Sähkön tuotanto ei ole jatkuvasti tasaista eikä kulutus eri vuorokauden ja vuodenaikoina samalla tasolla. Tämän vuoksi hinta muodostuu tarjonnan ja kysynnän mukaan. Jokainen sähkölaitteen sytytys tai sammutus noteerataan. Kollektiivisesti päivittäiset rutiinimme – aamukahvimme, päivällisemme, pyykkipäivämme ja saunailtamme – vaikuttavat myös hintaan.
Energiatehokasta ja vähän energiaa käyttävää kotia ei energian hinnan vaihtelut heiluta.
Taloudestaan tarkka seuraa hintaa ja ohjaa mahdollisimman paljon kulutustaan niihin hetkiin, jolloin sähkö on edullisimmillaan. Näin kannattaa toimia, vaikka oma sähkösopimus olisikin kiinteähintainen. Se tasapainottaa sähköjärjestelmää ja heijastuu tulevaisuudessa kaikenlaisiin sähkösopimuksiin.
Sähkösopimuksen tyypin valintaan ei ole yhtä oikeaa ohjetta. Kodeissa on erilaista tekniikkaa, kulutuksen määrä vaihtelee ja myös asumistottumuksemme vaikuttavat kulutuksen määrään ja ajankohtaan. Lisäksi olemme ihmisinä erilaisia: yksi haluaa hinnoittelulta varmuutta ja vakautta kuukausiksi tai vuosiksikin eteenpäin, toinen hakee suurinta mahdollista säästöä ja on valmis ohjaamaan kulutustaan hinnan mukaan.
Miksi sähkönkäyttöä pitää ohjata?
Oikea-aikainen sähkönkäyttö liittyy puhtaan sähkön tuotantoon sekä käyttöikänsä lopussa olevien fossiilisia polttoaineita käyttäneiden voimalaitoksien sulkemiseen. Tuotamme Suomessa sähköä ydin- ja vesivoimalla sekä kasvavia määriä tuuli- ja aurinkoenergialla. Sähköntuotantomme muuttuu nyt nopeasti sääriippuvaiseksi ja vähäpäästöiseksi ja omavaraisuus kasvaa.
Sähköjärjestelmän riskitön toiminta edellyttää, että sähköverkkoon syötetään sähköä yhtä paljon kuin sitä käytetään – sekunnilleen. Ydinvoima takaa tasaisen ”pohjavirran” sähköverkkoon.
Myös vesivoima on osa vakaata sähköntuotantoa. Sitä voidaan käyttää myös säätövoimana: tuotannon määrää nostetaan tai lasketaan kulutuksen mukaisesti. Vaikka vesivoima on vakaata, se on lopulta luonnonvoimien armoilla. Kuivina ja vähäsateisina vuosina vesivoiman tarjonta vähenee.
Tuulivoimaa saadaan säiden mukaan ja aurinkoenergiaa keväästä syksyyn. Suomi on tuulinen maa ja talvellakin tuuliturbiinit tuottavat sähköä verkkoon. Tuulimyllyjen tuotantoa voidaan rajoittaa, mutta tuulettomilla säillä turbiinit eivät pyöri ja tuota sähköä. Hankalinta tämä on kylmän tuulettoman pakkasjakson aikana, jolloin koteihin tarvitaan lisää lämpöä.
Lue Astetta alemmas -sivustolta lisää sähkön hintavaihtelun merkityksestä ja miten sinä itse voit olla sähkönhintaan tasapainottava voima.
Lähde: astettaalemmas.fi