Mistä verkkopalvelumaksu koostuu?

Verkkopalvelumaksulla rahoitetaan sähköverkkojen kunnossapito ja kehitetään niiden toimintaa yhä varmemmaksi.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
Lappeenrannan Energia - Verkkopalvelumaksu
Kun verkkopalvelumaksun lasku kolahtaa postiluukusta, saattaa tulla mieleen kysyä, miksi sähkönmyynti ja verkkopalvelumaksu tulevat kahtena eri laskuna? Ja mitä kuluja verkkopalvelumaksuun sisältyy?

Sähköntoimittajasi ja verkkoyhtiösi ovat kaksi eri yhtiötä. Sähköntoimittajan voit kilpailuttaa, mutta verkkoyhtiö on aina sama – eihän olisi järkevää, että jokainen sähköyhtiö rakentaisi samalle alueelle omat kaapelinsa. Siksi saat erilliset laskut sähköstä ja verkkopalvelumaksusta, joka tunnetaan entisellä nimellä sähkönsiirtomaksu. Molempien maksujen suuruus vaihtelee kulutuksesi mukaan.

Verkkopalvelumaksulla kehitetään toimintavarmuutta

Ei ole välttämättä helppo ymmärtää, mitkä asiat vaikuttavat sähkölaskun suuruuteen. Jokainen kulutettu kilowattitunti on tuotettava jossain voimalaitoksella, jolloin vaaditaan kiinteitä rakennelmia, tuotantolaitteistoja ja useissa tapauksissa polttoainetta.

Mutta mistä maksat verkkopalvelumaksussa? Ennen kaikkea siitä, että sähköverkkoyhtiö toimittaa voimalaitoksilla tuotetun sähkön perille koteihin mahdollisimman häiriöttä.

– Suuri osa verkkopalvelumaksusta syntyy investoinneista, joita teemme toimitusvarmuuteen ja muihin sähköverkon saneerauksiin. Esimerkiksi siirtämällä johtoja kulkemaan maan alla varmistamme, etteivät myrskyjen kaatamat puut voi katkoa sähköjohtoja, Lappeenrannan Energiaverkkojen toimitusjohtaja Arto Taipale kertoo.

Ylläpidettävää verkkoa on 6300 km

Jakelualueellamme on niin tiiviisti asuttua kaupunkialuetta kuin hajanaisempaa maaseutua ja ranta-alueita vapaa-ajan asuntoineen – yhteensä noin 6300 km ylläpidettävää verkkoa, josta noin 3300 km on ilmajohtoja. Elokuun alussa sähkömarkkinalaki muuttui niin, että sähköverkon on oltava säävarma vuoteen 2036 mennessä. Tämä tarkoittaa, että asemakaava-alueilla myrskyn tai lumikuorman aiheuttamat sähkökatkot saavat kestää enintään 6 tuntia, haja-asutusalueilla 36 tuntia.

– Saavutamme lain vaatimukset siirtämällä ilmajohtoja maan alle tai leventämällä ilmajohtojen ympärillä olevia johtokatuja eli raivaamalla puita pois johtojen läheltä. Uusia ilmajohtoja rakennetaan jatkossakin, mutta ei metsän keskelle vaan teiden varsiin. Samalla lisäämme automaatiota, joka tehokkaasti lyhentää sähkökatkojen pituutta ja pienentää niiden laajuutta, Lappeenrannan Energiaverkkojen verkostopäällikkö Petri Tikka kertoo.

Sähköverkkoihin investoidaan miljoonia vuosittain

Verkkopalvelumaksulla pidetään myös sähköverkkoa kunnossa. Lappeenrannan Energiaverkoilla ja sen yhteistyökumppaneilla on 24/7 valmius huoltaa ja korjata verkkoja siten, että keskimääräinen keskeytysaika on alle kaksi tuntia vuodessa. Myös uusien verkkojen rakentaminen maksaa.

Sähköverkon toimintavarmuuden kehittäminen ja kunnossapitäminen on siis ympärivuotista työtä, ja siksi myös verkkopalvelumaksua maksetaan ympäri vuoden, vaikka sähköä käyttäisi vain osan vuodesta.

– Investoimme sähköverkkoihin vuosittain 9–10 miljoonaa euroa, ja toimintavarmuuden lisäksi näillä rahoilla saadaan työtä seudullemme. Samalla häiriöt ovat muuttuneet keskimäärin lyhyemmiksi ja harvinaisemmiksi, Tikka kuvailee.

Ylihinnoittelu ei ole mahdollista

Sähköverkkoyhtiön omien kustannusten lisäksi verkkopalvelumaksun suuruuteen vaikuttavat myös arvonlisävero sekä sähkövero, joka on vuosien varrella noussut moninkertaiseksi.Toisin kuin joskus kuulee väitettävän, verkkopalvelumaksuissa ei ole ilmaa.

– Energiavirasto säätelee tiukasti verkkoyhtiöiden omistajilleen tekemiä tuloutuksia ja määrää katon siirtohinnoille. Ylihinnoittelu ei siis ole mahdollista. Ja Lappeenrannan Energiaverkot on täysin Lappeenrannan kaupungin omistama yhtiö, joten kaikki sen tulouttamat varat jäävät jakelualueen asukkaiden hyödyksi, Lappeenrannan Energian asiakkuusjohtaja Jussi Selenius kertoo.

Verojen lisäksi sähkön verkkopalvelulaskun yhteydessä kerätään valtiolle myös huoltovarmuusmaksua, jolla katetaan yhteiskunnan varautumisesta ja häiriötilanteiden hallintaan liittyvistä kustannuksista valtiolle syntyviä menoja.

Miten voin vaikuttaa sähkölaskuni suuruuteen?

  • Laske huonelämpötilaa yhdellä asteella.
  • Pidä kylpyhuoneen ovi suljettuna, jolloin kylpyhuoneen lattialämmitys ei lämmitä koko taloa.
  • Varmista, että sulakkeet vastaavat kulutustasi. Jos käytät liian suurta sulakekokoa, se lisää siirtomaksusi määrää.
  • Seuraa sähkönkulutusta MinunEnergian avulla, jolloin havaitset helposti kodin energiasyöpöt.

 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.