Miksi vaihtaa öljylämmitys kaukolämpöön?

Huolettomuus ja ympäristöystävällisyys ovat kaukolämmön parhaita etuja.
Lappeenrannan Energia
|
Kuvituskuva - nainen säätää huoneen lämpöä seinällä olevasta termostaatista.
Moni pohtii öljylämmityksen vaihtamista uusiutuvaa energiaa hyödyntävään lämmitysjärjestelmään. Öljylämmitys kuormittaa ympäristöä ja vaatii säännöllistä huoltoa. Kaukolämpö on ekologinen ja huoleton lämmitysmuoto, johon vaihtaminen ei vaadi asiakkailta suuria toimenpiteitä. Pientalon omistajat voivat saada nyt 4 000 euron tuen öljystä kaukolämpöön vaihtaessa.

Öljylämmityksen vaihtaminen kaukolämpöön on ympäristöteko, sillä Lappeenrannassa kaukolämmön tuotannossa hyödynnetään uusiutuvia puuperäisiä polttoaineita sekä teollisuuden hukkalämpöä. Vaihtamalla öljylämmityksen kaukolämpöön hiilijalanjälki pienenee merkittävästi.

– Öljylämmitys kuormittaa ympäristöä ja öljyn hiilidioksidipäästöt ovat noin kolminkertaiset verrattuna Lappeenrannan kaukolämmön tuotannossa syntyviin hiilidioksidipäästöihin, Lappeenrannan Energian tekninen myyjä Petra Sulkama kertoo.

Lappeenrannassa valittavana on myös Vihreä Kaukolämpö -tuote, jonka avulla lämmitys on entistäkin ympäristöystävällisempää. Vihreä Kaukolämpö tuotetaan Kaukaan Voiman yhteistuotantovoimalaitoksessa uusiutuvilla energialähteillä, kuten tähdepuulla ja metsähakkeella. Yhteistuotannossa sähkön kanssa tuotettu Vihreä Kaukolämpö tuotetaan hiilineutraalisti, joten se on erittäin ekologinen lämmitysmuoto.

Huoletonta toimintavarmuutta

Kaukolämpö on öljylämmitykseen verrattuna huoleton ja huoltovapaa lämmitysmuoto. Kaukolämmössä asiakkaan lämmönjakolaitteet ovat toimintavarmoja, eivätkä vaadi säännöllisiä huoltotoimenpiteitä öljylämmityksen tapaan. Lämpöä riittää siis aina ja tasaisesti. Asiakkaan tarvitsee vain harvoin vierailla lämmönjakohuoneessa.

– Kaukolämpöön vaihtamisen jälkeen ei tarvita käytännössä minkäänlaisia huoltotoimenpiteitä 5-6 vuoteen, sillä laitteet kestävät hyvin. Kaukolämpölaitteissa olevat venttiilit ja pumput ovat kuluvia osia, joita voi joutua joskus vaihtamaan. Nokeutumisesta johtuvia huoltotöitä ei tarvita kaukolämmössä, Lappeenrannan Energiaverkkojen verkostopäällikkö Ami Kylliäinen kertoo.

Kaukolämpöön siirryttäessä ei tarvitse huolehtia polttoaineen riittävyydestä, sillä älykäs kaukolämpöverkosto huolehtii, että lämpöä riittää kaikkina vuodenaikoina. Tämänkin vuoksi kaukolämpö on öljyä vaivattomampi lämmitysmuoto.

Vakaa ja siisti ratkaisu

Kaukolämmön hintakehitys on vakaata, sillä vuoden 2013 jälkeen kokonaishintaan ei ole tullut muutoksia. Öljyn hinta vaihtelee lähes päivittäin ja muutoksia on vaikea ennustaa. Jos öljysäiliö on asennettu maahan, paikassa piilee riski myös ympäristövahingolle. Öljykiinteistöissä saattaa esiintyä pientä hajua, jota ei ole kaukolämmössä.

– Kaukolämpö on siisti ja vähän tilaa vievä vaihtoehto. Monet öljylämmityksen kaukolämpöön vaihtaneet ovat yllättyneet siitä, kuinka huoleton ja helppokäyttöinen kaukolämpö on. Öljylämmityksessä on aina omat huolensa lämmityskauden alussa. Kaukolämmössä ne kaikki jäävät pois, Sulkama kertoo.

Kaukolämpöön vaihtaminen

Öljystä kaukolämpöön siirtyminen ei vaadi asiakkaalta paljoa. Kun asiakas haluaa vaihtaa kaukolämpöön, selvitetään ensin, sijaitseeko asiakkaan kiinteistö kaukolämpöverkoston alueella. Jos sijaitsee, lasketaan liittymän hinta ja kartoitetaan olemassa olevat tukimahdollisuudet.

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tällä hetkellä tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja korvaamiseen uusiutuvilla energialähteillä. Nyt on siis erinomainen hetki vaihtaa lämmitysjärjestelmä, sillä öljylämmityksestä kaukolämpöön vaihtamiseen voi saada avustusta 4 000 euroa.

– Meillä on mahdollisuus kilpailuttaa LVI-urakoitsijat eli sitäkään asiakkaan ei tarvitse tehdä itse. Putkiliike purkaa öljykattilan pois ja asentaa kaukolämpösiirtimen tilalle. Kaukolämpöputki tuodaan sisään ja liitetään lämmönvaihtimeen, joka taas kytketään kiinteistössä olevaan lämmitys- ja käyttövesiverkostoon. Vaihtaminen onnistuu siis vähällä vaivalla asiakkaan näkökulmasta, Kylliäinen tiivistää.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.