Lappeenrannan Energia osallistuu Suomen huoltovarmuustyöhön

Varautuminen on arkipäivää energiayhtiöissä.
Lappeenrannan Energia
|
Lappeenrannan Energia osallistuu Suomen huoltovarmuustyöhön
Energiayhtiöiden keskeisiin tehtäviin kuuluu paitsi sujuvan ja mukavan arjen turvaaminen asiakkailleen, myös jatkuva varautuminen ennalta-arvaamattomiin kriisitilanteisiin. Lappeenrannan Energia harjoittelee jatkuvasti niin itsenäisesti kuin yhteistyössä muiden alueellisten toimijoiden kanssa.

Kysymyksiä ja huoltakin aiheuttava Venäjän käynnistämä sota Ukrainaa vastaan sotkee myös suomalaisen energiateollisuuden pakkaa. Monien mielissä pyörivät nyt kysymykset energian hinnan noususta.

Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Arto Nikkasen mukaan epävakaa tilanne aiheuttaa sen, että kustannushaasteiden kanssa painitaan. Tärkeintä on kuitenkin energiansaannin turvaaminen asiakkaille. Hyökkäyksen kohteena oleva maa saa toimitusjohtajalta isot sympatiat.

Jos vertaa meidän tilannettamme ukrainalaisten energiayhtiöiden ja maan Venäjää vastaan taistelevan väestön ongelmiin, niin meidän ongelmamme ovat kuitenkin vielä pieniä.

Energian Venäjä-riippuvuus etenkin maakaasun osalta on Suomelle ja koko Euroopalle merkittävä kysymys. Venäläinen maakaasu tulee Suomeen pääasiassa putkea pitkin Imatran rajapisteen kautta.

Maakaasua virtaa myös Baltiasta Suomenlahden pohjassa kulkevaa Balticconnector-meriputkea pitkin. Tähän kaasuhanaan Venäjällä ei ole sulkunappia. Lisäksi Latviassa oleva suuri maakaasuvarasto ja Liettuan LNG-terminaali turvaavat Suomen kaasun saatavuutta.

Arto Nikkanen näkee hyvin epätodennäköisenä tilanteen, jossa myös edellä mainitut toimituslinkit katkeaisivat.

Siihenkin on kuitenkin varauduttu ja suunnitelmat ovat olemassa.

Jos sähköä jouduttaisiin valtakunnallisesti säännöstelemään, kuluttajia kehotettaisiin välttämään ylimääräistä sähkönkulutusta. Nykyhetkellä sellaiseen ei ole tarvetta, ellei sitten halua pienentää omaa sähkölaskuaan.

Sähköä, vettä ja lämpöä riittää kyllä, toteaa Nikkanen.

Pidemmällä aikavälillä koko valtakunnassa pohditaan nyt, miten tuotantorakennetta voitaisiin muuttaa, jotta itänaapurin vaikutuspiiristä energian suhteen päästään seisomaan tukevammin omilla jaloilla.

Myös pahempaan varaudutaan

Niin luonnonkatastrofit kuin ihmisen itsensäkin luomat kriisit ovat sellaisia, joita energiayhtiöt eivät voi jättää toiminnassaan huomioimatta. Aivan hiljattain Lappeenrannan Energia harjoitteli paikallispuolustusharjoituksessa yhteiskunnan toimintaa kriisitilanteessa.

- Meidän toimitusvarmuutemme on huipputasolla kaikilla tuotteilla. Harjoitukset ovat tärkeitä siinäkin mielessä, että osaamme pitää valmiutta yllä kaikissa vuoden aikana sattuvissa vikatilanteissa, Lappeenrannan Energiaverkkojen toimitusjohtaja Arto Taipale toteaa.

Meillä on riveissä huippuammattilaisia, jotka ovat toimineet energiaa ja vesihuollon piirissä useita vuosia. He tuntevat toisensa ja työnsä, ja ovat verkostoituneet todella hyvin. Tämä luo pohjaa sille, että osataan toimia oikein, kun tilanne sitä vaatii.

Taipale muistuttaa, että Lappeenrannan Energia on ollut vuosia mukana myös valtakunnallisessa huoltovarmuusorganisaatiossa suunnittelemassa niin koulutuksia kuin harjoituksiakin, joita Kaakkois-Suomessa on pidetty.

Meillä on ollut näkymä koko ajan, että mitä maailmalla ja valtakunnassa tapahtuu.

Suomen huoltovarmuusorganisaatio on kansainvälisestikin tarkasteltuna ainutlaatuinen asia. Se perustuu vapaaehtoisuuteen, joten erilaisten kriittisten alojen toimijat ovat siinä mukana yhteisestä velvollisuudentuneesta ja omasta tahdostaan.

Kompaktina maana Suomessa on näissä asioissa erittäin tiivis yhteistyö. Energia-alan ja vesihuollon asiantuntijat tuntevat toisensa hyvin, sanoo Taipale.

Varmuusvarastot täynnä

Energiayhtiön varautumiseen kuuluu myös varmuusvarastojen jatkuva ylläpito. Vaikka tavalliselle asiakkaalle tämä jatkuva varautuminen ei näy, muun muassa sähköverkon ylläpitämiseen tarvittavia välineitä ja tarvikkeita on jatkuvasti varattuna arkitarvetta enemmän.

Lappeenrannan Lämpövoiman toimitusjohtaja Tuomo Parviaisen mukaan yhtiön varmuusvarastoihin kuuluu muun muassa säiliökaupalla kevyttä polttoöljyä, johon turvautumalla ostettaisiin lisäaikaa vaihtoehtoisten hankintareittien etsintään.

Tavoitteenamme on, että vähintään muutama viikko pystyttäisiin toimimaan varastoilla.

Venäläisen metsähakkeen tulon katkettua on alettu turvautua kotimaiseen metsähakkeeseen ja turpeeseen.

Toimitusjohtajien mukaan myönteistä tämänhetkisessä epävarmassa tilanteessa on se, että kesän lähetessä energiantarvekin vähenee päivä päivältä.

Lappeenrannan-energia-mukana-paikallispuolustusharjoituksessa

Energia- ja vesiyhtiön paikalliset tuotantolaitokset tarjoavat Puolustusvoimien joukoille aidon harjoitteluympäristön säännöllisiin paikallispuolustusharjoituksiin.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.