energian käytön kohdentamisen edullisimpiin ajankohtiin ja kulutuksen asuntokohtaisen ohjaamisen.
Esimerkiksi käyttöveden lämmitys voidaan kohdentaa yöaikaan jo vesiboilerin kellokatkaisimella, mutta älyverkon ratkaisuissa käytetään automatiikkaa, jota voi yksinkertaisimmillaan ohjata sähkömittarin avulla. Saatavilla on myös digitaalisia optimointisovelluksia, jotka etsivät edullisimman sähkönkäyttöajan. Digitaalisen optimointisovelluksen voi hankkia valitsemaltaan palveluntarjoajalta.
Hajautettu energiantuotanto tuo vakautta
Aiemmin energiaa siirrettiin vain voimalaitoksesta asiakkaalle, nyt sähköä on mahdollista siirtää myös toiseen suuntaan. Uudessa mallissa sähköntuotanto sekä -jakelu hajautetaan ja samalla jakelusta tulee entistä varmempaa, koska kuluttaja ei ole enää yhden suuren voimalaitoksen varassa ongelmatilanteen sattuessa. Myös paikallinen sähkön varastoiminen mahdollistuu älyverkon myötä.
Älyverkolla sekä älykkäällä kuorman- ja tuotannonohjauksella voidaan tasapainottaa myös valtakunnallisia kulutushuippuja, joten sähköverkon tehotasapaino on aiempaa vakaampaa. Digitaalinen järjestelmä pystyy huomioimaan ja tasaamaan sähkövirran kuormituspiikit jopa alle sekunnin aikayksikössä.
Tulevaisuutta ja tätä päivää
Aurinkopaneelit ovat yleistyneet kustannusten laskettua, ja Lappeenrannan Energia siirtääkin jo monen kotitalouden tai muun pientuotantokohteen aurinkovoimalla tuottamaa ylijäämäsähköä asiakkaan haluamalle ostajalle.
Lappeenrannan Energia tarjoaa asiakkailleen jakeluverkon eli alustan, jossa energiaa molempiin suuntiin siirtävä älyverkko voi toimia.
Nykyiset sähkömittarit pystyvät jo mittaamaan energialiikennettä ja seuraamaan sähkövirran siirtymistä oikealla teholla. Jos haluat myydä tuottamasi energian ylijäämää valitsemallesi energiayhtiölle, tee sopimus ostajan kanssa ja ota yhteyttä asiakaspalveluumme.