Hyvän tuulen vihreää sähköä jo 20 vuotta

Energia on merkittävä omistaja maan toisella puolella tuotettavasta tuulisähköstä. 
Lappeenrannan Energia
|
Porilainen Suomen Hyötytuuli Oy on tuulisähköä tuottava yhtiö, joka täytti juuri 20 vuotta.
Porilainen Suomen Hyötytuuli Oy on tuulisähköä tuottava yhtiö, joka täytti juuri 20 vuotta. Tuulisähköä tuottamassa koko yrityksen historian ajan on ollut myös Lappeenrannan Energia, joka on yhdessä seitsemän muun kaupunkienergiayhtiön kanssa Suomen Hyötytuulen omistaja. 

Suomen Hyötytuuli on vuosien aikana kasvattanut tuotantokapasiteettiaan merkittävästi ja Lappeenrannan Energian energiapäällikkö Tiia Kiuru kertoo sen olevan nykyään Suomen neljänneksi suurin tuulisähkön tuottaja.

— Tuotettu sähkö myydään tukkumarkkinalle, josta se myydään eteenpäin esimerkiksi sähkönmyyntiyhtiöille.

Lappeenrannan Energia on myös itse sitoutunut käyttämään sähkönä vain uusiutuvaa energiaa.

— Useat sähkönmyyntiyhtiöt, kuten osakasyhtiömme Väre, tarjoajat kuluttajille mahdollisuuden ostaa sähkönsä myös uusiutuvilla energialähteillä tuotettuna.

Tuulivoima jo merkittävä osa sähköntuotantoa

Tuulivoima kattaa noin neljänneksen Lappeenrannan Energian tuottamasta sähköstä, mikä on merkittävä osa kaupungin omistamalle energiayhtiölle.

— Voisi sanoa, että kaikki lappeenrantalaiset ovat merkittäviä ympäristöystävällisen sähkön tuottajia, Kiuru sanoo.

Lappeenrannan Energia tuottaa sähköä myös biolämmön tuotannon yhteydessä.

— Lähes kaikki sähkö tuotetaan siis uusiutuvista lähteistä, Kiuru toteaa.

Ympäristöystävällisen sähkön tuotanto kasvussa

Tänä vuonna Suomen Hyötytuulen tuottaman tuulisähkön osuus noussee vajaaseen 30 %:iin Lappeenrannan Energian koko sähköntuotannosta.

Hyötytuuli on kasvuun tähtäävä tuulivoiman edelläkävijä. Hyötytuulella on kuusi toiminnassa olevaa tuulipuistoa, yksi Kalajoella, kaksi Porissa ja kolme Raahessa. Lisäksi yhtiöllä on useita suunnitteluvaiheessa olevia hankkeita eri puolella Suomea.

Suomen Hyötytuulen tuulipuistojen kokonaisteho on noin 186 megawattia. Tuulipuistot tuottavat yhteensä vuodessa 600 000 megawattituntia puhdasta tuulienergiaa, jolla kattaisi esimerkiksi noin 37 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuisen energiatarpeen.

Yhtiö on panostanut merkittävästi myös merituulivoiman kehittämiseen ja rakennutti maan ensimmäisen merituulivoimalan Porin Tahkoluotoon vuonna 2010.

Suomen Hyötytuulen kasvu tarkoittaa myös tuulivoiman osuuden kasvua Lappeenrannan Energian tuottamasta sähköstä.

— Olemme omistusosuudellamme vahvasti mukana tuulivoiman tuotannon kasvattamisessa ja Suomen Hyötytuulen tulevissa hankkeissa, Kiuru vahvistaa.

Lisää hyvän tuulen sähköä on siis odotettavissa. 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.