Mertaniemen voimalaitoksella historiaa yli 40 vuotta

Sähköä ja lämpöä tuottavan Mertaniemen voimalaitoksen rakentaminen loi myös kaukolämmölle aikanaan uudet puitteet.
Lappeenrannan Energia
|
lappeenrannan-energia-mertaniemen-voimalaitos
Lappeenrannassa energiatuotannon aloittaminen 1970-luvulla Mertaniemessä merkitsi omavaraisuutta sähkön tuotannossa ensimmäisen kerran 1920-luvun jälkeen. Tutustu voimalaitoksemme tarinaan ja sen merkitykseen tänäkin päivänä.

Lappeenrannan kaupunki kasvoi voimakkaasti 1970-luvulla kuntaliitosten myötä. Tulevaisuuteen haluttiin varautua ja teetetty energiahuoltoselvitys ennusti sähkön ja kaukolämmön voimasta kasvua seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä. Vuonna 1972 kaupunki päätti lähteä rakentamaan säästösyistä omaa voimalaitosta energiantuotantoa varten. Jo saman vuoden syksyllä perustettiin Imatran Voima Oy:n kanssa voimalaitoksen rakentamista varten Lappeenrannan Lämpövoima Oy.

Rakennustyöt alkoivat Mertaniemessä 1974. Voimalaitoksen ensimmäinen vaihe oli valmis ja käynnistyi vuoden 1975 alussa ja toinen vaihe valmistui syksyllä 1976.

Mertaniemen myötä Lappeenrantaan tuli myös maakaasu. Se valittiin Mertaniemen pääpolttoaineeksi, vaikka Pohjoismaissa ei aiemmin ollut ennestään maakaasukäyttöistä kaasu- ja höyryturbiinilaitosta. Oppia ja osia voimalaitokseen tarvittiin useista maista ja hankkeesta muodostui merkittävä kansainvälisestikin. Monikansallisia vihkiäisiä vietettiin Mertaniemi II:n valmistuttua 16.6.1977.

Mertaniemi oli ensimmäinen maakaasulaitos Suomessa ja ensimmäinen kaikissa Pohjoismaissakin. Vastapainevoimalana se oli yksi Suomen suurimmista.

Laitoksen rakentamisen aikoihin sattui maailmanlaajuinen energiakriisi vuonna 1973. Lähi-idän sodan seurauksena energian hinta nousi rajusti ja kiinnostus kaukolämpöön Suomessa lisääntyi.

Lappeenrannassa energiatuotannon aloittaminen Mertaniemessä merkitsi omavaraisuutta sähkön tuotannossa ensimmäisen kerran 1920-luvun jälkeen.

Sähköä ja lämpöä tuottavan Mertaniemen voimalaitoksen rakentaminen loi myös kaukolämmölle aikanaan uudet puitteet. Paikallisten lämpölaitosten rakentamistarve poistui 15 vuodeksi ja lämpöä voitiin tuottaa aiempaa edullisemmin.

Mertaniemi tänään

Mertaniemen voimalaitoksella olevat kaksi kaasuturbiinia ovat nykyään Fingridin häiriöreservikäytössä. Kaasuturbiineilla tehdään koekäyttöjä suunnitellusti kymmenen kertaa vuodessa noin viiden viikon välein. Varsinaiseen häiriöreservikäyttöön niitä käynnistettin viimeksi vuonna 2018. Mertaniemen kaukolämpökattiloita käytetään talvikaudella ja Kaukaan Voiman tuotantoseisokkien aikana.

Nykyisin Lappeenrannan Lämpövoima on Lappeenrannan kaupungin omistaman Energia­konsernin toinen tytäryhtiöistä. Lämpövoimalla on 14 lämpölaitosta ja kolme höyrykattilalaitosta.

Mertaniemen lämmöntuotannonkäytössä olevat kattilat tänään:
MRT1 kattilat: 2kpl 15MW (polttoaineena maakaasu) ja 40 MW sähkökattila

MRT2 kattilat: 2 kpl 40 MW (pääpolttoaineena maakaasu ja varapolttoaineena polttoöljy)

Historiatietojen lähteenä on käytetty Lappeenrannan Energian aiempia julkaisuja arkistosta.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.