Miksi maakaasun markkinahinta on noussut voimakkaasti?

Asiakkuusjohtajamme vastaa asiakkaillemme viime aikoina usein kysyttyyn kysymykseen.
Lappeenrannan Energia
|
Maakaasunputki kuvituskuvassa..
Sähkön, öljyn, maakaasun ja päästöoikeuden markkinahinnat ovat nousseet voimakkaasti vuoden 2021 aikana. Varsinkin maakaasun tukkumarkkinahinta ja sen vaikutuksesta myös Lappeenrannan Energian maakaasun myyntihinta on noussut rajusti kuluvan vuoden aikana. Syitä hintojen nousuun kaasumarkkinoilla on esitetty olevan useita.  

Maakaasun kysyntä on palautunut koronapandemian aiheuttamasta taantumasta, jolloin maakaasun hinnat painuivat poikkeuksellisen alas. Kaasun kysyntää on vauhdittanut päästöoikeuksien ja kivihiilen kohonneet markkinahinnat, jotka ovat vaikuttaneet kaasun lisääntyneeseen käyttöön sähköntuotannossa. 

Edellisen  kylmän talvikauden jäljiltä kaasuvarastot eivät olleet kysynnän tasolla. Myös Aasian vahva kaasunkysyntä on osaltaan vaikuttanut Euroopan kaasumarkkinoiden hintoihin, kun nesteytettyä maakaasua LNG:tä on viety korkeimman hintatason vuoksi yhä enemmän Aasiaan. Useissa julkaisuissa on myös pohdittu Venäjän Nord Stream 2 -maakaasuyhteyden roolia Euroopan kaasupörssien voimakkaassa hintakehityksessä. 

Lappeenrannan Energian asiakkuusjohtaja Jussi Selenius kertoo, että Energian maakaasun myyntihinnoittelu perustuu Alankomaiden kaasumarkkinoiden TTF-hintaindeksiin, joka tarkistetaan kuukausittain. 

- TTF-hintaindeksiin lisätään Lappeenrannan Energian marginaali, joka on suuruudeltaan 13,64 €/MWh (alv. 24%). Marginaali on pysynyt samana vuoden 2021 ajan. Marginaali sisältää hankintakustannukset, kapasiteettimaksun, velvoitevarastointimaksun ja myyjän katteen, Selenius avaa ja jatkaa:

- Nyt voimassa oleva hintatasomme mukailee maakaasun jyrkästi kohonnutta markkinahintaa. Kuukausittain muuttuvan hinnoittelumme seurauksena myös positiiviset hintamuutokset tulevat näkymään asiakkaillemme nopeasti maakaasun pörssihintojen lähtiessä laskuun. Ilmoitamme kotisivuillamme kuukauden ensimmäisten arkipäivien aikana kuluvan kuukauden maakaasun myyntihinnan. 

Tämän hetken (10.11.2021) ennusteiden mukaan hintataso on saavuttanut marraskuussa huippunsa ja tulee laskemaan. Maakaasun hyvin nopean hintavaihtelun vuoksi ensi vuoden hintoja on vaikea ennustaa. 

Maakaasun verkkopalvelumme hinnat ovat pysyneet vakaana. Lappeenrannan Energiaverkot laski 1.7.2020 ja 1.5.2021 maakaasun verkkopalvelun perus- ja energiamaksuja 10 %.  

TTF hintaindeksi

Lisätietoja maakaasun hinnoista:
Lappeenrannan Energian maakaasun myyntihinnasto
Suomen Kaasuyhdistys ry, kaasu-uutiset 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.